Tom Jones bol na Hrade kráľom

Vystúpenia hudobných legiend sú lotériou. Sprevádzajú ich veľké očakávania a často si napokon diváci povedia, že už to nie je to, čo bývalo. To však rozhodne nie je prípad Toma Jonesa, ktorý mal svoj prvý verejný koncert na Slovensku v stredu na Bratislavskom hrade. Tiger z Walesu potvrdil svoje slová, že je v najlepšej forme, a aj staré hity odspieval bez úľav.

20.08.2015 16:50
Tom Jones Foto:
Koncert Toma Jonesa sa konal v Bratislave pod hlavičkou Vivien Exclusive Night, ktorá prináša známe hudobné mená na netradičné miesta.
debata

Keď dážď nie je prekážkou

Predpovede a túžby organizátorov o ubúdaní zrážok sa nesplnili a koncert britského hudobníka Toma Jonesa sa začal pár minút po 20. h za vytrvalého dažďa. Proti nemu boli krátke aj pršiplášte, ktoré dostali všetci diváci. Nálada na Západnej terase Bratislavského hradu sa celkom zmenila, keď sa na pódiu objavil Tom Jones. Skladbou Burning Hell zahrial divákov, ale najmä si ich podmanil mocným spevom. Dobre vedel, o čom hovorí, keď vravel, že jeho nízke tóny neboli ešte nikdy také bohaté ako teraz, a svoje tvrdenie predviedol aj nedočkavému publiku.

„Je úžasné byť na Slovensku opäť. Bol som tu pred tromi rokmi na moje narodeniny,“ zaspomínal si Tom Jones na súkromný koncert, ktorý u nás odohral v roku 2012. Už na začiatku šou ubezpečil publikum, že sa môže tešiť na mix starších, ale aj nových pesničiek. Repertoár v prvej polovici koncertu bol prevažne v rytme blues, country a trošku „boogie-woogie“ ako niekoľkokrát spomenul aj Jones.

Jeden z najväčších hitov Sex Bomb najskôr predviedol v pomalej verzii, keď skladba vyznievala ako zaprášená spomienka na niekdajšiu krásku, potom však pridal rýchlosť, a to už sa v zadnej časti publika začalo tancovať. Bolo vidieť, že si vystúpenie spevák užíva spolu so svojou početnou kapelou a na pódiu vládla harmónia vyvolávajúca pozitívne emócie aj v publiku. Potom prišlo aj na novšie kúsky ako Towers of Song od Leonadra Cohena či Soul of a Man, ktoré sa nachádzajú na jeho dosiaľ poslednom albume Spirit in the Room (2012).

Tom Jones aj Elvis

Spevák pôsobil úplne uvoľnene, zabával publikum a dokonca celkom vtipne prezradil aj svoj vek po odspievaní pomalej I'll Never Fall in Love Again, ktorú nahral, keď mal dvadsaťsedem rokov. „Dúfam, že ste rozumeli, lebo je to zábavná skladba,“ povedal Tom Jones. Potom spustil country Shake a Hand a prišlo na jeden z jeho najväčších hitov Delilah. Tú vraj používal Elvis Presley na rozospievanie sa pred koncertom.

Tom Jones a Elvis Presley boli dobrí priatelia a prechovávali k sebe profesionálny rešpekt. „Je to najlepší interpret, akého som kedy videl,“ vyjadril sa na adresu Toma Jonesa v roku 1969 Elvis Presley počas ich spoločného vystúpenia v Las Vegas. Svoj obdiv k Elvisovi predviedol Tom Jones, keď odspieval baladu Elvis Presley Blues. Bol to veľmi silný moment koncertu. Na obrazovke sa premietali fotky Elvisa a zdalo sa, že skladba speváka dojala.

Hovorí sa, že tiger z Walesu nevedel odolávať ženám a chvíľkové známosti by sa dali počítať na stovky. Napriek tomu, že má už 75 rokov, bratislavský koncert potvrdil, že rovnako ženy nevedia odolať jemu. Najšťastnejšou dámou v ten večer bola rozhodne Monika, ktorá sa najskôr spevákovi prihovorila spod pódia, keď ju bez zaváhania milými slovami pozval na pódium a spýtal sa, či by si s ním nechcela urobiť selfie. Monika sa chopila svojej príležitosti a Jones chtiac-nechtiac dostal aj pár bozkov na líce.

Potom ešte nasledovali hity Green, Green Grass of Home, It's Not Unusual, You Can Leave Your Hat On, ktorú preslávil Joe Cocker, ale aj rockenrollová klasika Chucka Berryho Reelin' and Rockin'. Publikum strácalo ostych, niektorí sa premiestnili do prednej časti, kde sa začal prirodzene tvoriť tanečný parket, rovnako to prebiehalo tiež vzadu na trávnatých plochách a odvážnejší sa odviazali aj medzi sedadlami. Po neutíchajúcom potlesku doprial Tom Jones publiku ešte tri prídavky – hlavnú tému z Bondovky Tunderball (1965), cover od Princea Kiss a skladbu Strange Things, po ktorej ešte predstavil kapelu a odišli z pódia.

Obdivuhodná na Tomovi Jonesovi, okrem bezchybného spevu, bola jeho úprimnosť, s ktorou nechal v Bratislave kus zo seba, a aj vďaka tomu si diváci odnášali z koncertu nezabudnuteľný zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #bratislavský hrad #Tom Jones #Vivien Exclusive Night