Nezastavila ich ani smrť spoluhráča

Briana Jonesa našli v júli 1969 bezvládne ležať na dne bazéna len necelý mesiac po tom, čo oficiálne odišiel zo skupiny Rolling Stones. Jeho niekdajší spoluhráči už o dva dni na to odohrali plánovaný koncert v londýnskom Hyde Parku, kde zároveň predstavili náhradného gitaristu. Po minulotýždňovej smrti dlhoročnej priateľky speváka Micka Jaggera hudobníci síce turné v Austrálii prerušili, ale na pódiá sa vrátia už čoskoro. Kapela stále pridáva termíny v rámci svojho aktuálneho európskeho turné. Jednou zo zastávok bude aj neďaleká Viedeň.

23.03.2014 12:00
Austrália kultúra hudba koncert zrušenie Foto: ,
Rolling Stones sa počas svojho turné predstavia 16.júna vo Viedni.
debata (3)

Nezáujem nehrozí

Nemecko, Taliansko, Holandsko alebo Belgicko. Tieto krajiny navštívia ikony rokenrolu podľa oficiálnej stránky. Podujatia, ktoré boli ohlásené ešte v priebehu minulého týždňa: holandský festival Pinkpop a belgický Classic fest vo Werchteri, sú však v týchto dňoch už beznádejne vypredané. Rolling Stones tak aj po viac ako polstoročí na scéne dokazujú, že o záujem fanúšikov sa báť nemusia.

Podľa správ zo susedného Rakúska sa turné 14 on Fire rozrástlo aj o Viedeň. Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood a Charlie Watts vystúpia 16. júna na štadióne Ernst Happel s kapacitou vyše 60-tisíc návštevníkov. Na štadióne hrali už také hviezdy ako Madonna, U2, Paul McCartney alebo Robbie Williams. Ani pre Rolling Stones to nebude na tomto mieste premiéra. Ich koncert z roku 1990 dokonca prilákal na štadión dovtedy historicky najviac návštevníkov. Prišlo ich až 56-tisíc.

Verní svojmu menu

Európske turné nadväzuje na koncerty v Ázii, Austrálii a na Novom Zélande, ktoré kapela absolvovala od februára. Bohužiaľ, ich pokojný priebeh narušila samovražda Jaggerovej partnerky L'Wren Scottovej. „Stále sa snažím prísť na to, ako mohla moja milá a zároveň najlepšia priateľka ukončiť život takýmto tragickým spôsobom. Strávili sme spolu veľa úžasných rokov a spríjemňovali sme si navzájom životy. Nikdy na ňu nezabudnem,“ uviedol na Facebooku Jagger, ktorému súcit prejavili aj spoluhráči.

Formácia na margo smutnej udalosti zrušila šesť vystúpení v Austrálii a jedno na Novom Zélande. Na webovej stránke rollingstones.com však hudobníci uviedli, že pre koncerty sa budú snažiť nájsť nové termíny. Európskych koncertov by sa zmeny plánu týkať nemali. Trojica Mick Jagger, Keith Richards a Charlie Watts spolu hráva už od začiatku šesťdesiatych rokov. Štvrtý do partie, Ronnie Wood, je gitaristom Rolling Stones „len“ tridsaťdeväť rokov. Jednej z najúspešnejších kapiel v histórii modernej hudby sa podľa odhadov podarilo predať počas kariéry viac ako 250 miliónov kópií nahrávok. Hity ako (I Can't Get No) Satisfaction, Paint It Black či Jumpin' Jack Flash v ich podaní znejú stále fantasticky a nechýba im ani potrebná dynamika. Rolling Stones (v preklade Valiace sa kamene) zostávajú aj v dôchodkovom veku verní svojmu menu a právom patria medzi najhorúcejších interpretov súčasnosti.

Lístky na viedenský koncert sa budú dať zakúpiť v sieti oeticket.com od 25. marca, deviatej hodiny ráno. Viac informácií o ďalších koncertoch nájdete na stránke rollingstones.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #Mick Jagger #The Rolling Stones #Brian Jones