Joan Baez pripomenie Slovensku boj o slobodu

Keď v roku 1989 vystupovala na Bratislavskej lýre, vypli jej mikrofón. Bojovníčka za ľudské práva, slobodu a rovnosť Joan Baez sa vracia do hlavného mesta už v sobotu. Slovenským fanúšikom predvedie v Aegon aréne NTC špeciálny koncertný program v sprievode dvoch muzikantov.

10.10.2014 18:00
Joan Baezová, Václav Havel, Nežná revolúcia Foto: ,
Joan Baezová a Václav Havel na archívnej snímke zo 17. novembra 2009. Vtedy sa stretli v Prahe na koncerte pri príležitosti 20. výročia nežnej revolúcie.
debata (1)

Škandál na Lýre

Najprv privítala „priateľov z Charty 77“, menovite Václava Hlava, a potom na pódium pozvala folkového speváka Ivana Hoffmana s pesničkou Nech mi nehovoria. Škandál, ktorého sa v tej dobe Joan Baez dopustila, mal však rýchly koniec. Organizátori Bratislavskej lýry ju jednoducho odpojili od elektriny a podujatie prerušili. Sedemdesiattri­ročnej rodáčke z New Yorku sa táto situácia podľa jej slov „vryla do pamäti“. „V tej dobe tam bolo cítiť napätie a akciu, závan niečoho nového. Všetko to vzrušenie a všetky tie emócie, ktoré som zažila na vlastnej koži, sa neskôr pretransformovali do revolúcie,“ povedala v septembri pre Pravdu.

Dnes sa Joan Baez venuje najmä umeniu, maľuje, spieva a skladá piesne. Na podporu slobody a demokracie však nezabúda a tento odkaz je zrejmý v jej tvorbe. Držiteľka ceny Grammy za celoživotný prínos aktuálne koncertuje po Európe a nebráni sa ani myšlienke na nový album. Zatiaľ posledný má názov Day After Tomorrow (2008). „Nové veci stále nie sú hotové,“ priznala sa v rozhovore. Tešiť sa tak zajtra môžeme najmä na staršie skladby ako Never Dreamed You'd Leave In Summer, Diamonds And Rust alebo Amazing Grace. Niečo z repertoáru je známe aj vďaka jej vystúpeniu na slávnom festivale Woodstock v roku 1969.

Soprán a gitara

Joan Chandos Báez sa narodila 9. januára 1941. Prvý, eponymný album vydala v roku 1960, pričom odvtedy na trh uviedla viac ako dve desiatky štúdiových nahrávok. V úvode kariéry tvorili jej repertoár najmä tradicionály. Pesničkárka, ktorá si vyslúžila prezývku kráľovná folku, sa vo svojej tvorbe sústredila na aktuálne politické či sociálne témy a výrazne sa angažovala ako občianska aktivistka v rôznych oblastiach. Najväčší úspech dosiahla v šesťdesiatych rokoch, keď spolupracovala s kolegom a partnerom Bobom Dylanom, ku ktorému sa pripojila v sedemdesiatych rokoch v rámci jeho turné Rolling Thunder Revue.

Na návrat na Slovensko sa podľa vlastných slov teší. Ako sa situácia od jej návštevy na Bratislavskej lýre zmenila, mohla vidieť už pred šiestimi rokmi počas festivalu Pohoda, kde vystúpila spoločne s Václavom Havlom.

„Hudba sama osebe nič nezmení. Môže len nakopnúť,“ povedala. „Ide o to, že ľudia sa vo všeobecnosti boja riskovať, a teda je fajn, keď ich niekto povzbudí. Hudba je soundtrackom k životu ako takému, je to niečo, čo počujete v pozadí nonstop. Keď bojujete za svoje práva, môže byť práve tento soundtrack pre vás motiváciou, aby ste sa nevzdávali. Zlepšiť svet však môžu jedine ľudia.“

Počas podujatia s názvom An Evening with Joan Baez vystúpia aj sprievodní muzikanti – multiinštrumen­talista Dirk Powell a perkusionista Gabriel Harris. Vstupenky na koncert je možné kúpiť v sieti Eventim, dostupné budú aj na mieste.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Bob Dylan #NTC #Joan Baez