Taylor Swiftová stavila na istotu recyklovania

Najpredávanejší album roka. V ére streamingu sa už nahrávky nepredávajú v desiatkach miliónov. Napriek tomu je komerčný triumf stále mimoriadne silným ukazovateľom napredovania mainstremovej scény. Čo zaujíma dnešného poslucháča? Ako znie súčasný popový hit? Kto je ikonou novej generácie? Odpovede na spomínané otázky prináša piaty album speváčky a skladateľky Taylor Swiftovej.

13.01.2015 07:00
New York Foto: ,
Taylor Swift.
debata

Bývalá kráľovná pocukrovaného country pre adolescentov svojou novinkou 1989, ktorá vyšla koncom októbra, pokorila všetku konkurenciu. Swiftová je napriek svojmu veku šikovná obchodníčka. Možno práve preto jej novinku nenájdete v katalógu streamingových služieb. Komerčný úspech albumu 1989 však sprevádzali aj výborné recenzie odbornej kritiky. Nahrala americká popová princezná skutočne jednu z najlepších nahrávok minulého roka?

Mainstreamový štandard bez presahu

Britney Spearsová, Backstreet Boys, N' Sync. Ak v spomínanej trojici nenachádzate vášho hudobného favorita, odpoveď na položenú otázku bude jednoznačná. Od bývalých hviezd popového neba si totiž speváčka požičala úspešného producenta Maxa Martina. Muž, ktorý patrí k najväčším hitmakerom všetkých čias, úraduje na mainstreamovej scéne s neomylnosťou predátora. Vyprodukovať megahit nebola, nie je a nikdy nebude maličkosť. Poznať vkus širokého poslucháčskeho publika a navyše primiešať niečo šokujúce. Rovnicu, ktorá prináša miliónové predaje definoval v minulých desaťročiach práve Martin. Že sa pri tom nevyhol lepkavému nevkusu a omieľaniu starších nápadov? Nič to, popová scéna o podobné filozofovanie nikdy nestála. Najdôležitejší je komerčný úspech. Ak si Taylor Swiftovú pamätáte ako dospievajúcu krehkú princeznú s gitarou, budete prekvapení. Živé nástroje a uctievanie pesničkárskych hrdinov vystriedali disko gule a elektronické bicie.

"Chcela som nahrať autobiografický popový album,“ ohlasovala novinku 1989. Názov odkazuje na rok, v ktorom sa speváčka narodila. Akákoľvek spätosť s obdobím veľkých politických zmien je čisto náhodná. Láska, zlomené srdce, oslava životnej eufórie, obdiv k životu vo veľkomeste. Ak k tomu pridáte niekoľko odkazov na známe postavičky dnešnej popovej scény, dostanete nablýskaný kokteil mainstreamového štandardu. Nič viac na 1989 nehľadajte. Prečo sa teda pomerne tuctová nahrávka stala najúspešnejším albumom roka? Odpoveď je jednoduchá: výborná produkcia.

Takto znel pop z roku 2014

Taylor Swiftová sa obklopila elitným tímom popových "bardov“. Akokoľvek komicky to znie. Ich skúsenosti však nie sú definované vyšším vekom, ako to býva v iných žánroch. 1989 je ukážkovým príkladom ambiciózneho recyklovania osvedčených "hitmakerských“ postupov. Swiftová nie je speváčkou s pôsobivým rozsahom, nebúri sa proti zavedeným klišé pop music a rozhodne nepôsobí kontroverzne. Prirovnanie k Madonne je preto prinajmenšom absurdné. Hity dnes môže sypať z rukáva aj obyčajné dievča z Pennsylvánie. 1989 je ďalším dôkazom o diametrálnej odlišnosti Európskej a Americkej hudobnej scény. Kariéru Taylor Swiftovej totiž odštartovala mimoriadne úspešná country minulosť. A tá na starom kontinente nikdy veľa neznamenala.

"Veď je to veľký gýč,“ okamžite 1989 ohodnotí ostrieľaný poslucháč európskej popovej scény. Všetky tie žiariace zvukové ozdoby, precítený a dokonale vyčistený vokál, naivita ukrytá za úprimnosť. Takto sa vyrába súčasná popová diva. Ak v jej hudbe budete hľadať niečo výnimočné, nájdete talentovanú a cieľavedomú odborníčku na vkus širokej masy. 1989 bezpochyby patrí do výkladnej skrine histórie hudobného mainstreamu. Toľko potenciálnych hitov komerčných rádií pokope sme tu nemali už veľmi dlho. Je však nezmyselné pridávať im na akomkoľvek umeleckom presahu. Najlepší hudobný album roka 2014 hľadajte na inej adrese. Tento je "iba“ najpredávanejší.

Hodnotenie Pravdy: 3/5

Taylor Swift: 1989

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taylor Swift #hudobná recenzia #popová hviezda