Björk vydala album skôr, než plánovala. Môžu za to hackeri

Nová štúdiovka islandskej speváčky Björk s názvom Vulnicura mala pôvodne vyjsť až vyjsť v marci. Po tom, ako sa pred niekoľkými dňami dostala za zatiaľ neobjasnených okolností na internet, sa však speváčkine plány zmenili.

21.01.2015 09:21
Björk Foto:
Björk vydala svoju novú štúdiovku v digitálnej podobe o dva mesiace skôr, než plánovala. Fanúšikovia jej hudby si ju môžu zakúpiť na iTunes.
debata

Björk sa rozhodla nahrávku Vulnicura aspoň v jej digitálnej podobe vydať o dva mesiace skôr, a tak si ju jej fanúšikovia, ktorí nemajú záujem o nelegálnu kópiu od internetových pirátov, môžu už teraz zakúpiť prostredníctvom služby iTunes.

Štyridsaťdeväťročná interpretka pritom len minulý týždeň prezradila názov štúdiovky, zoznam skladieb a plánovaný termín jej vydania.

Na nahrávke, ktorá obsahuje deväť piesní, spolupracovali Arca, The Haxan Cloak, Chris Elms, Mandy Parnell alebo Antony Hegarty, známy z formácie Antony and the Johnsons. Björk sa k úniku štúdiovky, ktorej skladby sú vraj autentickým záznamom jej zlomeného srdca, zatiaľ nevyjadrila.

V podobnej situácii sa v decembri minulého roka ocitla aj americká speváčka Madonna, keď sa na internet dostali pred oficiálnym vydaním jej albumu Rebel Heart niektoré skladby z nahrávky, ktorá by sa mala dostať do predaja 9. marca.

Björk sa na hudobnej scéne pohybuje už od roku 1977, keď iba ako 12-ročná vydala svoj eponymný debutový album. Paradoxne až svoju druhú štúdiovku z roku 1993 nazvala Debut a následne s ňou zaznamenala medzinárodný úspech. Nasledovali nahrávky Post (1995), Homogenic (1997), Vespertine (2001), Medúlla (2004), Volta (2007) a Biophilia (2011). Postarala sa aj o soundtracky snímok Tanečnica v tme (2000) a Drawing Restraint 9 (2005), pričom v oboch filmoch si aj zahrala. Za skladbu I've Seen It All z prvého menovaného titulu získala nomináciu na Oscara. Na konte má aj 13 nominácií na Grammy, no ani jednu z nich sa jej nepodarilo premeniť na víťazstvo. Medzi jej najznámejšie skladby patria Isobel, Human Behaviour, Hyperballad, All Is Full Of Love, Big Time Sensuality alebo Army Of Me.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #nový album #Björk #Vulnicura