Jamie Cullum predviedol nekompromisnú šou

Bratislava je stále bielym miestom na koncertnej mape Európy. Každý rok sa však približuje bližšie k štandardu, ktorý si zaslúži. Zásluhu na tom majú najmä neúnavní organizátori kvalitných koncertov a festivalov. Bez podpory návštevníkov je však ich snaha zbytočná. Ak chceme mať živú koncertnú scénu, musíme ju začať vytvárať. Otvárací koncert druhého ročníka festivalu BA City Beats ukázal, že sa to oplatí. Do Bratislavy po prvý raz zavítal klavirista a spevák Jamie Cullum. A bol nadšený.

21.06.2014 12:00
Jamie Cullum Foto:
Britský jazzpopový spevák Jamie Cullum
debata

Koncertný triumf rodeného zabávača

Áno, tridsaťštyriročný hudobník bol úprimne prekvapený početnou základňou tunajších fanúšikov. Cullum nie je ošúchanou popovou hviezdou s troma veľkými hitmi. Nestihol zlatú éru videoklipov a nikdy nehral pop-rock. Ten totiž patrí k najobľúbenejšiemu žánru slovenského koncertného publika. Aj preto sa k nám pravidelne vracajú natiahnuté retro hviezdy. "Som nadšený z toho, koľko vás tu je. Som naozaj prekvapený,“ vyhlásil hudobník s dušou neúnavného zabávača.

Slušne zaplnená sála Národného tenisového centra dávala jasný signál. Slováci sa začínajú zaujímať o nové hudobné hviezdy. Na Cullumovu hudbu môžete naraziť v kaviarňach, ale aj v mainstreamových rádiách. Inteligentný pop. Tak jeho tvorbu označujú fanúšikovia aj kritika. A nie je čo namietať. Navyše to rovnako dobre znie aj naživo. Slovenské publikum si Angličan získal už v prvej The Same Things. Vo chvíli, keď udrel špičkou nohy do klávesov, bolo jasné, že ho čaká ďalší koncertný triumf. "Milujem ťa,“ ozvalo sa z publika, "Aj ja teba,“ odpovedal Cullum. Jeho hudba je šikovne namiešaným mixom žánrov, ktoré znesie každý poslucháč. Pop, soul, r'n'b, džez a občas nejaká tá elektronika. Easy listening music. Americké označenie, ktoré vzniklo v päťdesiatych rokoch minulého storočia, sedí výborne aj na Cullumovu tvorbu. Nehľadajte v ňom urážku, na kvalitnom pope nebolo nikdy nič zlé.

Poctivá šou bez presahu

Sála tlieska aj bez vyzvania uhrančivého kráľa večera. Na rad prídu aj zborovo spievané refrény, výlet do publika a záverečné tancovanie pod pódiom. Jamie Cullum sa snaží pôsobiť spontánne, no je jasné, že táto šou sa nespolieha na náhody. Členovia jeho kapely behajú od nástroja k nástroju, spievajú a nezabúdajú tlieskať s nadšeným obecenstvom. Všetko šliape ako hodinky.

Známe skladby striedajú cover verzie, ktoré sú Cullumovou stávkou na istotu. Drobný Angličan vyklopkáva rytmus na doske klavíra a spieva refrény tých najobohratejších megahitov našich mainstreamových rádií. Publikum je vo vytržení. Známa melódia je u nás ešte stále dôležitejšia ako autorská výpoveď. Dobre sa zabaviť, nafotiť pár fotiek do profilu sociálnej siete, prípadne nakrútiť krátke video so samotnou hviezdou večera.

Bratislavský koncert Jamieho Culluma si naplno užilo deväťdesiat percent jeho návštevníkov. Zvyšných desať čakalo na intenzívnejšie muzikantské prepojenie skupiny, náznak úprimnej improvizácie a moment, ktorý pretrvá aj po ceste domov. Pop má však vlastné pravidlá. Aj ten inteligentný. Vďaka festivalu BA City Beats mohla Bratislava naživo zažiť jedného z jeho najvýraznejších predstaviteľov. A to v konkurencii postavičiek z osemdesiatych rokov nie je maličkosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Jamie Cullum #reportáž