Hugh Laurie pre Pravdu: Život hudobníka je sen

Mnohí poznajú Hugha Laurieho najmä ako Dr.Housa, prípadne vďaka jeho knihe Obchodník so smrťou, odmalička však mal blízko aj k hudbe. V posledných rokoch sa jej začal venovať profesionálne. Ako mu to ide na pódiu s kapelou, sa jeho slovenskí fanúšikovia môžu presvedčiť už o dva týždne, keď v pondelok 21. júla vystúpi v bratislavskej Aegon Aréne (NTC).

07.07.2014 09:00
Hugh Laurie blues Foto:
Hugh Laurie vystúpi v Bratislave 21. júla.
debata

Na klavíri sa Laurie učil hrať od detstva a dnes ovláda viacero hudobných nástrojov, čo ukázal aj počas svojej hereckej kariéry. S niekoľkými vtipnými pesničkami sa predviedol už v televíznej šou plnej skečov A Bit of Fry & Laurie, v ktorej na prelome 80. a 90. rokov účinkoval spoločne so Stephenom Fryom. V jednej z piesní v koženej bunde s odhalenou hruďou a s gitarou spieval o tom, ako miluje Steffi Grafovú, v inej, nazvanej Song for America, sa sám sprevádzal na klavíri, okolo hlavy mal zvláštnu čelenku a dookola spieval najskôr America a potom States, až kým ho Fry neumlčal.

Za klavír Laurieho posadili aj tvorcovia seriálu Dr.House. V jednej z epizód hral na ústnej harmonike, pričom sa druhou rukou sám sprevádzal na klavíri, v inej epizóde si zase vyskúšal hru na Hammond organe, ktorý je súčasťou Housovej domácnosti. V tomto výpočte by sa dalo pokračovať, čo bolo však impulzom, aby Laurie začal uvažovať o profesionálnej hudobnej kariére? „Táto príležitosť sa mi priplietla do cesty a ja som ju využil. Nechcel by som sa obzerať do minulosti a myslieť si: oh, kiežby som to vtedy bol spravil. Nič som od toho neočakával. Jediná vec, v ktorú som dúfal, bola, aby som spravil niečo, na čo budem môcť byť hrdý a čo nikoho nepripraví o prácu,“ odpovedal Pravde v e-mailovom rozhovore, ktorý sprostredkovala Nogup Agency Slovakia.

Laurie doteraz vydal dva albumy, absolvoval však aj množstvo koncertov. Ako sa mu páči kočovný život hudobníka? „Milujem ho. Každý deň sa zobudiť v novom meste, hrať hudbu, piť pivo… Je to sen.“ Laurie okrem otázok Pravdy odpovedal aj na otázky usporiadateľskej agentúry, pre ktorú priznal aj nevýhody koncertných turné. „Na turné je jedna smutná vec. Na každé jedno miesto máme veľmi málo času. Musíme byť stále v pohybe, ako krtko.“

Laurieho veľkou hudobnou inšpiráciou je blues, je však pravdepodobné, že viacerých ľudí priláka na jeho koncert skôr zvedavosť na hviezdu populárneho seriálu Dr.¤House než vášeň pre blues. Nie je to pre Laurieho trochu frustrujúce? „Určite to nie je frustrujúce. Na Housa som veľmi hrdý a som veľmi vďačný, že som si mohol zahrať túto postavu – ale keď zároveň dokážem ľudí zabaviť aj hudbou, potom som veľmi šťastný muž.“

V Bratislave sa Laurie predstaví so skupinou The Copper Bottom Band, ktorú mu pomohol zostaviť producent oboch jeho albumov Joe Henry. „V tomto žánri pozná prakticky všetkých hráčov, na ktorých si spomeniete. Bez jeho pomoci by sa mi nič nepodarilo,“ povedal Laurie, ktorý zatiaľ nad tretím albumom neuvažuje a užíva si koncertovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Hugh Laurie #Dr. House