Joan Baez zaspievala v Bratislave Kryla aj Lennona

Joan Baez je na Slovensku spätá najmä s vystúpením na Bratislavskej lýre, ktoré bolo predzvesťou nežnej revolúcie. Kamarátka zosnulého Václava Havla a bojovníčka za slobodu je však v prvom rade charizmatickou hudobníčkou. Svoje kvality dokázala na sobotnom koncerte v bratislavskej Aegon aréne.

12.10.2014 15:06
Joan Baez Foto:
Joan Baez v Bratislave vystúpila po 25 rokoch. Na koncerte spomínala aj na Havla.
debata

Len ona a gitara. Tak sa začalo vystúpenie sedemdesiattri­ročnej umelkyne. Otvorená strecha v sále síce spôsobila prievan a chlad, ale hviezdna obloha dotvárala správnu atmosféru. "Čerstvý vzduch“ si dokonca vyžiadala samotná Baez, strechu však nakoniec v druhej polovici koncertu dala zatvoriť.

Už prvé dve skladby, ktoré odohrala sama, God Is God a Farewell Angelina vyvolali v publiku aplauz. Keď nastúpila kapela v zložení multiinštrumen­talista Dirk Powell a perkusionista Gabriel Harris, koncert síce nabral na dynamike, ale nestratil nič zo svojej intimity. V pokojnej, priam zimomriavkovej atmosfére pokračovalo vystúpenie skladbami ako It's All Over Now, Baby Blue, Gracias a la Vida či coververziou od Donovanovej Catch the Wind. Speváčka každú pieseň uviedla a k väčšine pridala aj príbeh o jej vzniku.

Pri niekoľkých kúskoch ju sprevádzala nadaná mladá vokalistka Grace Stumbergová. Muzikanti kvalitami rovnako nezaostávali, multiinštrumen­talista Dirk Powell hral na bendže, husliach, klavíri aj harmonike, veľký potlesk si vyžiadalo tiež sólo perkusionistu Gabriela Harrisa.

Kto čakal, že si Joan Baez pripomenie udalosti, ktoré sa odohrali na jej koncerte na Bratislavskej lýre pred 25 rokmi, ten sa nemýlil. Najsilnejší moment nastal pri cover verzii piesne Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka. Hoci s češtinou speváčka miestami výrazne bojovala, výsledok bol patrične emotívny. Ľudskosť a zmysel pre humor odkryla, keď napodobňovala prízvuk a vystupovanie Václava Havla, s ktorým sa spriatelila práve na Lýre. "Touto skladbou som si ho získala,“ prezradila Baez pri úvode k tradicionálu Swing Low, Sweet Chariot.

Ďalšie príjemné prekvapenie nastalo pri Give Me Cornbread When I'm Hungry, keď sa speváčka rozkrepčila po pódiu a do tanca zavolala aj spoluhráča Dirka Powella. Za hromadného potlesku sa Baez vyslovene bavila, čo dokazoval aj nemiznúci úsmev na jej tvári. Vrchol vystúpenia však paradoxne nastal pri cover verziách. Tradicionál House of the Rising Sun alebo Cohenova Suzanne postavili predné rady na nohy a mnohí fanúšikovia sa pobrali zo stoličiek priamo k pódiu.

Zimomriavkovou bodkou na záver bol jeden z najväčších hitov z jej kariéry – Diamonds and Rust. V publiku sa rozhostilo ticho a každý akoby s napätím počúval text, ktorý má byť parafrázou na jej dlhoročný vzťah s Bobom Dylanom.

Podľa očakávaní sa však speváčka na pódium ešte vrátila a opäť s cover verziami. Pieseň The Boxer dvojice Simon and Garfunkel rozospievala NTC, Imagine od Johna Lennona bola adekvátne emotívna. Dylanovou Blowing in the Wind sa Joan Baez dôstojne rozlúčila s Bratislavou. Jej hudba a odkaz ani po 25 rokoch od jej posledného koncertu v hlavnom meste nestratili nič na svojej sile.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Bob Dylan #Václav Havel #Joan Baez