BJD 2014 - deň štvrtý: Najlepšie nakoniec

Musíme spresniť - najlepší koncert Bratislavských jazzových dní 2014 (podľa autora tohto článku) odohrala kubánska latinodžezová úderka Bellita y Jazztumbatá. Nedeľné vystúpenia Mika Sterna a po ňom bratov Wootenovcov však určite patrili do najlepšej trojice.

27.10.2014 14:51
Victor Wooten Foto:
Basgitarista Victor Wooten
debata

Úvod nedeľného programu patril slovenskej formácii Gajlík Hodek Oravec Ragan Group. Hrali skvelý moderný džez. Bol to najlepší začiatok skvelej hudobnej šou posledného večera 40. ročníka BJD. Ed Partyka priviezol do Bratislavy bigband plný mladých talentovaných ľudí, svojich žiakov. Zoskupenie hralo, okrem jednej výnimky, Partykove kompozície, ktoré naplno využili možnosti 15-člennej dychovej sekcie, výborného bubeníka, pianistu a basistu. Krásny bohatý zvuk a nápadité aranžmány zdobili vystúpenie Ed Partyka Jazz Orchestra.

Mike Stern od začiatku vystúpenia dokazoval, že svoju gitaru veľmi ľúbi. Nástroj je zrastený s jeho telom a ťažko povedať, či on poslúcha gitaru, alebo naopak. Navyše si Stern do Bratislavy priviezol neskutočne dobrú kapelu, relatívne mladých hudobníkov, ale na pódiu hrali ťažké a nádherné veci.

Bratia Wootenovci pod vedením najmladšieho Victora sa v prvom rade tešili, že si spolu môžu zahrať. Jedinečný koncert, ktorý z toho na džezákoch vznikol, je presne to, čo ľudí na džeze a všeobecne na dobrej hudbe priťahuje. Victor Wooten s kapelou si aj v dospelosti zachovali detskú radosť z hry. Ich hračkami sú však hudobné nástroje, ich prednosťami vášeň pre hudbu a virtuozita. Vďaka pokrvnej blízkosti zrejme spolu komunikujú aj inak. Áno, hrávajú spolu odmalička, poznajú sa dokonale, ale to, čo previedli, sa nedá vysvetliť len tým, že to "majú naskúšané”.

Jubilejný 40. ročník Bratislavských jazzových dní bol najlepší za veľmi dlhé obdobie. Festival sa stal významným podujatím nielen v rámci strednej Európy. Už štyri desaťročia do Bratislavy prináša vystúpenia svetových hviezd aj neznámych talentov, ktoré jednoducho treba vidieť a počuť. A tento rok to platilo dvojnásobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #BJD #reportáž z hudobného festivalu