Mária Čírová: Jej víťazstvo bolo bonusom po úspešnej maturite

Máriá Čírová je novou víťazkou autorskej hudobnej súťaže Coca-Cola Popstar. Rozhodla o tom v piatok večer odborná porota. Mária tak dostane možnosť nahrať svoj vlastný album. Jej bezprostredné pocity zachytila Pravda.sk v krátkom rozhovore.

01.06.2008 02:25
Mária Čírová Foto:
Mária Čírová stihla v jeden týždeň zmaturovať aj zvíťaziť v súťaži Coca-Cola Popstar.
debata

Z čoho máte väčšiu radosť, z úspešnej maturity alebo z dnešného víťazstva?
Myslím si, že z obidvoch rovnako. Bolo to také dokončenie celého týždňa. Veľmi som si to na pódiu užívala. Cez týždeň som spala každý deň asi tri hodiny, pretože som sa učila a na piatok som čakala, ako na zavŕšenie všetkého. Veľmi sa teším.

Mali ste vôbec čas na skúšanie?
Medzi finále a semifinále prebehli dva týždne, z toho jeden som mala akademický a druhý maturitný (smiech). Ale nejako sme to zvládli.

Coca-Cola popstar je autorská súťaž. Ako vznikajú vaše pesničky?
Hudbu robím väčšinou ja sama, ale na konečnej podobe sa podieľa aj kapela (Andrej Hruška – gitary, Filip Hittrich – basa, Jakub Hittrich – bicie). Texty mi, až na zopár výnimiek, píše kamarát Gabo Guniš.

Muzikanti, ktorí s vami hrajú sú aktívni aj v iných formáciách (Dano Heriban, Tina) Ide o stálu kapelu alebo jednorazové zoskupenie?
Zostávajú so mnou. Poznáme sa už dlhšie z rôznych gospelových projektov a chceme byť spolu aj naďalej. S bratmi Hittrichovcami fungujeme už dva roky. V takejto podobe sa to však začalo až tesne predtým, ako sme poslali nahrávky do súťaže.

Máte už teraz dosť materiálu na celý album?
Snažím sa čo najviac tvoriť. Po odoslaní súťažných nahrávok ma to nejako nakoplo (smiech). V zbierke mám už osem ďalších skladieb.

Príjemným oživením bolo „klavírne číslo“ na záver vášho vystúpenia.
Pôvodne som ani nechcela hrať, bála som sa, že stratím kontakt s publikom. Všetci ma však prehovárali, keďže som práve skončila klavír na konzervatóriu. Nakoniec to dopadlo dobre.

V tomto ročníku súťaže sa po prvý raz objavil „inštitút“ tútora. Vám bol pridelený producent a hudobník Zolo Tóth. Ako vyzerala vaša spolupráca?
Keďže som nemala príliš veľa času, stretli sme iba dvakrát – raz sme mali rozhovor a na ďalší prišiel priamo na skúšku. Je to výborne vymyslené, pretože človek, ktorý nehrá s nami, vie posúdiť veci z odstupu, povedať, kde pridať, kde ubrať, aby sa hudba priblížila ľuďom – aj tým, ktorí jej veľmi nerozumejú. Medzi semifinále a finále nebolo veľa času, ale snažili sme sa spraviť, čo bolo v našich silách.

Máte už predstavu, kto by mal produkovať váš album?
Zatiaľ som nad tým nerozmýšľala. Som ten typ, ktorý nechce veci riešiť dopredu. Teraz bude na to čas a veľmi sa teším.

debata chyba