Slovensko zasiahne gitarová smršť

Po rokoch čakania sa fanúšikovia konečne dočkajú koncertov amerických hviezd rockovej hudby. Nu metalová skupina Limp Bizkit sa predstaví v Aegon Aréne – NTC 9. júna po prvýkrát so svojím sólovým koncertom na Slovensku a Faith No More sa sem vracajú po dlhých 22 rokoch. V Bratislave predstavia 10. júna aj nové skladby z albumu Sol Invictus, ktorý vyšiel 19. mája.

02.06.2015 09:01
Limp Bizkit vystúpili po prvý raz na Slovensku... Foto: ,
Limp Bizkit vystúpili po prvý raz na Slovensku v roku 2009 na festivale Topfest.
debata

Živé kvety a detský olej

Keď boli Faith No More už skúsenou kapelou, Limp Bizkit so svojím rockovým rapom len začínali. V prípade oboch kapiel platí, že sa im podarilo vychovať si stabilnú fanúšikovskú základňu po celom svete. Ich koncerty na Slovensku sú hudobným sviatkom. Faith No More, ale istým spôsobom aj Limp Bizkit, ovplyvnili generáciu dnešných tridsiatnikov a sú známi svojou spontánnosťou na koncertoch – Mike Patton sa raz dokonca uvoľnil natoľko, že z pódia močil na fotografov. Hoci sú divoké deväťdesiate roky preč, v prípade koncertov oboch kapiel sa máme na čo tešiť.

Organizátori si komunikáciu s kapelami pochvaľujú a hovoria, že zatiaľ nemali žiadne extrémne požiadavky. Kým Faith No More chcú byť obklopení množstvom živých kvetov – presne ich bude 1 800, Limp Bizkit majú pre seba rezervované celé poschodie luxusného bratislavského hotela. "Skupina chce štandardné veci, a to v rámci raňajok, obedov aj večerí. Prezradili, že z polievok majú najradšej šošovicovú a po obede si radi dajú čipsy, cookies alebo zmrzlinu. Pri pohľade na ich jedálniček to naozaj skôr vyzerá na detskú oslavu ako na menu rockovej kapely,“ povedal za organizátorov Ján Papač, ktorý poznamenal, že v šatni chcú mať okrem iného aj dve balenia detského oleja.

Do Bratislavy po novom

Easy, Midlife Crisis, Ashes to Ashes či Epic sú hity Faith No More, ktoré by mohli zaznieť na ich slovenskom koncerte. Fanúšikovia sa dočkajú aj nových kúskov z ich čerstvej nahrávky. Album Sol Invictus je fenomén a dôkaz toho, že sa členovia kapely aj po sedemnástich rokoch tvorivej prestávky dokázali naladiť na rovnakú vlnu. Nahrali album, ktorý im priniesol nových fanúšikov, ich popularita ešte vzrástla a odzbrojení kritici ho oslavujú. "Neviem, či sme obľúbenejší ako predtým, ale väčší záujem o nás je, to určite. Nepoviem prečo. Možno ľudí fascinujú postarší páni,“ uviedol v rozhovore pre Rock&Pop jeden z najlepších svetových spevákov Mike Patton.

"Pamätám sa, že sme raz hrali koncert a ľudia na nás pľuli ako šialení, hádzali po nás mince a popolníky. Bol som nadšený, keď sa to dialo. Hovoril som si: Človeče, niečo sa deje. Je tu chaos, to je skvelé! Toto je rokenrol, preto to robím. Rovnako ako keď vás milujú a chcú od vás prídavky. To je tiež fanatické. Kým tu bude toto spojenie, tak je dobre. Myslím si, že ako koncertná kapela odvádzame kus práce,“ uviedol pre Rock&Pop basgitarista Billy Gould.

Práve na jeho žiadosť bude Faith No More predskakovať slovenská skupina Mofokiller. Na turné kapelu sprevádza americká kapela Red Fang, ktorá absolvovala koncertnú šnúru aj s Megadeath, The Dillinger Escape Plan či Godsmack.

Na albumovú novinku od Limp Bizkit si ich priaznivci budú musieť ešte počkať. Ich siedmy štúdiový album Stampede of the Disco Elephants začal vznikať už v roku 2012 a ešte v januári tohto roka kapela vravela, že nahrávka bude vonku v prvom polroku. V apríli však pripustili, že album môže mať meškanie. Presný dátum vydania teda stále nie je známy, no malú ochutnávku by mohol poskytnúť práve ich bratislavský koncert.

„Nemáme poňatia, čo sa môže stať na pódiu, pretože každá noc je iná. Zostavujeme setlist len asi 5 – 10 minút predtým, ako vyjdeme na pódium. Tam je to potom veľmi variabilné a všetko závisí aj od vibrácií od publika,“ povedal v rozhovore pre rádio 105,7 The Point líder skupiny Limp Bizkit Fred Durst.

Predskokanom Limp Bizkit bude skupina Rust2Dust. Vystúpia spolu s raperom Zverinom, s ktorým nahrali skladbu My vs. Oni. "Pre mňa spolupráca s Rust2Dust nie je žiadnym experimentom, keďže som mal k tejto hudbe vždy blízko. Pre toho, kto vyrastal na kultovom metal-rapovom soundtracku k filmu Rozsudok noci (Judgment Night) bude naša kooperácia príjemným návratom späť ku koreňom,“ uviedol Zverina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncerty #Limp Bizkit #Faith No More #Mike Patton #Sol Invictus #Rust2Dust #Fred Durst #Stampede of the Disco Elephants #konečne na Slovensku #Red Fang #Mofo Killer