Rok 2014 v kultúre: Eurovíziu vyhrala bradatá speváčka, Marika Gombitová sa vrátila na obrazovky, Kylie Minogue vystúpila v Bratislave

Uplynulý rok priniesol viacero prekvapení. Na obrazovky sa vrátila Marika Gombitová, na cene Eurovízie zvíťazila bradatá speváčka a film Horiaci ker prepísal históriu Českého leva.

30.12.2014 05:30
Marika Gombitová Foto: ,
Marika Gombitová sa vrátila pred kamery.
debata

Január

Zamatových teroristov pozvali do Berlína

Slovenský dokument Zamatoví teroristi režisérskej trojice Peter Kerekes, Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík sa dostal do programu prestížneho filmového festivalu Berlinale. Film o trojici mužov, ktorá sa kedysi svojsky vzoprela komunistickému režimu, dokonca v Berlíne získal aj cenu Reader Jury denníka Tagesspiegel.

Február

Horiaci ker prepísal históriu

Zo štrnástich nominácií na filmové ceny Český lev získala koprodukčná séria v réžii Agnieszky Holland až jedenásť trofejí. Takýto úspech sa počas 21-ročnej histórie udeľovania cien ešte žiadnemu titulu nepodaril. Česi filmovú podobu minisérie chceli poslať aj do boja o Oscary, prísne pravidlá amerických akademikov to však neumožnili.

Marec

Mozartov Titus na Slovensku. Konečne!

Trvalo 94 sezón, kým predposlednú Mozartovu operu La clemenza di Tito v marci uviedla Opera SND. Dielo plné vášní o túžbe po moci, pomste, láske a odpustení išlo ďaleko za rámec politickej objednávky. Priam vizionársku predtuchu geniálneho skladateľa, že teror a intrigy zo života nevymiznú, inscenoval režisér Jiří Nekvasil v naštudovaní dirigenta Friedricha Haidera.

Apríl

Po rokoch vznikla nová relácia pre deti

Tradíciu pôvodných televíznych víkendových relácií pre deti po rokoch oprášila RTVS s novým projektom Trpaslíci a smajlifón. Sčasti interaktívne pásmo prináša každú sobotu ráno na Jednotke pesničky, rozprávky, vedomostný kvíz, krátku rozcvičku, ale napríklad aj dobré rady na zvládanie bežných medziľudských situácií.

Slnká v sieti pochytali Mira Fornay aj Mátyás Prikler

Už po piaty raz udeľovali členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Národné filmové ceny za ostatné dva roky. Za najlepší film porota pasovala snímku Miry Fornay Môj pes Killer – dali jej aj ceny za réžiu a scenár. So štyrmi cenami vo všetkých hereckých kategóriách sa najoceňovanejším filmom stal debut Mátyása Priklera Ďakujem, dobre.

Máj

Na cene Eurovízie zvíťazila bradatá speváčka

Bradatý muž Thomas Neuwirth, prezlečený za ženu, zvíťazil v máji pod umeleckým pseudonymom Conchita Wurst v pesničkovej súťaži Eurovízie a vyvolal množstvo protichodných reakcií.

Conchita Wurst. Foto: Frank Augstein
Conchita Wurst Conchita Wurst.

Demitra s rekordnou návštevnosťou

Dokumentárny film 38, ktorý je portrétom tragicky zosnulého hokejistu Pavla Demitru, videlo už počas uvádzacieho víkendu takmer 50-tisíc divákov. Išlo o najnavštevo­vanejší otvárací víkend slovenského filmu v jeho novodobej histórii. Dodnes film v kinách videlo vyše 110-tisíc ľudí, čím sa zaradil nielen medzi najnavštevovanejšie dokumenty, ale aj novodobé slovenské filmy vôbec.

Jún

Hamletovi v origináli tlieskalo SND

Koncom júna sa Shakespeare's Globe Theatre zastavil na svetovom turné pri príležitosti 450. výročia narodenia geniálneho dramatika s Hamletom v Bratislave. „Naša inscenácia vyvracia predstavu, že Hamlet je depresívny a zmučený. Shakespearov text ukrýva veľkú dávku humoru,“ uviedli inscenátori predstavenia, ktoré ukončilo festival Eurokontext.sk v SND.

