Prechádzky so Shakespearom a jeho postavami

Postavy dramatika Williama Shakespeara sme už videli v rôznych podobách, väčšinou im požičiavajú svoju tvár slávni herci. Shakespearovské charaktery vzrušujú však aj maliarov a rezbárov, výtvarní umelci si tvoria a napĺňajú svoju predstavu o tom, ako asi hrdinovia týchto drám vyzerali.

15.09.2014 16:00
shake Foto:
Až do 30. septembra možno v banskobystrickej Galérii v podkroví navštíviť výstavu venovanú najslávnejšiemu dramatikovi sveta.
debata

Môžu sa tam vyblázniť, lebo nemusia šetriť ani fantáziou, ani materiálom, kostýmy môžu byť honosné, vlasy hodvábne a črty ostro rezané. Koho to zaujíma, môže si pozrieť výstavu venovanú práve tvorbe štylizovaných divadelných hrdinov, ktorí sú dupľovaným umeleckým výtvorom. Spojil sa v nich dramatik a výtvarník.

Vernisáž výstavy Shakespearove prechádzky v snoch bola začiatkom septembra v Galérii v podkroví (Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici). Je to putovná výstava venovaná 450. výročiu narodenia významného anglického dramatika. Výstava podľa slov organizátorov sprítomňuje svety na hranici sna a skutočnosti, v jej exponátoch sa prelína svet skutočných ľudí a svet magických bytostí.

Prostredníctvom vystavených diel ponúka pohľad na tvorbu slovenských profesionálnych divadiel v tejto oblasti. Výstavu pripravil Divadelný ústav Bratislava a uskutočnil ju v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou a Bábkovým divadlom na Rázcestí, pozrieť si ju možno do 30. septembra. Podujatie už tradične predznamenáva medzinárodný festival súčasného bábkového divadla pre dospelých a deti Bábkarská Bystrica 2014 /Prvý impulz – deti 23. 9. – 25. 9., Druhý impulz – dospelí 26. 9. – 27.9/. Bude to už 19. ročník!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #William Shakespeare #Shakespearove prechádzky