Bratislavské kluby ovládnu Briti

Partia kamarátov zo školy založí kapelu, vydá úspešný album a mieri čoraz vyššie. Znie to ako splnený americký sen, s tým rozdielom, že sa opäť udial v Británii. Skupina Toy si však výbornú štartovaciu pozíciu na indie scéne nevydobyla iba vďaka šťastiu. Príznačný je pre ňu originálny prístup k tvorbe aj zvuku. Presvedčiť sa o tom môžete sami. Formácia vystúpi vo štvrtok 20. marca v bratislavskom KC Dunaj.

14.03.2014 07:00
32koncerty Foto:
Toy vystúpia v bratislavskom KC Dunaj 20. marca.
debata

„Excelentné… pripomína mi to prelom osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, keby spolu džemovali Stereolab, Felt a Pulp,“ vyzdvihla prvý singel kapely Left Myself Behind redakcia britského Guardianu. Rok 2012, v ktorom článok vyšiel, bol pre Toy prelomový. Pätica z Brightonu sa udomácnila v Londýne a zaujala debutovým eponymným albumom. Vplyvný hudobný magazín NME ju dokonca zaradil medzi 100 nových kapiel, ktoré musia jeho čitatelia bezpodmienečne po­čuť.

Kombinácia krautrocku, post-punku a psychedelického rocku zabodovala aj u kapiel ako Horrors alebo Vaccines, ktorým Toy predskakovali v rámci britského turné. Tentoraz sa prídu nevšední muzikanti predstaviť ďalším krajinám Európy. Hrať budú tiež skladby z minuloročnej nahrávky Join the Dots. Podľa frontmana Toma Dougalla má totiž kapela predsavzatie nahrávať každý rok jeden album. Portál BBC na ich rozhodnutie reagoval slovami: "Ó, áno, urobte to! Tento album je absolútne strašidelný a podmanivý druh zábavy a my už chceme viac.“

Britom bude sekundovať slovenská indie-rocková formácia s temným imidžom The Swan Bride. Vstupné na koncert je v predpredaji cez sieť Ticketportal 9 eur, na mieste 15.

Ďalšie tóny britskej scény sa v blízkom čase na Slovensku rozozvučia na podujatí Electronic beats. V bratislavskej Refinery Gallery vystúpi 11. apríla napríklad aj Four Tet. Niekdajší člen skupiny Fridge mieša vo svojej tvorbe rozličné žánre, či už ide o post-rock, hip-hop alebo elektroniku. Známy sa stal najmä vďaka svojim improvizáciám, spolupracoval aj s Thomom Yorkom z Radiohead alebo džezovým bubeníkom Stevom Reidom. Viac o udalosti sa dozviete na stránke electronicbeat­s.net.

O čosi veselšie zahrajú 15. apríla v KC Dunaj Dub Pistols. Divokí Londýnčania, ktorých kariéra nabrala na obrátkach už v 90. rokoch, sú považovaní za jedno z najlepších koncertných zoskupení hrajúcich dub a breakbeat. V ich hudbe nájdete i prvky reggae, ska, hip-hopu a elektroniky. Formácia má na konte už päť štúdiových albumov a desiatky skladieb, z ktorých sa mnohé ujali aj v počítačových hrách. Vstupenky na ich koncert je možné zakúpiť v sieti Ticketportal, pričom ich predpredajová cena je deväť eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Toy #Electronic Beats #Dub Pistols