Libertines sa podaril malý zázrak

"Princovia orgií sa vrátili a pripomenuli nám, prečo sú skvelí," napísal o novej nahrávke Libertines magazín Rolling Stone.

17.09.2015 14:00
Libertines, Pete Doherty, Carl barat Foto: ,
Skupina The Libertines (zľava) Carl Barat, Pete Doherty a John Cory Hassall počas koncertu na festivale Glastonbury.
debata

Nový album Libertines patril k najočakávanejším počinom tohto roka a v ich prípade sa dokonca hovorí o návrate desaťročia. Fanúšikovia si na tretí štúdiový album museli počkať 11 rokov, a to, že nahrávka Anthems For Doomed Youth vôbec vznikla, možno považovať za malý zázrak.

Drogové aféry Peta Dohertyho a nezhody s Carlom Barâtom stáli za rozpadom kapely koncom roka 2004. Obaja išli svojou cestou, vydali sólové albumy a pracovali na ďalších projektoch. Úspech zožala Dohertyho sólovka Grace/Wastelands (2009) aj album Babyshambles Sequel to the Prequel (2013). Básnik, filozof a veľký hudobný talent, ktorý žije na hrane, tvorí hudbu so svojím jednoznačným podpisom. Už prvá energická skladba Barbarians nesie správu, že Libertines sú späť a vo forme. Miznú všetky obavy, ktoré z pochopiteľných dôvodov mohli sprevádzať aj skalných fanúšikov.

Nahrávka vznikala v Thajsku počas protidrogového liečenia Peta Dohertyho, ktoré sa mu podarilo úspešne absolvovať. Exotická vôňa krajiny sa však na album nedostala, teda okrem zvuku mora pri pesničke Iceman, a kapela zostala verná svojmu krčmovému smradu aj nedbalému až surovému zvuku. Producentsky sa na novinke podieľal Jake Gosling, známy spoluprácou s One Direction, Edom Sheeranom či Palomou Faith. Kapela sa ho rozhodla osloviť, pretože chceli, aby im priniesol na album niečo nové, iný pohľad. Ťažko povedať, či sa to podarilo, pretože nahrávka Anthems For Doomed Youth je vierohodným pokračovaním Libertines s melodickými rockovými pesničkami, kde sa pri speve striedajú Barât s Dohertym. Skladba Heart Of The Matter by však pokojne zapadla aj na Sequel To The Prequel od Babyshambles. Album ponúka kúsky so silnými refrénmi ako prvý singel Gunga Din, titulná Anthem For Doomed Youth či country Belly of the Beats. Svoju albumovú podobu po rokoch konečne nadobudla aj doposiaľ nevydaná balada, ktorá vznikla ešte koncom deväťdesiatych rokov, You're My Waterloo. Pomedzi typické rockové pesničky ako Fury Of Chonburi, Glasgow Coma Scale Blues sa dostali aj pomalšie skladby The Milkman's Horse či smutný lovesong Dead For Love. Doherty ho napísal pre svojho kamaráta, hudobníka Alana Wassa, ktorý ho sprevádzal aj na Slovensku v roku 2013, a zomrel v apríli na zlyhanie srdca, čo zapríčinilo aj užívanie drog. Pesničku plnú emócií spieva Barât a jej slová sú poctou hudobníkovi, ktorý žil pre lásku. Athems for Doomed Youth ide poslucháčovi ľahko pod kožu. Texty nie sú jednoznačné, čo je pre Dohertyho poetiku typické.

Hneď po vydaní albumu nadšenie fanúšikov schladila informácia, že kvôli zdravotným problémom Peta Dohertyho Libertines zrušili niekoľko koncertov. Cez víkend sa však ukázali na festivale Lollapalooza v Berlíne, kde ovládli publikum, no organizátori vraj museli vyvinúť veľký tlak, aby skupina vôbec vystúpila. Carl Barât v rozhovore pre NME priznal, že nevie, či niekedy bude aj štvrtý album Libertines, no istú budúcnosť nemal ani Athems for Doomed Youth a jeho 12-pesničková podoba splnila očakávania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Libertines #peter Doherty