Talentovaný klavirista fascinovaný vesmírom

Zaujíma ho matematika, história, filozofia, vesmír. Veľmi rád číta knihy. Aj na svoje záľuby si dokáže štrnásťročný Martin Chudada nájsť čas, hoci ako mimoriadne nadaný klavirista sa v prvom rade musí učiť a venovať rozvíjaniu svojho talentu.

26.09.2015 16:15
V b Chudada Martin Foto:
Nadaný hudobník Martin Chudala.
debata

Svet tónov mu počaril veľmi skoro. Mal päť, keď začal hrať na flautu. O rok neskôr "presedlal“ na klavír, ako deväťročný už bol mimoriadnym žiakom žilinského konzervatória. Momentálne študuje v Prahe.

Prvý „veľký“ koncert absolvoval, keď mal deväť. So Štátnym komorným orchestrom Žilina sa pod taktovkou Leoša Svárovského predstavil Bachovým koncertom f mol. O rok neskôr to bol znova Bach a jeho koncert c mol pre dva klavíry zahral spolu s vynikajúcim mladým slovenským klaviristom Matejom Arendárikom.

Na medzinárodných interpretačných súťažiach „zbiera“ Martin Chudada jedno víťazstvo za druhým. Minulý rok mu tlieskali aj vo Viedni, v Slovenskom inštitúte sa predstavil klavírnym recitálom.

So Štátnym komorným orchestrom Žilina, dirigentom Leošom Svárovským a Speváckym zborom Lúčnice so zbormajsterkou Elenou Matušovou vystúpi 27. septembra po prvý raz na BHS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavské hudobné slávnosti #klasická hudba #Martin Chudada