Vanda loví poslucháča na úprimnosť

Rozvíriť stabilné vody slovenskej hudobnej scény nie je jednoduché. A predsa sa občas objaví projekt, ktorý poteší poslucháča svojou nestrojenou úprimnosťou. Je namieste uvažovať, či to stačí. V prípade druhého štúdiového albumu slovenskej speváčky Vandy s názvom Introspective platí odpoveď áno aj nie. Melodická nahrávka si celkom prirodzene získava poslucháča, nenudí, ale chýba jej odvaha viac sa hudobne odviazať.

23.08.2015 12:00
vanda Foto:
Vanda vydal svoj druhý štúdiový album Introspective.
debata

Slobodnejšia a vyzretejšia Vanda Krajčovičová sa rozhodla priviesť na svet svoj druhý album, ktorý prináša 12 veľmi osobných výpovedí ženy – o láske a sklamaní. Nevyplakáva, len sa delí s poslucháčom o svoje pocity a našťastie sa v tomto smere vyhla zbytočnej dramatickosti, takže album pôsobí sviežo a dôveryhodne. „Ten, kto miloval a zažil tú pravú, osudovú lásku, ktorá vás miestami tak vysaje, až to bolí, sa v mojich textoch určite nájde. Potrebovala som všetky pocity dostať von,“ hovorí Vanda, ktorá spieva prevažne v angličtine a priznáva, že jej cudzie jazyky ponúkajú viac voľnosti na vyjadrovanie.

Vanda na albume Introspective stavila na inštrumentálnu jednoduchosť. Počuť najmä akustickú gitaru a klavír. Je fakt, že nahrávke istý minimalizmus pristane, ale mohla sa viac pohrať s inštrumentálnou pestrosťou, nechať vyniknúť netradičné hudobné nástroje.

Medzi najzaujímavejšie kúsky na albume patrí River of Dreams s hitovým potenciálom a určitou záhadnosťou, ktorá pripúta človeka k počúvaniu. Jeho pozornosť si získa aj Temple, kde v refréne pomáha speváčke pritvrdiť aj zvuk elektrickej gitary, ale aj Cross the Line, pripomínajúca tvorbu Alanis Morissette. Práve skladba Temple sa dostala na album ešte aj v remixovej verzii a vytŕča z pôvodného konceptu jemného pesničkového albumu.

K napísaniu pesničiek v španielčine ju inšpiroval život v Argentíne. Podľa vlastných slov musela najskôr nájsť odvahu, aby podľahla pokušeniu dať na album skladby v španielskom jazyku. Napokon sa na Introspective dostali tri veci – Eres s melodickým refrénom, Ella a pesnička La Peregrina. Tú sa rozhodla nominovať aj do singlovej pozície. „V preklade znamená ,pútnička', teda žena, ktorá sa vydáva sama na púť, cestu. Je to moja autobiografická skladba,“ vysvetľuje speváčka, ktorá si na záver albumu trošku uletela v skladbe He's Just A Man a pustila sa v nízkych polohách hlasu do recitačného motivačného „nákladu“.

Introspective je album, ktorý nedokáže kričať na poslucháča, aby po ňom siahol, ale je to sympatický počúvací album s puncom človečiny.

Hodnotenie Pravdy

3 hviezdičky z 5

Vanda: Introspective, Davan records, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Vanda #Introspective #Vanda Krajčovičová