Balkánsky bašavel v podaní Bregovića

Plnohodnotná balkánska zábava sa strhla v bratislavskej Aegon Aréne NTC v stredu 11. februára večer.

13.02.2015 09:00
Koncert Gorana Bregovica Foto: ,
Goran Bregović sa vrátil na Slovensko so svojou kapelou Wedding&Funeral Band po roku a pol.
debata

Bosniansky skladateľ a hudobník Goran Bregović so svojou kapelou Wedding&Funeral Band predstavil svoje novšie skladby, ale aj známe hity, ktoré už v úvode naladili publikum na rovnakú vlnu s hudobníkmi a tento vzťah zostal v harmonickom zväzku počas celého koncertu.

Tancovačka pre vytrvalých

S cieľom rozprúdiť tanečnú náladu vystúpilo ako predskokan pred koncertom Gorana Bregovića dídžejské duo Malalata, ktoré sa špecializuje na balkánske beaty. Počas ich vystúpenia sa publikum ešte šetrilo, vedomé si faktu, že ich čaká dvojhodinová tancovačka s kráľom balkánskych rytmov. Najskôr sa pod pódiom objavil hrajúci trubkár, ku ktorému sa postupne pridávali aj ostatní muzikanti. Po krátkom intre sa presunuli na pódium a pripravili pôdu na príchod Bregovića. Nie veľmi zaplnená Aegon Aréna poskytovala publiku dostatok tanečného priestoru, ktorý si vyžadovala už prvá skladba Gas Gas.

Šesťčlenná kapela s dvoma speváčkami a Goranom Bregovićom na čele nasadila od začiatku rýchle tempo a bolo cítiť, že nielen prítomní diváci, ale aj hudobníci sa zabávali. Časť koncertu bola venovaná hudobníkovej poslednej nahrávke Champagne for Gypsysies, odkiaľ hral aj titulnú skladbu či pesničky, ktoré nahral spolu s Gipsy Kings – Prezidente a Balkaneros. Pri rezkej Quantum Utopia našiel Bregović slovo, na ktoré bolo publikum špeciálne citlivé. Stačilo, aby povedal party, party a masa pod pódiom sa rozhýbala v ošiali skladateľovej hud­by.

Arizonský sen v Bratislave

Dve hodiny balkánskeho bašavelu v štýle world music miešaného s folkom a niekedy aj reggae ponúkali pár clivých momentov, keď mohli diváci nabrať dych, ale potom prišli opäť hity. Staršia skladba Mesecina a Ringe ringe raja dokonca rozospievali publikum, čo bolo evidentne Bregovićovým cieľom. V závere koncertu nastal ideálny čas na asi najznámejšie kúsky z jeho filmovej tvorby. Bregovićov skladateľský talent využil vo filmoch režisér Emir Kusturica. Kúsok z tejto spolupráce zaznel v podobe pesničiek z filmu Arizonský sen (1993) This Is A Film či In the Death Car.

Bratislavské publikum odmenilo hudobníkov veľkým potleskom a zdalo sa, že Goran Bregović mal z vystúpenia v Aegon Aréne dobrý pocit a doprial divákom prídavok. Po celý čas sa koncert niesol v priateľskej atmosfére, čo predpovedal ešte pred koncertom aj samotný Bregović, ktorý cíti so Slovákmi kultúrnu spriaznenosť a s publikom si dobre rozumie, čoho dôkazom bol aj bratislavský koncert.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reportáž z koncertu #Goran Bregović #Wedding&Funeral Band