Na Brit Awards žiarila Kylie aj Amy Winehouse

Množstvo známych hviezd britskej, no i svetovej hudobnej scény sa stretlo pred objektívmi fotografov počas stredajšieho galavečera cien Brit Awards. To pravé orechové však nastalo až vo vnútri arény Earl Court, kde si hudobníci prevzali ceny a predviedli niekoľko zaujímavých vystúpení.

20.02.2008 22:26 , aktualizované: 21.02.2008 08:16
Kylie Minogue Foto:
Speváčka Kylie Minogue pózuje pri príchode na hudobné ceny Brit Awards.
debata

Večer odštartovalo dueto speváčky Beth Ditto z kapely The Gossip a švédskeho sólistu Miku, ktorý bojoval aj v kategórii o najlepšiu pieseň roka. Odniesol si napríklad aj cenu pre najlepšieho nováčika. "Chcel by som sa poďakovať každému,

kto drel ako kôň, aby sme sa dostali až sem," uviedol kučeravý spevák v ďakovnej reči.

Úplne prvými ocenenými sa však v stredu večer stali členovia skupiny Take That. „Je to neuveriteľné. Vnímame to ako obrovskú poctu,“ zhodnotil Jason Orange sošku za najlepší koncertný počin. Najlepším britským sólistom sa stal populárny dídžej a producent Mark Ronson.

Medzi účinkujúcimi už tradične zažiarila speváčka Kylie Minogue. Drobná Austrálčanka prišla v krátkych čiernych koktejlkách bez ramienok ozdobená diamantami, neskôr sa prezliekla do zlatozelených šiat a predviedla spevácke číslo s ôsmimi tanečníkmi (veľké foto****). Kylie si tiež prevzala cenu pre najlepšiu medzinárodnú umelkyňu. Pre obrovský aplauz ju nebolo v hale vôbec počuť a na tvári sa jej objavili slzičky dojatia. „Veľmi vám chcem všetkým poďakovať. Podporujete ma taký dlhý čas,“ vravela a do tretice sa objavila na pódiu v závere programu, keď odovzdala cenu za celoživotné dielo hudobníkovi Paulovi McCartneymu.

V kategórii britských speváčok zabodovala Kate Nash, no jej súperka Leona Lewis si pre seba ukradla aspoň pozornosť publika pri vystúpení, ktoré mnohí označili za najlepšie v rámci stredajšieho večera. Zahanbiť sa však nedala ani Amy Winehouse, ktorá sa pridala k spomenutému Markovi Ronsonovi, aby spoločne zaspievali skladbu Valerie. Excentrická hudobníčka sa vrátila ešte raz, už sólo, predviedla tiež singel Love is a losing game z megaúspešného albumu Back to black. V kategórii najlepšieho britského albumu roka však zabodovali Arctic Monkeys, ktorí sa tešili aj z trofeje pre najlepšiu britskú kapelu. Najlepšou piesňou roka sa stala skladba Shine od kapely Take That.

V kategórii medzinárodných skupín sa darilo pánom z Foo Fighters, trofej pre medzinárodného umelca získal raper Kanye West. Ohlásiť ho prišla krajanka Kelly Rowland. Bývalá členka Destiny´s Child zaujala už pri príchode na Brit Awards krátkou bielou kreáciou s páperovými detailami (veľké foto). Kelly odhalila štíhle dlhé nohy a rovnako urobila aj čerstvá dvadsiatnička Rihanna. Rodáčka z Barbadosu si obliekla na galavečer strieborné minišaty a Britom tiež zaspievala.

Medzi hviezdami na červenom koberci nechýbala ani moderátorka Denise van Outen, členky skupiny Girls Aloud a páni z Kaiser Chiefs či rodina Osbourneovcov.

Zoznam držiteľov hudobných cien Brit Awards 2008
britský sólový interpret Mark Ronson
britská sólová interpretka Kate Nash
britská skupina Arctic Monkeys
britský album Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare
britský singel Take That – Shine
britský objav roka Mika
britské najlepšie živé vystúpenie Take That
cena kritikov Adele
Medzinárodné kategórie  
zahraničný sólový interpret Kanye West
zahraničná sólová interpretka Kylie Minogue
zahraničný album Foo Fighters – Echoes, Silence, Patience & Grace
zahraničná skupina Foo Fighters
cena za celoživotné dielo Paul McCartney
Speváčka Kylie Minogue pózuje pri príchode na...
Členovia skupiny Kaiser Chiefs.
+17Britská televízna hviezda Denise van Outen.
debata chyba