Vianočný koncert v znamení českej klasiky

Čaro vianočných sviatkov hudobne posilní koncertom Slovenský spevácky zbor Adoremus v spolupráci so Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala pod vedením dirigenta Ewalda Danela a zbormajstra Dušana Billa.

21.12.2014 15:00
Adoremus Foto:
Slovenský spevácky zbor Adoremus.
debata

Koncert sa bude konať 26. decembra o 15. h v honosnom prostredí Katedrály sv. Martina v Bratislave. Program je vytvorený z tvorby Jána Jakuba Rybu, talianskeho skladateľa Arcangela Corelliho a nebudú chýbať ani tradičné koledy.

Skladba Jána Jakuba Rybu Česká mše vánoční alebo Hej, mistře, o biblickom príbehu Zvestovania narodenia Krista, je neoddeliteľnou súčasťou českých Vianoc. Skladateľ ju vytvoril v roku 1796 a keďže sa nepodarilo zachovať pôvodnú partitúru skladby, jej súčasná verzia je zostavená na základe kritických rozborov a opisov. Vďaka svojej radostnej atmosfére je však dostupná širokému publiku. „Okrem tohto diela, zaznejú v programe aj známe slovenské koledy a vianočné pesničky iných národov,“ uviedol Jozef Vrábel, tajomník zboru Adoremus, ktorý sa od svojho založenia v roku 1991 zameriava na sakrálnu hudbu.

Organizátori sľubujú, že vianočný koncert zboru Adoremus a komorného orchestra Bohdana Warchala bude dokonalým hudobným stvárnením tradičných Vianoc. Už len samotný priestor – Dóm sv. Martina a jeho neobyčajná atmosféra napovedá, že pôjde o podujatie, ktoré by podľa Jozefa Vrábela malo priniesť publiku kultúrne naplnenie „Tento koncert ponúka jedinečný duchovný a umelecký zážitok,“ dodal Vrábel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Adoremus #Orchester Bohdana Warchala