Žilinské Allegretto nebude len o jednej hviezde

S novým názvom, ale zachovanými tradíciami. Taký je 24. ročník Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto v Žiline. Podujatie sa začína v pondelok 7. apríla a podľa organizátorov bude dejiskom príjemných prekvapení a noviniek.

07.04.2014 13:00
Nemecký klavirista Hinrich Alpers Foto:
Nemecký klavirista Hinrich Alpers v Žiline predvedie sólový celovečerný recitál.
debata

Zmena z pôvodného Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia (SFKU) na Allegretto Žilina má priniesť festivalu jednoduchšiu asimiláciu v povedomí verejnosti. „S novým názvom chceme rozvinúť nové nápady a viac posilniť práve tú časť, ktorá sa týka unikátnej prehliadky mladých úspešných umelcov,“ vysvetľuje Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra. "Tento ročník stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia je jedinečný kvalitou interpretov, ktorú sa nám darí zachovávať kontinuálne. Naďalej predstavuje ojedinelé podujatie v strednej Európe, kombinujúce festival klasickej hudby s udeľovaním Ceny hudobnej kritiky za najvýraznejší interpretačný výkon na festivale.“

Počas šiestich koncertných večerov Allegretto predstaví žilinskému publiku viac ako 14 umelcov nielen z Európy. Pozvanie prijal napríklad aj gitarista Emerson Salazar z Čile. Ako prízvukujú organizátori, festival nebude len o jednej hviezde.

"O potlesk slovenského publika sa bude uchádzať vynikajúci ruský huslista Andrey Baranov – držiteľ prvenstva na Medzinárodnej husľovej súťaži kráľovnej Alžbety, dánsky akordeonista Bjarke Mogensen, ktorý obsadil prvenstvo v prestížnej súťaži New Talent Cena Nadácie SPP v Bratislave, či skúsený bulharský dirigent Yordan Kamdzhalov, ktorý patrí k laureátom Medzinárodnej dirigentskej súťaže Jormu Panulu. Samozrejme, nesmieme zabudnúť vyzdvihnúť nemeckého klaviristu Hinricha Alpersa, ktorý sa na festivale predvedie sólovým celovečerným recitálom,“ hovorí manažérka festivalu Ivana Macaríková.

Slávnostný otvárací koncert sa uskutoční dnes o 19. h v Dome umenia Fatra, kde sa predstaví Orchester Janáčkovej opery Národného divadla Brno. Podrobné informácie o ďalších účinkujúcich či o vstupenkách na podujatie nájdete na www.hc.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #koncert #hudobný festival #Allegretto