Predstaviteľ doktora Housa, Hugh Laurie, vystúpi v Bratislave

Anglický herec, spisovateľ a hudobník Hugh Laurie, ktorý sa preslávil ako diagnostik Gregory House v seriáli Dr. House (2004 - 2012), odohrá 21. júla koncert v bratislavskej Aegon aréne Národného tenisového centra (NTC). Vystúpenie bude súčasťou jeho európskeho turné, v rámci ktorého sa predstaví napríklad aj v Grazi a Budapešti.

24.03.2014 10:47
Bluesový album, ktorý nahral Hugh Laurie, vyjde... Foto:
Hugh Laurie sa v Bratislave predstaví ako hudobník.
debata

Hoci sa jeho hudobná tvorba teší potlesku publika aj pochvale kritiky, Hugh Laurie je širšej verejnosti známy najmä ako televízny Dr. House. Sympatický päťdesiatnik má talent aj charizmu, ktorú sa oplatí vidieť naživo. Fanúšikovia svojského doktora a pohodového bluesu majú jedinečnú šancu. Už 21. júla v bratislavskej Aegon aréne Národného tenisového centra umelec odohrá svoj prvý slovenský koncert.

S Tomom Jonesom aj Meat Loafom

Je to univerzálny talent. Tak možno hodnotiť Laurieho, ktorý má na konte knižný bestseller Obchodník so smrťou (1996), dva Zlaté glóbusy za Dr. Housa a úspešný bluesový projekt. Na klavíri hrá už od šiestich rokov, ovláda aj gitaru, saxofón a bicie. Svoje hudobné schopnosti predviedol aj na televíznej obrazovke, na klavíri sprevádzal v populárnom seriáli napríklad muzikanta Meat Loafa. Doktora Housa dokonca čakal v pokoji domova elektrický organ.

Hudbe sa venoval už v charitatívnej skupine Band from TV, kde hral popri ďalších hercoch z amerických seriálov. Roku 2010 sa však na popud vydavateľstva Warner rozhodol, že sa vydá na sólovú bluesovú dráhu. Album Let Them Talk vyšiel v apríli 2011 a Laurie na ňom spolupracoval napríklad s Tomom Jonesom alebo Irmou Thomasovou. S nahrávkou obsahujúcou celkovo 15 skladieb sa dostal na druhé miesto v britskom albumovom rebríčku, v USA to dotiahol na 16. priečku. V rovnakom období začal umelec vystupovať s džezovým kvintetom.

V Bratislave by mal predstaviť aj svoju druhú nahrávku. Didn't It Rain sa na pulty obchodov dostala na jar minulého roka. Ani tentoraz na nej nechýbali známe mená. Konkrétne sa na albume podieľali aj Gaby Moreno, Jean McClain a Taj Mahal. Okrem tradičných bluesových skladieb na ňom nájdete aj tango, džez či rhythm and blues.

Najprv komik, neskôr spisovateľ

Päťdesiatštyriročný rodák z Británie sa však popri hudbe nevzdáva ani herectva. Keď pred dvoma rokmi ohlásila televízna stanica FOX, že seriál Dr. House končí, prijal účinkovanie v ďalších projektoch. V roku 2015 by sa mal vo veľkom vrátiť na obrazovky ako jeden z protagonistov novej snímky Tomorrowland režiséra Brada Birda. Po jeho boku si zahrá aj George Clooney.

Hugh Laurie sa na nedostatok príležitostí sťažovať nemohol ani v minulosti. Začínal ako komik v televíznej a rozhlasovej šou Fry and Laurie, ktorá si v osemdesiatych rokoch získala popularitu najmä vo Veľkej Británii. Okrem viacerých televíznych projektov účinkoval aj vo filmoch ako napríklad Rozum a cit (1995), 101 dalmatíncov (1996), Myšiak Stuart Little (1999), Let Fénixa (2004) či Králi ulice (2008).

Popri hraní stihol napísať knihu. Akčný triler Obchodník so smrťou (1996) vydal pôvodne pod pseudonymom, neskôr sa však vydavatelia rozhodli Laurieho identitu poodhaliť. Druhý román mal vyjsť roku 2009, jeho vydanie sa však stále posúva.

Laurieho bratislavské vystúpenie bude súčasťou jeho európskeho turné, v rámci ktorého sa predstaví napríklad aj v Grazi a Budapešti. Viac informácií o vstupenkách nájdete časom na stránke hughlaurieblu­es.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Hugh Laurie #blues #Dr. House