Björk nerobí kompromisy v hudbe ani v živote

Všetko, čoho sa táto drobná osôbka dotkne, nesie pečať originality. Predstaviteľka nekonvenčného hudobného sveta, držiteľka Zlatej Palmy za najlepší herecký výkon rada šokuje. Jej povaha je dostatočne zvláštna a zakaždým príde s niečím novým. Björk.

19.12.2005 20:00 , aktualizované: 22:00
debata

,,Keď ma žiadajú, aby som urobila niečo podobné, čo už mám za sebou, nevie ma to zaujať. Myslím, že keď budem mať osemdesiat rokov a obzriem sa späť, uvidím len obyčajnú cestu,” tvrdí najznámejšia Islanďanka Björk.

Hudobníčka a speváčka Björk je nepochybne jednou z najväčších hviezd na svetovej alternatívnej hudobnej scéne. Svojou originálnou a od bežnej komercie vzdialenou tvorbou zasiahla aj do rebríčkov pop hitparád.  Björk sa preslávila v sextete Sugarcubes. Už vtedy však nebola žiadna začiatočníčka. Prešla dvoma post-punkovými kapelami a svoju prvú sólovú nahrávku vydala v jedenástich rokoch.

Gudmundova dcéra
Björk sa narodila 21. novembra 1965 v Reykjaviku, metropole Islandu. Je majiteľkou priezviska, ktoré si priemerný Európan a tobôž Američan nemá šancu zapamätať: Gudmundsdóttir. V doslovnom preklade znamená Gudmundova dcéra. Podľa starovekej Islandskej tradície sa totiž priezvisko skladá z prvého otcovho mena s pripojením informácie, či ide o dcéru alebo syna.

Práve otca si však Björk dlho neužila. Po rozvode sa spolu s matkou presťahovali do komunity hippies, kde sa jej otčimom stal gitarista, považovaný za Jimi Hendrixa Islandu. ,,Dlhý čas som si myslela, že je úžasné byť medzi ľuďmi, ktorí trávili hodiny rozprávaním príbehov, žartovaním a vymýšľaním futuristických predstáv o tom, ako všetci nasadneme na obrovskú loď a vyplávame. Ale jedného dňa, mohla som mať tak osem rokov som sa ich opýtala: Prečo sa teda nezdvihnete a niečo preto neurobíte?”

Napriek tomu, že v detstve bola veľkou introvertkou a s ľuďmi niekedy neprehovorila celé dni, vždy bola veľmi aktívna. Už ako dvojročná si dokázala zapamätať melódie z muzikálu Sound of Music. Popri štúdiu spevu, hry na flautu a klavír v piatich rokoch s úspechom účinkovala v niekoľkých detských muzikáloch.

V jedenástich vydala debutový album s názvom Björk. V období puberty bola členkou niekoľkých islandských punkových a experimentálnych hudobných skupín. V roku 1979 pod vplyvom Sex Pistols založila dievčenskú punkovú skupinu Spit and Snot. S oranžovou hlavou a vyholeným obočím si sadla za bicie. ,,Bola som anarchistkou a stotožňovala som sa s tým, že nikto by nemal druhým určovať životný štýl alebo správanie.”

Svet je plný zvukov
V roku 1986 priviedla na svet svoje prvé dieťa, syna Sindriho. Aj keď sa s jeho otcom Thorom Eldonom krátko na to rozišla, ich cesty sa po čase spojili v kapele The Sugarcubes. Vďaka svojim speváckym schopnostiam a živelnému prejavu Björk zo Sugarcubes vyčnievala. Jej nasledovná sólová dráha potom bola len logickým vyústením. ,,Keď som odišla o Sugarcubes, pociťovala som zároveň slobodu aj strach. Už nejaký čas bolo jasné, že mám trochu iné umelecké chute a túžby ako zvyšok kapely.”

Inšpirovaná britskou klubovou scénou natočila skvelé platne Debut (1993), Post (1995) a Homogenic (1997). Čoraz viac sa ponárala do hlbín vlastného hlasu a speváckych možností. Jej piesne sa stávali uzavretejšie a intímnejšie, často až hypnotické. Výsledkom boli albumy Vespertine (2001) a  Medúlla (2004). ,,Svet je plný zvukov. Vnímam zvuky autoalarmov, faxových prístrojov či vetra, slnka a ľudských hlasov. Chcem v muzike čarovať a riskovať,” tvrdí nezaraditeľná a kritikmi neuchopiteľná Björk.

