Kate Bush hlási koncertný návrat

Má milióny fanúšikov, na hudobnej scéne pôsobí už takmer 40 rokov, na turné však vyrazila iba raz, pred 35 rokmi. Teraz britská speváčka Kate Bush oznámila, že v auguste a v septembri odohrá 15 koncertov v londýnskom Hammersmith Apollo.

24.03.2014 12:00
katebush Foto:
Kate Bush
debata

„Je mi potešením oznámiť, že v auguste a v septembri uvedieme niekoľko živých koncertov. Dúfam, že budete mať možnosť pripojiť sa k nám a teším sa na stretnutie s vami,“ napísala speváčka na svojej stránke.

Sériu koncertov uvedie speváčka pod názvom Before The Dawn (Pred svitaním) a vstupenky sa začnú predávať v piatok o 8.30. Prvý koncert je naplánovaný na 26. augusta, zatiaľ posledný na 19. septembra. Každý záujemca môže kúpiť iba 4 vstupenky, ktoré sa pohybujú v cene od 49 do 135 libier (asi 59 až 162 eur). Pri vstupe na koncert sa bude musieť ten, kto vstupenky kupoval, identifikovať a nemôže ich predávať ďalším osobám. Zoznam stránok, na ktorých sa dajú kúpiť, uvádza speváčka na svojom webe katebush.com.

Čo návštevníkov koncertov čaká, nie je jasné. Svoje prvé a jediné turné Tour of Life absolvovala Kate Bush v roku 1979. Rok predtým bola podľa niektorých štatistík najfotografova­nejšou ženou v Británii. Na Tour of Life predstavila piesne zo svojich prvých dvoch albumov. Turné tvorilo necelých 30 koncertov. Viac ako polovica z nich sa uskutočnila v Británii, ďalšie v Európe. Hoci sa uvažovalo o tom, že by speváčka mohla s týmto programom ísť aj do USA, nakoniec sa tak nestalo.

Kritika jej turné vychválila, okrem hudby ponúkali koncerty aj tanec, prvky divadla, pantomímy, mágie a Kate Bush vystriedala počas večera vždy množstvo kostýmov. „Je to najveľkolepejší ,spektákl', aký rockový svet kedy zažil,“ napísal vtedy magazín Melody Maker. „Je tragédia, že sa nevrátila ku koncertovaniu, absolútna tragédia. Pre svet je to veľká strata. Ako keď hviezda umrie predčasne,“ citoval denník Guardian pred štyrmi rokmi Jona Kellyho, spoluproducenta prvých troch albumov Kate Bush.

Sama speváčka pred niekoľkými rokmi povedala BBC: „Mávam taký čudný sen, že som na pódiu a úplne som zabudla, s čím som tam chcela vystúpiť,“ uviedla s tým, že koncertovanie je tak pre ňu skôr nočnou morou ako snom. Tiež dodala, že na prvom mieste je pre ňu jej rodina a koncertovanie by bolo priveľkým zásahom do rodinného života na rozdiel od pomalej práce v štúdiu (za posledných 18 rokov vydala iba 3 albumy s novými piesňami). A svoje prvé turné s odstupom v roku 2011 komentovala pre magazín Mojo: „Bolo to nesmierne príjemné. Ale fyzicky to bolo úplne vyčerpávajúce.“

Speváčka, ktorú preslávili hity ako Wuthering Heights, Babooshka či Running Up That Hill, sa naposledy pripomenula v roku 2011, keď po niekoľkoročnej prestávke vydala hneď dva albumy. Najskôr to bola nahrávka Director's Cut, na ktorej nanovo prerobila pesničky z albumov The Sensual World (1989) a The Red Shoes (1993) a o pol roka neskôr vydala svoj zatiaľ posledný štúdiový album 50 Words For Snow.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncerty #Kate Bush #Hammersmith Apollo