Rebelský hlas Lucie

Už viac ako tridsať rokov sa pohybuje vo vodách česko-slovenského hudobného priemyslu. Je hlasom úspešnej kapely Lucie, no dnes sa venuje najmä svojmu sólovému projektu. Český hudobník David Koller oslávi 27. septembra 55 rokov.

26.09.2015 05:15
David Koller Foto:
Hudobník David Koller
debata

David Koller sa do pozornosti česko-slovenskej verejnosti dostal ako člen skupiny Lucie, ku ktorej sa ešte občas vráti. Slávna kapela vznikala práve v čase, keď chcel Koller zavesiť hudbu na klinec. Mal vtedy 27 rokov a povedal si, že si radšej nájde „normálnu“ prácu, než by hral na politických festivaloch. Prišiel však Michal Dvořák, s ktorým hrával v rôznych amatérskych kapelách, a povedal mu, že partia chalanov hľadá speváka. A tak vznikla Lucie.

Koller je autorom hitov ako Touha, Ona ví či Mít tě sám z repertoáru Lucie, s ktorou vydal sedem štúdiových albumov. Skupina vznikla ešte v roku 1987 a v roku 2004 nastúpila ponorková choroba. Rozhodli sa dať si tvorivú pauzu a o rok neskôr David Koller kapelu opustil. Začal sa venovať vlastným aktivitám a dokonca istý čas pôsobil aj ako bubeník s Chinaski. Svoju pozornosť však upriamil na sólový projekt Kollerband a neskôr David Koller & Band.

Lucie sa v pôvodnej zostave vrátila na koncertné pódiá až minulý rok. Keď sa jej členovia po rokoch opäť stretli v štúdiu, bolo to vraj ako po prvý raz, spoločné hranie im opäť robilo radosť. Dokonca Robert Kodym navrhol, aby na koncertnú šnúru s nimi vyrazil aj Kollerov syn Adam.

„Bol som z toho dosť prekvapený, že niekto chce môjho bubeníka. Ale musím povedať, že to bola asi dobrá voľba,“ povedal David Koller, ktorý sa po turné s Lucie vrhol na prípravy svojho ďalšieho sólového albumu ČeskosLOVEnsko, na ktorom spolupracoval aj so Slovenkou Mirkou Ábelovou. Hovorí, že remeslo elektrikára ho celkom prirodzene priviedlo k tomu, aby si spravil vlastné nahrávacie štúdio v Mikulove, kde vznikal aj album Jolanka Szidi Tobias.

Spevák známy svojím negatívnym postojom k bývalému režimu a ku komunistom, „nech už dnes majú oblečený akýkoľvek kabát“, zhodnotil aktuálnu politickú a spoločenskú situáciu v Čechách na svojom albume. „Aj som si povedal, že na politiku už kašlem, ale nedá mi to. Žijem v tom a keď mám možnosť, tak k tomu niečo poviem. Aj keď môj vplyv je asi minimálny,“ uviedol hudobník v rozhovore pre Pravdu. Od českých médií si vyslúžil kritiku práve za politické texty. „Čest práci, veksláci, jste jen kariérní bonzáci. Čest práci veksláci, stará galerka se neztrácí,“ spieva sa v refréne pesničky Galerka.

Svoju aktuálnu albumovú novinku predstaví aj počas jesenného turné, ktoré odštartuje 26. októbra v Nitre a bude pokračovať v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a v Žiline.

3× David Koller

Keď bol ešte malý chlapec, hanbil sa spievať.

Svoje prvé bicie zdedil po bratovi, ktorý išiel na vojnu.

Nechcel, aby jeho deti pozerali reklamy a tak sa zbavil svojho televízora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #David Koller #Lucie #David Koller & The Band