Slávnosti hudby privezú špičkových interpretov

Má za sebou úctyhodnú kariéru. Vynikajúca mezzosopranistka Olga Borodina vystupovala v najslávnejších operných domoch sveta vrátane La Scaly a Metropolitnej opery.

25.08.2015 12:00
Olga Borodina Foto:
Mezzosopranistka Olga Borodina bude magnetom otváracieho koncertu 51. ročníka Bratislavských hudobných slávností.
debata

Stále je vo vrcholnej forme a cenu Grammy získala ako jedna z prvých ruských umelcov. „Milujem kreatívnu a iskrivú hudbu. Vôbec nezáleží na tom, v ktorom období vznikla,“ tvrdí jedna z najžiarivejších hviezd 51. ročníka Bratislavských hudobných slávností.

V interpretácii Olgy Borodiny, ktorá na Slovensku vystúpi po prvý raz, zaznejú Musorgského Piesne a tance smrti. Bude magnetom otváracieho koncertu 25. septembra, v ktorom sa predstaví so Slovenskou filharmóniou pod taktovkou Emannuela Villauma. Dominovať mu bude téma lásky a smrti v hudobných premenách velikánov ako Richard Wagner, Claude Debussy, Maurice Ravel či Modest Petrovič Musorgskij.

Triumfálny parížsky úspech baletu Vták Ohnivák, ktorý Igor Stravinskij skomponoval na objednávku ruského impresária Sergeja Ďagileva, skladateľa prekvapil. Jeho trvalá obľúbenosť sa mu navyše nepozdávala. Zdal sa mu priveľmi zdĺhavý, preto vytvoril viacero verzií baletnej suity, ktorá je dnes uvádzaná častejšie ako samotný balet. Je aj na programe ďalšieho koncertu Slovenskej filharmónie, ktorý bude dirigovať Alexander Rahbari. Pod taktovkou rodáka z Teheránu, ktorý chodieva do Bratislavy hosťovať už viac ako tri desaťročia, zaznie 3. októbra aj „pre avantgardistov príliš konzervatívna a pre konzervatívcov príliš divoká“ kantáta Carla Orffa Carmina burana. Magnetizujúca hudba, ktorou nemecký skladateľ zaodel stredoveké pijanské, ľúbostné a iné básne, vzrušuje cez osem desaťročí široké spektrum poslucháčov.

„K prominentným zahraničným orchestrom hosťujúcim tento rok na BHS bude patriť Konzerthausor­chester Berlín s dirigentom Andreyom Boreykom a huslistom Vadimom Gluzmanom, Norddeutscher Rundfunk Orchester Hamburg s dirigentom Jurajom Valčuhom a huslistom Valeriyom Sokolovom či Rotterdam Philharmonic s dirigentom Cristianom Macelaru a klaviristom Simonom Trpćeským,“ povedala manažérka Bratislavských hudobných slávností Izabela Pažítková.

Už v čase svojho vzniku boli klavírne koncerty Ludwiga van Beethovena hodenou rukavicou pre skladateľov aj interpretov. Zaujímavý zážitok sľubuje vystúpenie mimoriadne talentovaného štrnásťročného Martina Chudadu, ktorý na vystúpení so Štátnym komorným orchestrom Žilina ponúkne svoju intepretáciu Beethovenovho 3. klavírneho koncertu plného citovej expresie. Po prvý raz účinkoval s ŠKO Žilina ako desaťročný, odvtedy zvíťazil na viacerých medzinárodných súťažiach. V atmosfére dramatického obliehania Leningradu komponoval Šostakovič svoju 7. symfóniu, ktorá sa rýchlo stala legendou medzi hudobnými opusmi. Pri príležitosti 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny ju uvedie Ruský filharmonický orchester pod taktovkou Dmitriho Jurowského. Zaujímavú konfrontáciu interpretácie „európskej hudby“, presnejšie Dvořákovej 9. symfónie Z nového sveta ponúkne Kórejský symfonický orchester s dirigentom Hun-Joung Limom.

To je len zopár lahôdok z 51. ročníka Bratislavských hudobných slávností, ktoré ponúknu od 25. septembra do 11. októbra 24 koncertov. Vstupenky si možno zakúpiť online na www.navstevnik.sk alebo www.filharmonia.sk. A po letnej prestávke pokračuje od 20. augusta ich predaj aj v pokladnici Slovenskej filharmónie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #BHS #Olga Borodina