Hviezdy dirigentského neba

"Pri interpretácii ruskej hudby je asi najdôležitejšie objaviť dušu," uviedol dirigent Valery Gergiev. "Často používame slovo duša: duša hudby, duša predstavenia," pokračoval rodák z Moskvy, ktorý pôsobí na poste šéfdirigenta Londýnskeho symfonického orchestra. "Asi je dobré, že nie stále, nie každý dirigent a nie každý orchester hrá ruskú hudbu tým istým spôsobom," vysvetlil.

25.09.2014 16:00
Valery Gergiev Foto:
Dirigent Valery Gergiev vystúpi na BHS s Londýnskym symfonickým orchestrom vo štvrtok 25. septembra.
debata

„Neexistuje univerzálny recept. Niekedy je účinné tiché gesto, inokedy zase "kravál“, ale romantické časy kričiacich imperátorov, ktorí si trhali vlasy aj partitúry a hádzali stoličky po hráčoch sú už asi nenávratne preč," je presvedčený svetovo uznávaný český dirigent Jiří Bělohlávek, nositeľ Rádu britského impéria. Pred dvoma rokmi sa vrátil na post šéfdirigenta Českej filharmónie, ktorej je zároveň hudobným riaditeľom. Po Herbertovi von Karajanovi je prvým dirigentom, ktorý dokázal dva roky za sebou získať prestížnu Gramophone Award.

„Nesmie to byť rigidná formácia, v ktorej má sto hráčov navždy pevné miesto,“ charakterizoval Iván Fischer Budapest Festival Orchestra, ktorý v roku 1983 založil spolu so Zoltánom Kocsisom. Veľké úspechy na koncertných turné aj nahrávky pre Philips Classics či neskôr pre Channel Classics vyniesli Ivánovi Fischerovi povesť jedného z najväčších vizionárov a najúspešnejších dirigentov súčasnosti. V Budapešti aj Berlíne zaviedol napríklad kakaové koncerty pre deti, koncert za hodinu, počas ktorého sa zhovára s publikom, koncerty s prekvapením, ktorých program je tajomstvom, či open air koncerty, na ktoré chodia v Budapešti desaťtisíce.

„Rodičia ma odhovárali: byť hudobníkom je veľmi ťažký život. Hudbe budeš musieť veľa obetovať. Samozrejme, neposlúchol som,“ spomenul americký dirigent Leonard Slatkin. Pokračuje v rodinnej tradícii, jeho otec bol huslista a dirigent, matka violončelistka. S významnými americkými i európskymi orchestrami vystupuje na všetkých kontinentoch. Nahral viac ako sto albumov, získal za ne sedem Grammy Award a 64 nominácií na populárnu hudobnú cenu. O radostiach i strastiach svojho povolania napísal knihu Povolanie dirigent. BHS ponúkol program na trase Paríž – New York. Na koncerte s Orchestre national de Lyon zaznejú populárne diela Bernsteina, Gershwina i Ravela.

„Náš orchester má neopakovateľný špecifický zvuk, typický len pre nás. Snažíme sa túto jedinečnosť zachovať. Hrajú v ňom teraz tri generácie hudobníkov, ktorí zabezpečujú štafetu – starší zachovávajú tradíciu, mladší zase prinášajú nové podnety, takpovediac čerstvý prúd do orchestra,“ povedal Vladimír Fedosejev o symfonickom orchestri, ktorý má v názve meno výnimočného skladateľa P. I. Čajkovského. Svetoznámy dirigent, ktorý pôsobí na najprestížnejších svetových pódiách, dokáže bez okázalosti a zbytočných gest s orchestrami doslova čarovať – od jemných plôch až k patetickým vrcholom. Na BHS sa často a rád vracia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2014 #Valery Gergiev #Londýnsky symfonický orchester