Madonna je na novom albume tanečná aj prekvapivo nežná

Najluxusnejšia hudobná značka je na vrchole už viac ako 30 rokov. Madonna je hudobný fenomén, ktorý zásobuje hitmi viacero generácií a svojou novinkou dáva najavo, že v tom mieni pokračovať. Na albume Rebel Heart sa nebojí experimentovať, zaiste aj vďaka tomu, že spolupracuje len s tými najlepšími hudobníkmi, vyhľadáva nové výzvy, čím len podčiarkuje samotný názov albumu. Rebelské srdce kráľovnej popu lieta medzi žánrami a nedbá na uhladený vzhľad.

19.03.2015 14:00
Madonna - Rebel Heart Foto:
Madonna - Rebel Heart
debata

Rebel Heart – výsledok túžby robiť veci inak

S Rebel Heart prichádza Madonna po troch rokoch od posledného albumu MDNA. Vydanie novinky sprevádzali komplikácie, keď najskôr unikli ešte nedokončené skladby na internet a potom stanica BBC Radio 1 odmietla zaradiť singel Living For Love do svojich rotácií, pretože usúdila, že Madonna nie je zaujímavá pre mladých poslucháčov. Dnes všetko nasvedčuje tomu, že dramaturgovia sa mýlili. Štrnásť pesničiek na albume sa pohybuje na hranici rôznych štýlov. Pre Madonnu príznačný dance pop dopĺňajú dramatické dubstepové pasáže, dokonca reggae, ale aj folk a to všetko s výdatnými elektronickými ozdobami – tie majú sklony k tuctovosti, no to závisí od nastavenia vkusu poslucháča.

Pri tvorbe svojej trinástej nahrávky bola kráľovná popu prístupná novým postupom aj rôznym hudobným vplyvom. Na amerického elektronického producenta Dipla mala len jednu požiadavku, aby to bolo bláznivé. „Mám rád, keď umelci producentovi venujú plnú dôveru, ktorú potrebuje pre svoju prácu a Madonna bola veľmi otvorená mojim nápadom, bola s nimi stotožnená od prvého dňa,“ uviedol Diplo v rozhovore pre hudobný magazín Rolling Stone.

Diplo s Madonnou strávil tri týždne a vytvorili spolu sedem pesničiek, z nich sa na album dostali len tri: prvý singel Living For Love, slávny aj vďaka Madonninmu pádu na Brit Awards, skladba pohojdávajúca sa v tempe reggae Unapologetic Bitch a pesnička Bitch I'm Madonna s hlbokými dubstepovými medzihrami, na ktorej spolupracovala s raperkou Nicki Minaj. Na pomoc pri tvorbe albumu si speváčka prizvala aj švédskeho hudobného producenta Aviciho (Devil Pray), ale aj rapera Chance the Rapper a boxera Mika Tysona, ktorých počuť v skladbe Iconic.

Prekvapila spevom

Na albume Rebel Heart sa Madonna objavuje v rôznych speváckych polohách. Chvíľu znie ako mladá pop hviezda (Unapologetic Bitch), potom sa predstaví v úlohe rozprávačky (Holy Water), ale nahrávka obsahuje viacero kúskov, kde Madonna skutočne spieva a človek jej verí každé slovo, ako Body Shop alebo HeartBreakCity, kde ju sprevádza spočiatku len klavír. V pozoruhodnej skladbe Joan of Arc o odvážnej hrdinke Jane z Arku sa speváčka sťahuje z úlohy cieľavedomej popovej kráľovnej a pôsobí nežne a príťažlivo. „Ženy potrebujú ženské vzory, ako je Jana z Arku. Takých nie je veľa,“ vyjadrila sa Madonna v rozhovore pre Rolling Stone.

Názory kritikov na album Rebel Heart sú rôzne. Kým britský denník Guardian označil Madonninu novinku za „extrémne dlhú“ (14 skladieb s minutážou 55 minút a de luxe verzia sa natiahne ešte o ďalších päť skladieb), The Daily Telegraph o albume v porovnaní s jej predchádzajúcimi nahrávkami Hard Candy a MDNA napísal: „Po prvýkrát po rokoch Madonna neznie zúfalo.“

V súvislosti s nahrávkou sa tiež hovorí o silnom, či jej najlepšom albume za posledných desať rokov, hoci celkovo sa medzi jej najlepšie nahrávky nezaradí. Fanúšikov kráľovnej popu to však neodradí. Vstupenky na Madonnin novembrový koncert v Prahe sa začali predávať iba v pondelok a v týchto dňoch sú v predaji už len posledné kusy.

Hodnotenie Pravdy : 3 hviezdičky z 5

Madonna, Rebel Heart, Interscope Records, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Madonna #Rebel Heart #koncert Praha #Diplo #Living For Love