Petr Hapka - lev salónov a neúnavný skladateľ

Po ťažkej chorobe zomrel vo veku 70 rokov český hudobný skladateľ Petr Hapka. Počas svojho života vytvoril úspešnú autorskú dvojicu s Michalom Horáčkom. Jeho piesne spievali hviezdy ako Hana Hegerová, Lucie Bílá či Jana Kirschner.

25.11.2014 20:38 , aktualizované: 26.11.2014 17:43
Petr Hapka Foto:
Skladateľ a spevák Petr Hapka (70) zomrel po ťažkej chorobe.
debata (43)

Česká a slovenská hudobná scéna smúti. V utorok podvečer zomrel vo veku 70 rokov skladateľ, hudobník, dirigent, milovník žien a motoriek Petr Hapka, ktorý vytvoril množstvo nezabudnuteľných hitov ako Levandulová, Štěstí je krásná věc či Bude mi lehká zem. Lev salónov, ako ho často prezývali, hudobne zastrešil aj osemdesiat celovečerných filmov.

S Jakubiskom si padli do oka

Medzi filmami, v ktorých znie hudba Petra Hapku nechýbajú snímky Juraja Herza Panna a netvor či Deviate srdce, Fany režiséra Karla Kachyňu alebo Tisícročná včela a Perinbaba Juraja Jakubiska. Uznávaný slovenský režisér bol s Hapkom naladený na rovnakú tvorivú vlnu od ich prvotnej spolupráce na filme Postav dom a zasaď strom (1979). Hudbu k filmu išli nahrávať do Budapešti, kde ich čakalo nepríjemné prekvapenie v podobe nepripravených hudobníkov a Petr Hapka vtedy nahral niekoľko nástrojov sám. „Tam sme si padli do oka. Bolo to veľmi zvláštne. A myslím si, že od tejto chvíle sme sa už jeden druhého držali,“ povedal pre Pravdu Jakubisko, ktorý Hapkovi absolútne dôveroval. „Hlavne som sa mohol spoľahnúť na to, že nemusím povedať všetko doslova, že jeho hudba vyjadrí oveľa viac a presvedčivejšie ako dialóg,“ dodal Jakubisko. Petr Hapka sa na adresu režisérov – Jakubiska a Herza vyjadril, že robiť hudbu pre nich nemohol brať ako prácu, pretože ich filmy boli geniálne.

Spolupráca s Petrom Hapkom však nebola jednoduchá, najmä kvôli jeho pevne stanovenému nočnému pracovnému režimu. „Známi ľudia, hlavne z filmu, prisahali, že s ním spolupracovať už nikdy nebudú a napriek tomu s ním opäť spolupracovali,“ povedal o Hapkovi Michal Horáček. Nasadenie skladateľa však bolo obrovské a podľa Jakubiska sa dokázal zžiť s filmom. Juraj Jakubisko má odložený hudobný motív, ktorý mu Hapka pripravil pre film Batory a vtedy ho nepoužil. „K Bátory mi urobil krásny motív. Myslím, že ho použijem do nejakého iného filmu na jeho pamiatku. Nemal už toľko síl ho inštrumentovať. Nenašiel sa nikto, kto by bol schopný jeho nádhernú melódiu a hudobný nápad rozvinúť do nejakej šírky,“ uzavrel Juraj Jakubisko.

Spojený s hudbou od útleho detstva

Petr Hapka sa narodil 13. mája 1944 umelecky zameraným rodičom. Otec bol maliar a matka koncertná speváčka. Jeho hudobný talent sa prejavil, keď mal tri roky a začal hrať na klavíri. V piatich rokoch už napísal prvú pesničku. V hudobnej kariére ho posmeľovala najmä matka, ktorej Hapka pripisoval zásluhy na svojej hudobnej kariére. „Myslím si, že iba mamička zo mňa chcela mať muzikanta a nebyť jej, tak by som muzikantom nebol. Nútila ma, aby som denne cvičil a bral si ku klavíru violu. Potom som musel na violu hrať hodinu denne, a to sú dve hodiny denne a pre osemročného chlapca to bolo strašné,“ uviedol Hapka v rozhovore pre Český rozhlas.

