Slovenskí filharmonici a špičkoví sólisti dneška

"Každá nota v jeho interpretácii sa mení na perlu. Jeho vystúpenie prináša radosť, jas a muzikalitu.“ Napísal denník New York Times o Jeanovi-Yvesovi Thibaudetovi, francúzskom klaviristovi z kategórie najžiarivejších hviezd súčasnosti.

26.09.2014 14:00
Jean- Yves Thibaudet Foto:
Jean- Yves Thibaudet vystúpi na BHS v piatok 26. septembra.
debata

Brilantnou technikou, poetickou muzikalitou, sviežou invenciou, hĺbkou a precítenosťou interpretácie nadchol tisícky poslucháčov na všetkých kontinentoch. Návštevníkov BHS osloví Ravelovým Koncertom pre klavír a orchester G dur. Dielo vytvorené v skladateľovej šťastnej chvíli pulzuje vtipom, nehou i zábavne pôsobiacimi náznakmi džezových štandardov. Klavírny virtuóz, ktorého oblieka Vivienne Westwood a ktorého ocenila Hollywood Bowl uvedením do hollywoodskej Siene slávy, bude hosťom prvého koncertu Slovenskej filharmónie. Pod taktovkou svojho šéfdirigenta Emmanuela Villauma uvedie (v piatok 26. 9.) aj dielo Iľju Kančeliho Warzone a Symfóniu č. 5 d mol Dmitrija Šostakoviča.

Hviezdou druhého koncertu Slovenskej filharmónie na jubilejných BHS (utorok 30. septembra) bude sopranistka Edita Gruberová. S talentovaným barytonistom Richardom Švedom uvedie pod taktovkou Petra Valentoviča árie z Mozartových, Donizettiho, Belliniho, Wagnerových a Čajkovského opier. Hlboko do minulosti sakrálneho spevu siaha tradícia kontratenoristov. Pred stáročiami sa totiž mohli v úlohách spevákov na bohoslužbách prezentovať iba muži. Hoci pôvodne išlo o eunuchov, časom vznikli školy, ktoré sa špecializovali na výchovu kontratenoristov. Na operných javiskách vystupovali a spievali ešte aj v časoch Wolfganga Amadea Mozarta a Gioachina Rossiniho.

Výber z ich diel uvedie Slovenská filharmónia na svojom treťom koncerte v rámci BHS (streda 8. októbra). Na poste dirigenta sa predstaví „umelec roka 1998“ George Petrou. Hviezdou večera bude kontratenorista Max Emanuel Cenčić, ktorého začiatky oslňujúcej kariéry sú spojené so slávnym chlapčenským zborom Wiener Sängerknaben. V kontratenorovej interpretácii je Cenčić považovaný za jednotku.

Najstaršiemu a najvýznamnejšiemu slovenskému symfonickému orchestru bude patriť aj finále 50. ročníka najväčšieho sviatku vážnej hudby (nedeľa 12. októbra). Na čele s popredným dirigentom súčasnosti Pinchasom Steinbergom otvorí koncert predohrou k opere Cherubín Jula Masseneta. Za nahrávku tohto takmer strateného diela získal Steinberg viacero ocenení: Grand Prix du Disque Charles Cros, Diapason d'Or, Cenu nemeckých kritikov aj cenu Caecilia Bruxelles.

Jednému z najvýznamnejších huslistov svojej generácie Londýnčanovi Anthonymu Marwoodovi, ktorý získal medzinárodné renomé ako virtuózny sólista aj dirigent, tlieskalo publikum na všetkých kontinentoch. V roku 2006 rozšírila kolekciu jeho prestížnych cien Kráľovská filharmonická spoločnosť ocenením inštrumentalista roka. Na husliach Carlo Bergonzi z roku 1736 zahrá "mladícky“ Koncert pre husle a orchester d mol Benjamina Brittena.

Záver bude patriť Fantastickej symfónii Hectora Berlioza. Víziou lásky a jej démonického prekliatia šokoval skladateľ parížske publikum. Hoci je Fantastická symfónia dodnes obostretá tajomstvom, dohadmi a bizarnými komentármi, patrí medzi legendárne diela svetovej symfonickej tvorby. Téma nenaplnenej lásky bude fascinovať večne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2014 #Jean-Yves Thibaudet #sólisti #filharmonici