Bennett + Gaga = príjemná džezová klasika

On má osemdesiatosem, ona o šesťdesiat rokov menej. On je žijúcou džezovou legendou, ona kontroverznou popovou ikonou.

16.10.2014 05:00
Lady Gaga a Tony Bennett Foto:
Tony Benett a Lady gaga nahrali spoločný album.
debata

Hudba dokáže spojiť zdanlivo nespojiteľné. V prípade spolupráce Tonyho Bennetta a Lady Gaga môžeme bez preháňania hovoriť o jednom z najväčších hudobných prekvapení roka. Teda iba pre tých nezorientovaných. Fanúšikovia neúnavného propagátora džezového vokálu totiž vedia, že nejde o neuvážený krok starnúcej hviezdy.

Bennett si s Gaga zaspieval už na oceňovanom albume Duets II. Ich spoločná skladba The Lady Is a Tramp zožala obrovský úspech a prvé vyjadrenia o celom albume nedali na seba dlho čakať. "Nerozumiem, prečo sa venuje modernej hudbe. Keď spieva klasické skladby, jej hlas je plný silných emócii. Z jej generácie nepoznám nikoho s takým talentom,“ povedal o výrazne mladšej kolegyni spevák, ktorý písal hudobnú históriu.

Je jedno, či za Bennettovými slovami vidíte iba "povinné“ lichotenie, alebo skutočnú poklonu. Album Cheek to Cheek, ktorý vyšiel koncom septembra, totiž hovorí sám za seba. Obaja hlavní protagonisti išli do nahrávania s nenápadným rizikom. Bennett si vždy potrpel na nekompromisnom renomé a Gaga na potrebe vyčnievať z davu popových figúrok. Hanbu si neurobil ani jeden z nich.

Keď spája úprimná radosť z hudby

Predstaviť slávne piesne Georgea Gershwina, Colea Portera, Jeromea Kerna a Irvinga Berlina mladšej generácii poslucháčov. S touto túžbou sa na jar minulého roka vybrali do štúdia dvaja dobrí priatelia. Aspoň tak svoj vzťah s Bennettom často opisuje samotná Lady Gaga. "Pre Tonyho bolo dôležité, že ide o džezovú nahrávku. Džez som spievala už odmalička, a preto som chcela ukázať autentickú stránku tohto žánru. Spoločne sme spravili album džezových klasík, no s modernou náladou,“ dodáva dvadsaťosemročná lovkyňa kontroverznosti.

Prečo sa speváčka so slabosťou pre gýčovú pompéznosť rozhodla nahrať album citlivých štandardov minulého storočia? Pre radosť. Tony Bennett je až príliš silná osobnosť na to, aby ho zatienila akákoľvek hviezda populárnej hudby. To bolo pravidlo, ktoré Gaga akceptovala dávno predtým, ako sa spoločne zatvorili do štúdia. Pokora k rešpektovanému kolegovi v tomto prípade nie je komickou snahou o obdiv "džezovej polície“. Bez nej by deviatka duetov jednoducho nefungovala.

Slávne, nádherné, overené desaťročiami. Prívlastky, ktoré zaväzujú. Gershwin, Porter, Kern, Berlin. Znalci vedia, že menovaní nikdy nepísali skladby pre tuctových vokalistov. Pri džezových štandardoch je spevák najmä poslom nálady. Predvádzanie, patetické preciťovanie a veľké ego. To všetko môže zabiť krásu piesní, ktoré nestarnú. Tony Bennett sa k jej podstate dostáva už neuveriteľných šesťdesiatpäť rokov. "Je čoraz lepší,“ tvrdili užasnutí návštevníci jeho nedávnych koncertov. Aj dva roky pred deväťdesiatkou dokáže odspievať časť koncertu bez zapnutého mikrofónu. Čo teda môže vyzretému štýlotvornému spevákovi priniesť spolupráca s mladou popovou hviezdou? Radosť.

Príjemné stretnutie bez prekvapení

Anything Goes, Cheek to Cheek, Nature Boy, I Won't Dance, But Beautiful alebo záverečná It Don't Mean a Thing (If It Aint't Got That Swing). Slávne šlágre v tom najlepšom zmysle slova. Spievali ich tie najlegendárnejšie hlasy. Po svojom, no vždy intenzívne. A o to sa, väčšinou úspešne, snaží aj Lady Gaga. Bennett si svoju vrcholovú chvíľu naplno užije v zdrvujúco uhrančivej Sophisticated Lady. Sám a s takým nekompromisným prejavom, že Lush Life jeho spriaznenej ženskej duše nemá šancu. Hudba však nikdy nebola o pretekaní. V džeze sa mu však vyhýba o čosi ťažšie. A to je škoda. Elitárstvo, odsudzovanie netradičných spojení a recitovanie najzásadnejších mien škodí aj slovenskej džezovej scéne.

Album Cheek to Cheek nie je hudobnou udalosťou roka ani novou kapitolou v dejinách žánru. Na to je až príliš konzervatívny a aranžmánovo neobjavný. Je to však kvalitná nahrávka na víkendové popoludnie. Väčšiu poklonu sympaticky úprimnej dvojici z jej obalu dať nemôžete.<pe>

Hodnotenie Pravdy: 3/5 Tony Bennett a Lady Gaga: Cheek to Cheek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #recenzia #džez #Tony Bennett