Hudba ako kulisa? Nie!

Verím, že hudobný nástroj žije. Má dušu, city, charakter aj vlastný život. Vzťah medzi nástrojom a interpretom sa neodlišuje od medziľudských vzťahov. Jeden ovplyvňuje druhého,“ vyznáva sa husľový virtuóz Vadim Gluzman.

27.09.2015 15:58
Vadim Gluzman Photo: Marco Borggreve Foto:
Vadim Gluzman
debata (1)

"Otec mi kedysi povedal, že kráľovským nástrojom je klavír a husle sú kráľovnou. Čakáte, že šesťročný chlapec sa rozhodne pre kráľovnú? Nie! Samozrejme, že chce hrať na kráľovi,“ s úsmevom spomína izraelský huslista s ukrajinskými koreňmi, ktorého prirovnávajú k legendárnemu Davidovi Oistrachovi a v Bratislave sa predstaví v pondelok 28. septembra. Hrá na jedinečných stradivárkach ex Leopold Auer z roku 1690, ktoré mu zapožičala chicagská Stradivariho spoločnosť.

Viviane Hagner
V 2 Viviane Hagner big Viviane Hagner

„Nemám žiadne rituály. Keď viem, že skúšky dopadli dobre a s dirigentom si rozumieme, nemám nijaký dôvod byť pred koncertom nervózna či dokonca mať trému,“ hovorí Viviane Hagnerová. Nemecká huslistka, ktorej tlieska publikum. A kritika nešetrí slovami chvály ako „takmer neuveriteľne majstrovská technika,“ „nádherná vierohodnosť jej umenia“ či „počúvať brilantnú Viviane je očarujúci zážitok, prekvapivo vie spojiť reflexiu a svietivosť“. „Aj ticho je nádherné. Neznášam, keď hudbu využívajú len ako zvukovú kulisu,“ dodáva husľová virtuózka a pedagogička.

Reinhold Friedrich Foto: Rosa-Frank.com
Reinhold Friedrich Reinhold Friedrich

„Mal som sedem, keď sme sa s mojím najlepším kamarátom vracali z lesa. Pozval ma k nim, aby sa pochválil svojím najnovším úlovkom – platňou s Bachovým Brandenburským koncertom. Fascinoval ma natoľko, že po príchode domov som rodičom okamžite oznámil: Potrebujem trúbku, chcem byť trubkárom. Keď som ju na narodeniny dostal a konečne držal v rukách, bol som prešťastný,“ spomína Reinhold Friedrich. "Keď šoférujem z Erfurtu do Frankfurtu, neraz zastavím na dôverne známych miestach a o pár minút mám na zadnom sedadle košík plný dubákov,“ prezrádza jeden z najžiadanejších trubkárov súčasnosti, ktorý sa predstaví v stredu 30. septebra o 19.30 h.

Pavel Gililov Foto: BHS
V 4 Gililov Pavel Pavel Gililov

„Preferujem ,horúcu' nie ,cool' hudbu. V tomto smere sa môžeme veľa naučiť od džezových muzikantov, ktorí hrajú s neuveriteľným nasadením. A rozhýbu tak množstvo ľudí. Ak hráte klasickú hudbu len správne, publikum nezasiahnete. Ale keď naplníte interpretáciu výrazom, rozprúdite energiu a úspech sa dostaví,“ tvrdí ruský klavirista Pavel Gililov. K špičke vo svojom odbore patrí aj francúzsky huslista Pierre Amoyal, ktorý hrá na vzácnych husliach Kochanski Stradivarius z roku 1717. V rámci svojho komorného koncertu, ktorý sa bude konať vo štvrtok 1. októbra, uvedú sonáty Leoša Janáčka, Francisa Poulenca a Césara Francka.

Boris Berezovsky Foto: BHS
V 5 Boris Berezovsky big Boris Berezovsky

„Mal som šťastie na pedagógov, ale vo všeobecnosti bolo hudobné vzdelávanie v Sovietskom zväze nesmierne konzervatívne. Žiadny džez, ten som sa učil sám. A napríklad ani žiadny Bartók. Jeden z mojich učiteľov – Alexander Satz – veľmi rád diskutoval so žiakmi o hudbe pri fľaške vodky. Skvelý chlapík, mal som ho rád,“ spomína Boris Berezovsky. Jeden z najvychytenejších klaviristov dneška, ktorého kritika charakterizuje ako "jaguára za klavírom“, sa na BHS predstaví klavírnym recitálom. Boris Berezovsky vystúpi na Bratislavských hudobných slávnostiach v nedeľu 4. októbra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Berezovský #Vadim Gluzman #Viviane Hagnerová #Reinhold Friedrich #Pavel Gililov