Nebolo potom veľkým prekvapením, keď sa rozhodol ísť študovať na konzervatórium. Štúdium však nedokončil, čo nikdy neoľutoval, pretože mu škola už viac nemala čo dať. „Violu som nechcel robiť, na skladbu by som musel začať znovu od začiatku. Aj Oldřich Nový odišiel zo školy,“ dodal Hapka, ktorého triednym učiteľom na konzervatóriu bol práve herec Oldřich Nový.

Po odchode z konzervatória našiel útočisko v malých divadlách a založil kapelu Tornádo, kde hral spolu s Jozefom Lauferom. Vtedy mu finančnú situáciu vylepšovalo hranie v tanečných školách. Práve tomuto obdobiu pripisoval Hapka fakt, že sa nikdy nenaučil tancovať. Neznášal hodiny, keď musel hrávať pre tanečníkov.

Skladateľ Petr Hapka na snímke z roku 2006.
Petr Hapka (vľavo) a Michal Horáček...
+1Petr Hapka a Michal Horáček (vpravo)...

Magická dvojica Hapka – Horáček

Vo svojich osemnástich rokoch začal Hapka spolupracovať s Hanou Hegerovou, pre ktorú vytvoril s textárom Petrom Radom skladby Kázeň v kaplnke Betlehemské či Obraz Doriana Graya. Hapka a Hegerová spolu tvorili už 15 rokov, keď sa zrazu objavil Michal Horáček a zaklopal s odporúčaniami na Hapkove dvere. „Vyzeral nesmierne mlado, tridsiatnik. Mal kučeravé vlasy, svetlé, nie tmavé a okuliare. Hovoril, že ho posiela pán Rytíř a že mi tu niečo nechá,“ opísal svoje prvé stretnutie s Horáčkom Hapka. Medzi skladbami, ktoré vtedy priniesol, bol aj Potměšilý host, jeden z najväčších hitov Hany Hegerovej, aj prvá pesnička, ktorá vznikla v spojení neskoršej nerozlučnej dvojice Hapka – Horáček.

Výsledkom spoločnej spolupráce Hany Hegerovej, Petra Hapku a Michala Horáčka bola aj jedna z najznámejších pesničiek Levandulová, kde Hapka pôvodne vôbec nemal spievať. „Chcel som, aby ju spieval pán Suchý. Ten však práve dostal nejaký odkaz, že niekde niečo povedal a dostal takzvaného ,zaracha'. A bolo po pesničke. Takže tam zostala tá moja verzia, čo som spieval Haničke,“ povedal o Levandulovej Petr Hapka. Skladbu nestihol prespievať naostro a priznáva, že jeho part v nej je trochu falošne zaspievaný, keďže ju spieval len tak, aby mala Hegerová predstavu, ako bude pieseň znieť.

Čaru dvojice Hapka a Horáček neodolali mnohí interpreti a zväčša sa ich skladby stali nestarnúcimi hitmi. Kým Michala Horáčka bavilo objavovať nové tváre, Hapka sa viac orientoval na známych spevákov. Spolupracovali s Jaromírom Nohavicom, Richardom Müllerom, Janou Kirschner a nádhernú skladbu Dívám se dívam si s Hapkom zaspievala Lucie Bílá. Posledný album, ktorý spolu Hapka a Horáček vydali, bola nahrávka Kudykam v roku 2009, kde s nimi spolupracovala aj Szidi Tobias. V jednom rozhovore pre iDnes hovorí Michal Horáček, že by rád skladal s Petrom Hapkom až do smrti a Hapka dodal: „A ja by som rád dúfal, že aj po smrti.“

Nočný vták Peter Hapka mal obrátený denný režim. Vstával poobede, a potom býval hore do skorých ranných hodín. Spevák často žartoval, že mu to zostalo ešte z čias, keď bola jeho matka tehotná a chodila spievať do Lucerny, kde bol program aj do piatej do rána. Po nociach sa venoval tvorbe, ale nie vždy prichádzala inšpirácia. „Boli dni, keď sa podarilo nahrať neskutočne úžasné veci a boli dni, keď sa ani o nič nepokúšal a ako náhradný program sme hrali scrabble,“ uviedol pre český portál Idnes zvukár Michal Pekárek.