Beastie Boys ukončili kariéru

Americká hip-hopová kapela Beastie Boys skončila po 33 rokoch svoje pôsobenie. Fanúšikov zaskočila správa 4. júna, keď dva roky po smrti Adama „MCA“ Yaucha oznámili zostávajúci členovia Mike „D“ Diamond a Adam „Ad-Rock“ Horovitz, že už pod názvom Beastie Boys nenahrajú žiadne nové skladby. Rozhodli sa tak na základe sľubu, ktorý dali Yauchovi pred smrťou.

Júl

Rowlingová má nového miláčika

Britská spisovateľka J. K. Rowlingová má nového miláčika. Je ním hrdina detektívnych románov, ktoré Rowlingová píše pod pseudonymom Robert Galbraith – detektív Cormoran Strike. Rowlingová povedala, že budúcnosť tvorby Roberta Galbraitha nie je zatiaľ ničím ohraničená a počet kníh, ktoré pod týmto pseudonymom vydá, sa nezastaví na čísle sedem, ako to bolo pri Harrym Potterovi.

Monty Python sa definitívne rozlúčili s publikom

Dlhých 45 rokov svojho neprehliadnuteľného pôsobenia definitívne ukončili kultoví komici Monty Python. Ich rozlúčkové turné v Londýne pozostávalo z desiatich živých šou pod titulom Jeden dole, piati na rade. Vstupenky do 20-tisícovej O2 arény sa predávali rekordnou rýchlosťou, prvé vystúpenie bolo vypredané už za 45 sekúnd. John Cleese, Michael Palin, Eric Idle, Terry Gilliam a dnes už zosnulý Graham Chapman svojou televíznou šou Monty Python's Flying Circus a filmami ako Život Briana či Monty Python a Svätý Grál navždy zmenili tvár európskeho humoru.

August

Kate Bush sa vrátila na pódiá po 35 rokoch

Britská hudobníčka Kate Bush sa po 35 rokoch vrátila na koncertné pódiá. Šnúru 22 koncertov s názvom Before The Dawn odštartovala 26. augusta v londýnskom Hammersmith Apollo, kde sa konali aj ostatné vystúpenia. Lístky na koncerty, na ktorých predstavila aj dve nové skladby zo svojho dlhodobého konceptuálneho projektu, boli vypredané za 15 minút.

September

Obyčajný predmet vyložil na piedestál umenia

Ako jednému z mála slovenských výtvarníkov sa Alexovi Mlynárčikovi podarilo zasiahnuť do vývoja západoeurópskeho umenia. Vystavoval v najprestížnejších galériách sveta, v septembri otvoril veľkolepú retrospektívu v Galérii mesta Bratislavy. Od 60. rokov bol členom skupiny nových realistov, ktorých tvorba sa zakladala na obyčajných veciach, položených na piedestál umenia.

Alex Mlynarčík má retrospektívu v GMB. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Alex Mlynarčík Alex Mlynarčík má retrospektívu v GMB.

Kunsthalle Bratislava i Danubiana

Výstavou Paradox 90: kurátorské koncepcie v období mečiarizmu začala v septembri svoju činnosť Kunsthalle Bratislava. „Po takmer dvadsatich rokoch boja prestáva byť kunsthalle snom a stáva sa realitou,“ povedal nedávno vymenovaný riaditeľ KBH Juraj Čarný. Po Košiciach a Žiline má konečne inštitúciu tohto typu aj Bratislava. V septembri otvorilo nové krídlo aj múzeum moderného umenia Danubiana v Čunove, ktoré vyhralo súťaž Stavba roka 2014. Prezentuje v ňom vynikajúce diela najmä popredných slovenských výtvarníkov z vlastných zbierok.

Láskavé bohyne ozdobili tri DOSKY

Temná freska Láskavé bohyne o mužovi, ktorý sa kompromismi so svedomím stane prevodovým kolieskom v súkolesí masového zabíjania, získala v septembri tri divadelné ocenenia sezóny. Predstavenie, ktoré v apríli premiérovala Činohra SND, vyhlásili za najlepšiu inscenáciu sezóny. DOSKY získali aj režisér Michal Vajdička a Ľuboš Kostelný za postavu vraždiaceho esesáka.

