Finalistom SuperStar sa v rádiách nedarí

Finalistom prvej série speváckej súťaže SuperStar sa v slovenských rádiách veľmi nedarí. Ich albumy sú oceňované zlatými či platinovými platňami, ale v éteri úspech nemajú. "V aktívnej rotácii nášho rádia nie je žiadna pieseň od finalistov SuperStar," uviedol Ivan Antala, ktorý je šéfom hudobnej redakcie v najpočúvanejšom súkromnom rádiu Expres.

11.11.2005 10:16
debata

Do zoznamu pravidelne hraných pesničiek sa zatiaľ na Exprese dostala iba skladba Iný od Samuela Tomečka. „Každý z finalistov SuperStar má skalných fanúšikov, ale aj veľkú skupinu odporcov. To je výsledok reality šou,“ zhodnotil Antala.

Podobná situácia je aj vo Fun rádiu, ktoré je na Slovensku druhé najobľúbenejšie. Tu sa najviac darí Petrovi Končekovi s pesničkou I Love You More. Spomedzi finalistov SuperStar sa minulý týždeň ako jediný prebojoval do prvej päťdesiatky najhranejších pesničiek Fun rádia a obsadil 13. miesto. Katarína Koščová skončila s piesňou Pehatá na 56. priečke, Martina Šindlerová zakotvila so skladbou Si môj, či nie si na 61. pozícii a singel Únos od Tomáša Bezdedu obsadil 73. miesto.

Predané platne sú tajomstvom
„Ani jedna pieseň od slovenských finalistov SuperStar nedosahuje kvality dvoch úspešných hitov českej SuperStar Anety Langerovej,“ tvrdí šéf hudobnej redakcie rádia Okey Julo Viršík. Podľa neho sa do priazne začínajúcich spevákov často snažili „vtrieť ľudia, ktorí nevedia zložiť poriadny hit ani sami pre seba“.
Hoci Koščová aj Bezdeda dostali za predaj svojich debutových albumov Ešte sa nepoznáme a Obyčajné slová platinové platne, hudobné vydavateľstvo Sony BMG odmieta prezradiť, koľko nosičov naozaj predali. „Ide o vnútorné informácie firmy,“ skonštatovala zástupkyňa vydavateľstva Lenka Slaná.

Počet predaných platní nemôže zverejniť ani slovenská pobočka Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (IFPI), ktorá tieto informácie zbiera. „Nemáme na to oprávnenie,“ vysvetlila riaditeľka IFPI Henrietta Plechovová.
Ďalší štyria finalisti – Miro Jaroš, Martin Kelecsényi, Martina Šindlerová a Samuel Tomeček – dostali za predaj svojich albumov zlaté platne. Ani v ich prípade nie sú známe presné čísla. Podľa Plechovovej sa na Slovensku udeľuje zlatá platňa za 5 000 a platinová za 10 000 predaných nosičov.

Langerová žiari aj na Slovensku
V Česku s tým problémy nie sú. „Aneta Langerová predala 115 000 platní, Sámer Issa 50 000, Šárka Vaňková 35 000 a Martina Balogová asi 20 000,“ uviedla šéfka marketingu českej pobočky Sony BMG Romana Pašková. U západných susedov treba na zisk zlatej či platinovej platne dvojnásobný počet predaných nosičov ako u nás.
Väčší úspech ako finalisti slovenskej SuperStar dosiahla na Slovensku česká víťazka Langerová. ,,Jej piesne Hříšná těla, křídla motýlí a Voda živá patria k dvadsiatim najlepším skladbám tohto roku," hovorí Antala. Podľa neho je Langerová dokonca úspešnejšia ako mnohé zahraničné hviezdy.

Viršík, ktorý je zároveň porotcom slovenskej SuperStar, si myslí, že niektorí domáci finalisti vydali svoju prvú a zároveň aj poslednú platňu. ,,U Šindlerovej som čakal, že sa pustí do silných a emotívnych balád. Keď ju nechali zaspievať hip-hop, akoby pustili kravu na tenký ľad," povedal. Podľa Viršíka má Šindlerová dobrý hlas, preto by mala spievať ďalej. Šancu dáva aj Tomečkovi, Bezdedovi a Koščovej.

debata chyba