Inšpiráciou ku skladbám o láske boli zaiste aj ženy. V živote Petra Hapku ich bolo niekoľko, keďže mal pre nežné pohlavie slabosť, čo platilo zároveň aj naopak. Bol dvakrát ženatý s herečkou Zorou-Ullou Keslerovou a Zuzanou Řihoškovou. S piatimi ženami mal sedem detí, s ktorými udržiaval dobré vzťahy. Zbraňou Petra Hapku na ženy bola jeho hudba, čo zistil už v mladom veku. „Keď som mal asi trinásť rokov, tak som zistil, že zaujmem dievča oveľa viac tým, že zahrám v triede na klavír, ako chlapci, čo vonku hrali futbal,“ povedal Hapka. „Mám ženy rád a je to na mne vidieť. Mám ich rád v podstate asi ako mačky – som na ne nežný, viem ich vypočuť, viem im poradiť, viem sa medzi ne nepliesť, keď majú svoje hádky… Ženy sú pre mňa mačky a mám ich rád celý život.“

Povedali o Petrovi Hapkovi

Juraj Jakubisko

Bol fanatik a keď našiel nejaký ohromný motív, tak sa mu veľmi venoval. A žil s filmom. Bola to plodná spolupráca nielen pre neho, ale aj pre mňa. Niektoré moje filmy oživil a urobil krásnu hudbu pre Perinbabu a najmä pre Tisícročnú včelu. Myslím si, že po Zdenkovi Liškovi, ktorého považujem za najväčšieho génia doby, keď žil, to bol druhý najväčší skladateľ, pretože po Liškovej smrti nikto taký veľký neexistoval.

Richard Müller

Pre mňa bol Petr Hapka v čase, keď som s ním ešte nespolupracoval, jedna obrovská veličina, a zároveň som vedel o ňom aj tie všelijaké rôzne informácie, ktoré súvisia s jeho bohémskym životom. Mal som veľké šťastie, že som si mohol s ním mnoho takých situácií odžiť. Petr Hapka mi bol blízky tým, čím bol, a tým, aký bol. Nič by som na ňom určite neopravoval.

Szidi Tobias

Pre tých, ktorí milujú jeho muziku ako ja, neodišiel. Bude nám tu stále hrať. Tohto neobyčajného génia a krásneho muža nám zobral nebeský chór. Myslím si, že tam nájde mnoho vynikajúcich interpretov a muzikantov. Nám už totiž bolo dopriate. Ďakujem osudu, že som ho stretla a že sa môžem priradiť k tým šťastným, ktorí majú od Petra Hapku pesničku.

Výber z diskografie:

  • 1987 Potměšilý host – Hana Hegerová – Supraphon, LP
  • 1988 V penziónu Svět – Supraphon
  • 1997 Citová investice
  • 2001 Mohlo by tu být i líp
  • 2002 Zlatá kolekce – Reader's Digest (5 CD, obsahujúcich kompletné albumy 1.-4. a výber Hapkových skladieb z albumov iných umelcov)
  • 2006 Strážce plamene – Hapka & Horáček – Universal Music EAN 6 02517 09575 5, CD
  • 2009 Kudykam – Hapka & Horáček – Sony Music EAN 8 86975 07712 0, CD [3]

Filmová hudba

  • Fany
  • Copak je to za vojáka
  • Perinbaba
  • Fešák Hubert
  • Tisícročná včela
  • Den pro mou lásku
  • Léto s kovbojem
  • Páni kluci
  • Panna a Netvor

Televízne seriály

  • Náves
  • Náměstíčko
  • Bylo nás pět
  • My všichni školou povinní

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #skladateľ #Petr Hapka