Konvergencie vyvrcholia symfóniou pre osem nástrojov

Klavirista a skladateľ Fero Király sa v hudbe najradšej pohybuje tam, kde ešte nebol. Spojeným záľub - hudby a programovania - vytvoril Zvukodróm.

01.06.2014 12:00
42 drumn Foto:
Medzinárodné trio Drum'n Koto vystúpi v pondelok v košických Kasárňach/Kulturparku.
debata

„Umožňuje objavovanie fascinujúceho sveta zvukov a radosť zo spoločnej hry i komponovania aj deťom, ktoré na žiadnom nástroji nehrajú,“ uviedol Király, ktorého workshop Zvukodróm otvorí v nedeľu popoludní v Kasárňach/Kul­turparku festival komornej hudby Konvergencie v Košiciach.

„Koncertov je tento rok menej ako počas predchádzajúcich ročníkov, ale dramaturgické a interpretačné kvality festivalu zostávajú,“ povedal umelecký riaditeľ Konvergencií Jozef Lupták.

,Perkusie, vibrafón, akordeón, elektronika a dvaja hudobníci, ktorí si k sebe našli cestu a spájajú svoje skúsenosti a poznatky v hľadaní nového. A v hľadaní seba. To, že hráme na akordeóne a bicích, je v tomto zmysle len náhoda, umožňujúca nám tvoriť," povedal o projekte Reflective, ktorý zaznie v nedeľu večer, akordeonista Boris Lenko. Jeho partnerom je Štefan Bugala.

„Vydarené stretnutie kozmopolitných virtuózov, ktorí chápu, že dialóg je vždy obohatením,“ napísal o medzinárodnom triu Drum'n Koto magazín Citizen Jazz. Tvoria ho Chris Jennings (kontrabas), Patrick Goraguer (bicie) a Mieko Miyazaki (japonský strunový nástroj koto). Hrajú hudbu bez hraníc, ktorá nie je ani džez, ani world music, hoci má prieniky aj s týmito žánrami, ale ktorá je experimentovaním s hlbokou úctou k tradícii.

„Konvergencie v Košiciach tento rok zavŕši výnimočný komorný projekt – "symfónia“ pre osem nástrojov rumunského skladateľa Georga Enescu. Utorkový večer bude aj vďaka zostave hudobníkov, vedenej vo Švajčiarsku pôsobiacim huslistom Igorom Karškom, nepochybne patriť k vrcholom festivalu," dodal Jozef Lupták.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Konvergencie #Fero Király