Od čistenia toaliet k šiestim nomináciám na Grammy

Mená hudobníkov, ktorí sa budú uchádzať o cenu Grammy, sú známe. Najviac, po šesť nominácií, majú Pharell Williams, speváčka Beyoncé a britský hudobník Sam Smith.

08.12.2014 13:30
Sam Smith Foto:
Britský spevák Sam Smith, ktorý má 6 nominácií na Grammy, sa preslávil hitom Stay With Me.
debata (1)

Všetci traja sa o Grammy uchádzajú aj v kategórii album roka, v ktorej sú nominovaní aj Beck s platňou Morning Phase – fanúšikov ňou potešil po šesťročnom čakaní – a anglický spevák Ed Sheeran so svojím druhým albumom x. V predchádzajúcich dvoch rokoch bol Sheeran na Grammy nominovaný trikrát, teraz má takisto tri nominácie – uchádza sa o cenu v kategóriách najlepší popový spievaný album a najlepšia skladba zložená pre vizuálne médiá s pesničkou I See Fire, ktorú zložil do filmu Hobit: Smaugova pustatina.

O Grammy sa nežartuje

Sheeranov krajan Sam Smith, ktorého meno takto pred rokom poznal iba málokto, má ešte o tri nominácie viac. „Grammy je pre mňa všetko a je to niečo, o čom som sníval od veľmi, veľmi skorého detstva. Keď ľudia začnú hovoriť o Grammy, strácam svoj zmysel pre humor, pretože je to naozaj niečo, čo neberiem na ľahkú váhu,“ odpovedal vzdialený bratranec speváčky Lily Allen Smith magazínu Billboard ešte pred vyhlásením nominácií na otázku, či ho ľudia z jeho okolia pripravujú na možný úspech na Grammy.

Ešte pred dvomi rokmi Smith pracoval v bare od pondelka do nedele, koľko len vládal, a domov chodieval peši, pretože si nemohol dovoliť lístok na metro. Od detstva však sníval o hudobnej kariére. Už ako trinásťročný mal prvého manažéra. Smithova rodina v istom období nemala núdzu o peniaze, ale keď mal asi 16 rokov, jeho mama prišla o zamestnanie a ako povedal pre britský denník Guardian, pocítil, čo je to žiť v chudobe.

Keď mal 18, jeho rodičia sa rozišli a on sa rozhodol, že skúsi šťastie v Londýne. Tu istý čas v jednom z barov čistil toalety a pomaly začínal pochybovať o tom, že sa mu podarí naplniť sen o speváckej kariére. „Začal som ako trinásťročný. Mal som 19, všetci moji priatelia boli na univerzitách, cestovali a ja som zostal zaseknutý v Londýne, čistil záchody, mal som za sebou spoluprácu so šiestimi manažérmi a vravel som si, že ak sa mi do roka nepodarí uspieť, odídem, budem cestovať a spoznávať svet,“ povedal dnes 22-ročný Smith Guardianu.

Tretí najpredávanejší

Prvým výraznejším úspechom speváka, ktorého označujú aj za mužskú verziu Adele, bolo, keď si pred dvomi rokmi zaspieval v pesničke Latch britského dua Disclosure a jeho hlas znie aj v piesni La La la, ktorú nahral Naughty Boy. Svoj prvý singel vydal Smith, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexuálnej orientácii, vo februári 2013. Veľa vody s ním nenamútil. Trvalo celý rok, kým vydal druhý singel Money on My Mind, s ktorým už dobyl britskú hitparádu. O dva mesiace prišiel Smithov najväčší singlový úspech, keď sa s pesničkou Stay With Me dostal nielen na vrchol britského rebríčka, ale aj na druhé miesto v americkej singlovej hitparáde. Úspech skladby pomohol aj jeho debutovému albumu In The Lonely Hour. Iba v Amerike, kde je zatiaľ tretím najpredávanejším albumom roka, sa z neho predalo vyše 800-tisíc kusov.

Smithov debut sa okrem Grammy za album roka uchádza o cenu aj v kategórii najlepší popový spievaný album. Pesnička Stay with Me sa zase môže stať skladbou aj nahrávkou roka a nominovaná je aj v kategórii najlepší popový sólový výkon. Smith je spolu so skupinami Bastille či Haim nominovaný aj v kategórii nováčik roka.

Grammy za skladbu roka môžu okrem Smitha získať napríklad debut Američanky Meghan Trainor All About That Bass či pieseň Take Me To Church írskeho speváka Hoziera, ktorý svoj debutový album vydal iba pred necelými tromi mesiacmi.

V poradí už 57. odovzdávanie cien Grammy sa bude konať 8. februára. Americká hudobná akadémia bude tento rok rozhodovať o víťazoch v 83 kategóriách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Beyoncé Knowles #Grammy #Pharrell Williams #nominácie #Sam mith