Ringo Starr posiela zaprášené pohľadnice z raja

Najslávnejšia skupina všetkých čias. Bodka. The Beatles neboli iba kapitolou v hudobných dejinách.

12.05.2015 14:00
Ringo Starr Foto: ,
Ringo Starr v Clevelande.
debata

Nahrávky štyroch chlapcov z anglického Liverpoolu zmenili a stále menia pohľad na kvalitu populárnej hudby. John, Paul, George a Ringo. Keď sa v roku 1970 ich cesty definitívne rozdelili, svet zostal v šoku. Znalci sólovej tvorby bývalých "Beatlov“ vedia, že najväčší problém so silnými skladbami má už viac ako štyri desaťročia Ringo Starr. Sedemdesiatšty­riročný muž s pohľadom chlapca, ktorý je za každú zábavu. "Ďakujem vám. Moje meno je Ringo a hrám na bubnoch,“ tak znel začiatok jeho ďakovnej reči pri príležitosti uvedenia do Rokenrolovej siene slávy. Starr sa do nej v apríli tohto roku dostal ako posledný Beatle. Jeden z najvplyvnejších bubeníkov histórie nežije minulosťou. Novinka Postcards from Paradise je jeho osemnástym sólovým albumom.

Radosť z hudby na prvom mieste

Porovnávanie nemá zmysel. Starr nie je Lennon, McCartney ani Harrison. Ringo má vlastný hudobný rukopis a netrpí frustráciou zo zlatej minulosti. Kus The Beatles si napriek tomu nesie stále so sebou. Zmysel pre sebairóniu, úprimná chvála mieru a lásky, jednoznačné aranžmány. Vyšperkovanú produkciu a súboj s neúprosnou starobou prenechal McCartneymu.

"Boli sme Rory and the Hurricanes,“ spieva Starr v titulnej skladbe svojej novinky. Pocta skupine, v ktorej hrával pred osudovým stretnutím s liverpoolskou trojicou, je kľúčom k Ringovmu hudobnému rukopisu. Úderný rytmus, ženské vokály, pozitívna nálada a text, ktorý neuznáva metafory. Produkciu si tentoraz zobral na starosti samotný Starr. Osemdesiate roky v plnej paráde. Album Postcards from Paradise ignoruje dobové trendy. Tvrdohlavo a pyšne.

"Na mojich nahrávkach je vítaný každý, kto sa ukáže v mojom dome a vie hrať,“ dodáva na adresu svojej All-Starr skupiny samotný líder. Gitaristi Dave Stewart, Peter Frampton a Steve Lukather patria k jej najslávnejším členom. Aj oni už majú najväčšiu slávu za sebou. "Koho to však zaujíma? Dôležitá je radosť z hudby,“ môžete vyčítať z pohľadu usmiateho sedemdesiatnika na obale. Ringo Starr sa rád baví vo veľkom. Mudrlanti a nostalgickí fajnšmekri majú opäť zakázaný vstup.

Bez pochmúrnej nálady

Odkazy na skladby The Beatles, reggae aranžmány, dominantný spev a nezameniteľný cit pre rytmus. Akoby Ringo Starr nahrával už desaťročia rovnaký album. Nikdy nebol uhrančivým spevákom ani sofistikovaným skladateľom.

"Všetko, čo potrebuješ, je láska,“ zaznelo takmer pred piatimi desaťročiami v rádiách po celom svete. Ringo Starr jej mal vždy dosť aj na rozdávanie. Pochmúrnu náladu a oplakávanie stratenej mladosti nenájdete ani v jedenástke jeho najnovších skladieb. Bohužiaľ ani nápad, ktorý by stál za zapamätanie. Rokenrol vo svojej najúprimnejšej podobe začína po niekoľkých vypočutiach nudiť s neomylnosťou zemitého rytmu. Postcards from Paradise je iba ďalšou Starrovou nahrávkou. Žiadna hudobná udalosť sa nekoná. Ani nemusí. Fakt, že Ringo sa za bubnami usmieva aj štyri roky po svojej sedemdesiatke, je zázrakom samým osebe. Takáto pohľadnica nemôže uraziť. Ani keď je trochu zaprášená.

Postcards from Paradise je osemnástym sólovým albumom Ringa Starra.

Ringo-Starr-Postcards-From-Paradise-252222

Hodnotenie Pravdy

3 hviezdičky z 5

  • Ringo Starr: Postcards from Paradise, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #Ringo Starr #Postcards from Paradise