Trikrát B – večer spojil velikánov hudby

Bruno Walter, Beethoven, Buchbinder. Každá z osobností inej doby a profesionálnej dominancie sa stretli v pondelok v rámci Hudobných dní Bruna Waltera. Po dirigentskej legende (1876-1962), pôsobiacej na sklonku deväťdesiatych rokov 19. storočia aj v bratislavskom Mestskom divadle (dnešnom SND) a do vynútenej emigrácie stojacej za pultom Viedenskej štátnej opery takmer štyristokrát, je pomenovaný orchester i cyklus koncertov.

23.09.2015 12:45
Klavírny virtuóz Rudolf Buchbinder Foto:
Klavírny virtuóz Rudolf Buchbinder zdvihol Redutu zo stoličiek.
debata

Iniciátorom projektu je dirigent Jack Martin Händler, ktorý medzinárodne poskladaný Symfonický orchester Bruna Waltera založil roku 2004. V tejto sezóne vzniká štvordielne tematické podujatie, situované do Bratislavy i Viedne. Otvárací večer sa niesol v znamení odkazu Ludwiga van Beethovena.

Práve jeho Symfónia č. 7 A dur zaznela s Viedenskými filharmonikmi pod Walterovou taktovkou v Bratislave roku 1936. V pondelok ju predniesol orchester v naštudovaní Jacka Martina Händlera. V premenlivom súbore hráčov, pochádzajúcich z mnohých orchestrov našej a susedných metropol, číha aj pri vysokých individuálnych kvalitách isté riziko mixu rozmanitých poetík. O to väčšie úsilie musel vynaložiť dirigent, aby posilnil ich kompatibilitu a vytvaroval nielen technicky, ale aj štýlovo ucelenú podobu. Po zahrievajúcej a na kontrasty trocha skromnejšej prvej vete sa výkon skoncentroval a nabral na zanietenosti.

Bonbónik večera stelesňoval Rudolf Buchbinder v Beethovenovom Koncerte pre klavír a orchester č. 5 Es dur. Šesťdesiatosemročný virtuóz prirodzenou autoritou, aj pri osobnostnej introvertnosti, bol pomyselným "cisárom“ tzv. Cisárskeho koncertu. Koncepčne dokonalý, v tóne mäkký, v dynamike od najjemnejších pasáží po forte plastický, perlivý v trilkoch a iných finesách technicky. Po brilantnom prídavku na témy Johanna Straussa (na rozdiel od vtieravej orchestrálnej vsuvky pred pauzou) zdvihol takmer plnú Redutu zo stoličiek. Plným právom.

Symfonický orchester Bruna Waltera / dirigent: Jack Martin Händler / sólista: Rudolf Buchbinder / Koncertná sieň Slovenskej filharmónie 21. 9. 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bruno Walter #Jack Martin Händler #Rudolf Buchbinder