Speváčka s výzorom školácky je povestná nielen experimentálnymi rytmami a spevom, ale aj bláznivými kostýmami a účesmi. Otvorene priznáva, že si kupuje šaty v second handoch a v žiadnom prípade sa nechce zaradiť medzi elitné hviezdy. Jej životný štýl je takisto plný extrémov. Raz sa zdržiava sama celé týždne v islandskej prírode: ,,Spievanie bolo vždy pre mňa očistou. Je to moja vlastná veľmi súkromná cesta, ako sa vyrovnať so všetkým, čo mi prebehne hlavou. Milujem spievanie vo vetre, v daždi, v snehovej búrke, keď vyviera láva.”

Inokedy zase vypije litre silnej kávy a alkoholu v divokej spoločnosti. ,,Spolupracujem s ľuďmi, ktorí majú klasické hudobné vzdelanie, aj s úplne odlišnými typmi. Niekedy s nimi pijem desať dní do rána červené víno a až na jedenásty sa zrodí pesnička.”

V Londýne si nezvykla
Björk nenávidí nudu na tanieri ani v živote. Jej vyjadrenia sa vyznačujú zvláštnym druhom humoru a priamočiarosťou: ,,Každá bytosť je schopná vyjadriť sa prostredníctvom hudby, či už ide o mimozemšťana na Saturne alebo psa vo Wisconsine.”

,,Keď ľudia niečo tvrdia, nesmierne rada zaujímam protichodné stanovisko a dokazujem pravý opak. Možno preto, že som sa narodila v znamení Škorpióna,” hovorí speváčka, ktorá sa od mladosti topí v komplikovaných vzťahoch a krízu so svojimi partnermi prežíva intenzívne. ,,Mnoho pesničiek je o mojich priateľoch, nie o milencoch. Nie je v tom erotika ani zmyselnosť, aj keď to niekedy tak pôsobí,” vysvetľuje.

Jej súkromný život je rovnaký ako jej hudba: nevypočítateľný, originálny, niekedy chaotický, inokedy jemný až priezračný. A jej správanie na verejnosti občas vyrazí dych … V roku 1996 počas koncertného turné po Ázii Björk stratila nad sebou kontrolu. Po prílete do Thajska žiadala organizátorov o súkromie aj vzhľadom na desaťročného syna Sindriho, ktorého tak chcela chrániť pred pozornosťou médií. Keď istá reportérka na letisku oslovila jej syna, vrhla sa na ňu a búchala jej hlavou o dlažbu až kým nezasiahli ohromení muži z ochranky.
Ešte horším zážitkom bol prípad šialeného fanúšika z Floridy. Zhotovil videozáznam, na ktorom bol zachytený pri výrobe bomby adresovanej speváčke. Potom si oholil hlavu, pomaľoval telo a zastrelil sa pri zvukoch piesne I Remember You.

Keď speváčke začalo byť na Islande tesno, presťahovala sa so synom do Londýna. Hoci sa jej v tomto meste splnili všetky sny, na cudzie prostredie si nedokázala zvyknúť. ,,Som domácky typ a moja krajina mi veľmi chýba,” povedala po svojom návrate na ostrov. S trojročnou dcérou Isadorou a manželom Matthew Barneyom dnes žijú striedavo v islandskej metropole Reykjavik a multikultúrnom New Yorku.

Zahrá aj veľrybu
Na rozdiel od iných speváčok, ktoré sa túžia stať filmovými hviezdami, Björk sa to podarilo. Zaujala úlohou slepej českej emigrantky Selmy v snímke Tanečnica v tme, ktorý získal Zlatú palmu v Cannes. Po jej nakrútení islandská rebelka prisahala, že sa vo filme už nikdy neobjaví. V Japonsku však vznikol filmový experiment Drawing Restraint 9, ktorého režisérom je manžel speváčky, Matthew Barney. A ako inak, Björk sa predstavila v úlohe nanajvýš nezvyčajnej. Zahrala si totiž veľrybu.

debata chyba