Hercule Poirot ožil v novej knihe

Takmer 40 rokov po tom, čo Agatha Christie krátko pred svojou smrťou Hercula Poirota pochovala, ožil belgický detektív vďaka britskej autorke psychologických trilerov Sophie Hannahovej. V luxusnom hoteli niekto spáchal trojnásobnú vraždu a je na Herculovi Poirotovi, aby v knihe Vraždy s monogramom prišiel na to, kto je vrah a aký mal motív.

BHS: festival zázrakov

Bola to moja prvá láska, povedal o Izraelskej filharmónii legendárny dirigent Zubin Mehta. Ich spoločné vystúpenie, ktoré otvorilo 50. bratislavské hudobné slávnosti, len potvrdilo, že prívlastok festival zázrakov mu tento rok patrí. Koncerty špičkových svetových orchestrov s poprednými dirigentmi a vynikajúcimi sólistami doplnila premiéra Suchoňovho baletu Angelika. Balet SND uviedol historicky prvý slovenský balet, ktorý zakladateľ slovenskej hudobnej moderny skomponoval ako sedemnásťročný.

Október

Dlhé čakanie na rozprávku sa skončilo

Slovenská kinematografia sa po mnohoročnej odmlke konečne môže pochváliť novou celovečernou hranou rozprávkou. Volá sa Láska na vlásku a režisérka Mariana Čengel-Solčanská v nej spojila viacero známych motívov z klasických rozprávok o princeznách, princoch a boji cti a dobra so zlom a chamtivosťou. Vo filme stvárnil hlavnú dvojrolu Samuel Spišák, zahrala si v ňom aj speváčka Celeste Buckingham. V októbri film uviedli v slovenských kinách, v televíznej premiére ho odvysiela RTVS v prime time na Štedrý večer.

Celeste Buckingham a Tomáš Hanák v novej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Celeste Buckingham, Tomáš Hanák Celeste Buckingham a Tomáš Hanák v novej slovenskej rozprávke.

Bob Dylan v Košiciach, Kylie Minogue v Bratislave

V slovenskej koncertnej premiére sa 19. októbra v Bratislave predstavila popová diva Kylie Minogue a v rámci svojho Never Ending Tour prišiel 27. júna po druhýkrát na Slovensko Bob Dylan. Tentoraz sa nepredstavil v Bratislave, ale v Košiciach.

November

Hradnú pivnicu obsadili Etruskovia

Bratislavský hrad sa pred koncom roka pochválil novozrekonštru­ovanými pivničnými priestormi. Prvá výstava, ktorá sa v nich udomácnila, pozýva návštevníkov do sveta starovekých Etruskov. Ich umenie, tradície a rituály približujú desiatky vzácnych artefaktov. Výstava vznikla vďaka dlhoročnému partnerstvu medzi Bratislavou a talianskou Perugiou.

Albumové návraty Queen a Pink Floyd

November patril albumovým návratom hudobných legiend. Skupina Queen vydala 10. novembra kompiláciu aj s dosiaľ nevydanými skladbami naspievanými Freddiem Mercurym Love Kills či There Must Be More To Life Than This, na ktorej vzniku sa podieľal aj Michael Jackson. O deň neskôr sa do predaja dostala nahrávka Pink Floyd The Endless River, vytvorená z materiálu, ktorý kapela nahrala ešte roku 1993. Album nesie prívlastok posledný a zostávajúci členovia ním chceli vzdať poctu klávesistovi Wrightovi, ktorý zomrel roku 2008.

December

Marika Gombitová sa vrátila na obrazovky

Speváčka Marika Gombitová sa po dvanástich rokoch strávených v ústraní v decembri vrátila na televízne obrazovky. S piesňou Vyznanie vystúpila v relácii televízie JOJ V siedmom nebi. Rovnakú pieseň zaspievala aj na koncerte Úsmev ako dar, jeho záznam odvysiela Jednotka na Štedrý deň o 13.30. h.

Európskym filmom roka je Ida

Udeľovanie Európskych filmových cien ovládla poľská snímka Ida režiséra Pawla Pawlikovského. Stala sa európskym filmom roka a získala aj ceny v kategóriách scenár, réžia, kamera aj cenu divákov. Film je favoritom aj na blížiace sa udeľovanie Oscarov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #kultúra #Kylie Minogue #filmy #Marika Gombitová #ročenka 2014