Mňága a Žďorp vydávajú album a vyrazia aj na turné

Česká kapela Mňága a Žďorp vydáva album Made in China. Formácia nahrala novinku v Číne, konkrétne v pekinskom štúdiu A-string Entertainment.

04.11.2014 07:00
32 podval mnaga a zdorp Foto:
Mňága a Žďorp
debata

Album obsahuje dvanásť skladieb. O zvuk sa postaral František Bača a autorom obalu štúdiovky je Tomáš Chorý. K vydaniu novinky pomohli tiež fanúšičky a fanúšikovia, ktorí posielali peniaze prostredníctvom takzvaného crowdfundingu. Kapela tak získala viac ako pol milióna českých korún. „Celá naša akcia Čína bola ohromným zážitkom. Bolo to hektické až až. Každý deň nabitý udalosťami k prasknutiu. Zabudli sme doma klávesy, ja som si vyvrtol členok, občas mal niekto hnačku a počas vystúpenia na festivale v Pekingu sme zažili piesočnú búrku,“ uviedol spevák a gitarista Petr Fiala.

Hudobníci nahrali album za tri dni. Vo dvoch skladbách hosťujú tri speváčky. „Prvé dva dni sme len zapájali a ja som chodil s naším veľkým pomocníkom Martinom Hoškom z českého veľvyslanectva po Pekingu sem a tam a zháňali sme chýbajúce časti vybavenia. Samotné nahrávanie trvalo necelé tri dni. V skladbách Rodné lány a Za teplých letních nocí hosťujú tri mladé Číňanky. Nechcel som žiadne profesionálky, ale dievčatá, ktoré si jednoducho rady zaspievajú,“ dodal Fiala.

Kapela si v Číne zahrala na troch festivaloch. Hudobníci by sa do krajiny radi vrátili aj na budúci rok. „Po každom vystúpení nasledovali nekonečné rozhovory s čínskymi fanúšikmi. Do mobilov si hneď sťahovali naše piesne. Najväčší úspech mala Dutý ale free. Pýtali sa na ňu hneď po prvom koncerte. Chceli by sme sa zúčastniť na niektorých festivaloch a skúsiť tiež kluby. Máme zopár ponúk od čínskych promotérov, ktorí nás videli v Šanghaji a Pekingu,“ prezradil spevák.

Album Made in China vychádza na CD, MC, vinyle či na flash disku, ktorý obsahuje aj film zachytávajúci nahrávanie novinky a ďalšie zážitky z Číny.

Muzikanti plánujú štúdiovku predstaviť na turné, ktoré odštartujú 7. novembra v meste Zubří. Formácia sa v rámci série koncertov zastaví aj 28. novembra v Nitre a o deň neskôr v Bratislave, kde sa bude konať jeden z troch krstov novinky. Okrem toho album uvedú do života aj 20. novembra v Brne a 15. decembra v Prahe.

Mňága a Žďorp pôsobia na scéne od 80. rokov minulého storočia. Prvý album Made in Valmez vydali v roku 1991. Odvtedy ponúkli počiny ako napríklad Furt rovně! (1992), Radost až na kost (1993), Valmez rock city (1994), Bajkonur (1997), Nic složitýho (2000), Na stanici polární (2008), Takže dobrý (2010) a ďalšie. Formácia má vlastné hudobné vydavateľstvo Surikata records. Líder kapely Petr Fiala vydal aj sólové nahrávky Nečum a tleskej! (vol.2) (1994) a Je čas! (2010).

Tracklist albumu Mňága a Žďorp – Made in China:

01 Rodné lány
02 Zůstaň!
03 Perfektní cíl
04 Hledám svý stopy v rozšlapaným sněhu
05 Začátek a konec
06 Nepropustný zdi
07 Ulice vdov
08 Potkal jsem ve vlaku svou osudovou dívku
09 Čas běží hladce
10 Beznadějný případ
11 Být jen tak
12 Za teplých letních nocí

Termíny slovenskej časti turné:

28. novembra – Nitra, Frankie rock club
29. novembra – Bratislava, Majestic Music Club (MMC)

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #turné #Peking #Mňága a Žďorp #Made in China