A cappella festival s legendou The Swingles

V Paríži začiatkom šesťdesiatych rokov založil kapelu The Swingle Singers džezmen Ward Lamar Swingle.

30.09.2015 14:00
32 zoomplus 3x Foto:
V piatok na Zoom + festivale v Trnave vystúpia The Swingles.
debata

Nahrávali vokály pre francúzske šansónové hviezdy ako Edith Piaf či Charles Aznavour. Keď sa kapela vo Francúzsku v roku 1973 rozpadla, Ward Swingle si našiel nových hudobníkov v Londýne a tí hrajú s generačnými obmenami dodnes pod názvom The Swingles. „Je to prekvapenie aj pre nás, že sa nám ich podarilo zohnať. Veľmi sa na nich tešíme, lebo je po prvý raz, čo máme takúto svetovú značku na našom festivale,“ hovorí Lucia Duchoňová z organizačného tímu a¤cappella festivalu Zoom +, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok v Trnave.

Cieľom organizátorov je priniesť na festival žánrovo pestré hudobné zoskupenia a prezentovať vokálnu hudbu bez použitia nástrojov. „Vo štvrtok sa predstaví česká skupina Skety, ktorá sa venuje pop džezu, po nej vystúpia džezoví Singer Street z Maďarska. Obe kapely získali prvú cenu na svetoznámej a¤cappella súťaži Vokal Total v rakúskom Grazi,“ uviedla Duchoňová.

Britskí The Swingles vystúpia v Trnave v piatok 2. októbra. V súčasnosti tvoria kapelu siedmi mladí speváci. Washington Post ich označil za oslnivých a The Daily Telegraph hovoril o veľkom triumfe. Ich repertoár je založený na tradícií, no čoraz viac presahujú do popu. „Bola to prvá kapela, ktorá prerábala Bachove a inštrumentálne skladby do vokálnej formy. Momentálny repertoár je viac nasmerovaný k popu a rocku, ale v programe sú vždy aj skladby od Bacha alebo iného klasického skladateľa,“ prezradila organizátorka.

Vstupenky na festival sú v predaji. Permanentka na oba dni sa predáva za cenu 25 eur, pričom je možné si zakúpiť aj jednodňové vstupenky v hodnote 10 (štvrtok) a 20 eur (piatok). „Tento týždeň sa prudko zvýšil predaj vstupeniek. Ľudia sa rozhodujú na poslednú chvíľu,“ uzavrela Lucia Duchoňová s tým, že vstupenky sa budú predávať za nezmenenú cenu ešte aj pred koncertmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Zoom+ #Ward Swingle