Szidi Tobias nahrala svoj najosobnejší album

Dosiaľ najosobnejší album s názvom Jolanka, ktorý po prvýkrát vyšiel pod značkou slovenského vydavateľstva Pavian Records, venovala Szidi Tobias svojej mame.

12.12.2014 07:00
Szidi Tobias Foto: ,
Bratislavskému publiku predstaví Szidi Tobias album Jolanka 14. decembra.
debata

Album predstaví fanúšikom už 14. decembra koncertom v Slovenskom rozhlase. Špeciálnymi hosťami budú Milan Lasica a Emília Vášáryová. Od posledného albumu Ať se dobré děje ubehli tri roky, počas ktorých netrpezlivo čakala, kým jej textár a manžel Peter Lipovský a autor hudby Milan Vyskočáni napíšu pesničky, ktoré by mohla spievať.

K prvému textu ju inšpiroval Petőfi

Nahrávka Jolanka vznikala úplne opačne, ako býva zvykom, keďže prvým krokom boli fotky k jej obalu. Fotografka Micha Bardy spravila fotografie, ktoré mali motivovať autorov k vzniku nových skladieb. „Album vznikal dlho a ťažko, musím to zdôrazniť. Chlapci mi dlho nenapísali nič. Pozreli si fotky, povedali, že sú krásne, a ja som povedala, že si to takto nejako predstavujem, aby tam bolo veľa radosti a slnka,“ uviedla speváčka, ktorá je autorkou svojho prvého textu v maďarčine ku skladbe Édesanyám.

Inšpiráciu k tvorbe našla v poézii svojho obľúbeného básnika Sándora Petőfiho, ktorý napísal báseň svojej mame. „Je to veľmi osobný text, neviem, či ho niekedy budem spievať na javisku, lebo je smutný. A album Jolanka je radostná správa pre moju mamu. Bola náš veľký fanúšik,“ uviedla Szidi Tobias, ktorá od začiatku chcela, aby bol album veselý.

Aj samotná speváčka však tvrdí, že akejsi melanchólii v tvorbe sa s autormi nevedia vyhnúť. „Ono to patrí k Slovanom. Je nám to blízke,“ uviedol Peter Lipovský. Ten priznal, že v textoch sú aj odkazy na ich vzťah so Szidi, s čím speváčka najskôr nechcela súhlasiť. „Keď sme spolu začali žiť a priniesol mi text Punto Fijo, hnevalo ma, že ma až tak pozná a vie, čo skrývam na tom najtajnejšom mieste, a on to dal do pesničky,“ vraví s úsmevom Szidi.

Hudba je radosť, ale aj ventil

Úspešná herečka rada mení divadelné dosky za koncertné pódiá. Podobne ako v divadle používa slová iných na vyjadrenie svojich pocitov. Okrem toho, že hudba je pre ňu jednoducho radosť, je to aj možnosť vyjadriť svoje názory a postoje.

Presne týmto smerom sa uberá hneď prvá skladba na albume Hore nohami, kde počujeme výroky z prejavov bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča, ale aj Baracka Obamu a iných. „Máme ich plné zuby. Teraz bolo výročie 17. novembra, a to je pravý čas pomenovať veci. Nežná revolúcia je jedna vec a druhá vec je, že teraz žijeme v neúprimnej a pokryteckej spoločnosti plnej zlodejov,“ hovorí Szidi Tobias a Peter Lipovský ju dopĺňa: „Náš postoj k tomu vysvetľuje aj druhá pesnička v poradí Tvrdohlavá – Szidi v nej spieva o tvrdohlavosti, s ktorou nechce prijať to, čo sa okolo nás deje. Žili sme v socializme a báli sme sa moci, teraz sa máme báť týchto vydriduchov. Prečo?“ dodal Peter Lipovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Szidi Tobias #Jolanka