Mukatado - chlapskej partii šéfuje žena, minimálne na pódiu

Presadiť sa v hudobnej konkurencii a preraziť častokrát nepriestrelnú stenu rádiovej dramaturgie na Slovensku - tomu sa povie odvaha. Kapela Mukatado sa na to podujala. S albumom Vo výšinách.

10.02.2009 06:00
Jana Kozáková Foto:
Speváčkou a nekorunovanou líderkou kapely Mukatado je Jana Kozáková.
debata

Jedným z úspechov je aj postup kapely do semifinále Eurovízie. S pesničkou Ja sa mám sa pbude uchádzať o hlasy divákov v druhom kole 20. februára. O tom, ako vznikal celý album, sme sa porozprávali so speváčkou Janou Kozákovou a gitaristom Petrom Dobríkom. 

Skupina Mukatado sa do povedomia dostáva až v posledných týždňoch, existujete však už niekoľko rokov a máte za sebou niekoľko hudobných úspechov. Tak sem s nimi.
Janka Kozáková: To je pravda. Vznikli sme v roku 2001 a odvtedy kapela prešla viacerými personálnymi zmenami. Stihli sme vydať singel vo vydavateľstve Sony Music Bonton, objavili sme sa na niekoľkých súťažiach – napríklad Košickom zlatom poklade. Objavili sme sa aj na albume Lenky Dusilovej a Lucie Šoralovej. Napokon sme si však povedali, že už je čas prísť aj s niečím vlastným a výsledkom je album Vo výšinách.

Kto autorsky pripravil debutové cédečko? Išlo o tímovú robotu, alebo zo šesťčlennej zostavy niekto vyčnieval s autorskými nápadmi?
Janka Kozáková: Na albume sme pracovali spoločne, ale väčšinu hudobných liniek som vymyslela sama. O texty sa postaral najmä náš gitarista Peťo Dobrík. Tri pochádzajú z pera Vlada Krausza a jeden anglický text vytvorila moja sestra. Ide naozaj o rozmanitú zmes.

Ako by ste charakterizovali svoju tvorbu. Má čím osloviť širšiu vrstvu poslucháčov?
Peter Dobrík: O to sme sa snažili. Nechceli sme byť hudobný underground. Naše skladby sú poprockové pesničky, ktoré môžu zaujať naozaj rozmanitých poslucháčov. Nájdu sa v nich bigbítové prvky, gitarové motívy, ale aj počítačové sample a modernejšie zvuky.

Nahrávali ste pesničky so zvukárom a producentom Vladom Rendym Gnepom. Stavili ste na istotu? Rendy už má za sebou spoluprácu s niekoľkými známymi interpretmi (Komajota, Miro Jaroš).
Peter Dobrík: Pomohol nám s aranžmánmi. Živé nástroje sme ponechali dominantné, ale jeho podklady celú muziku dotvárajú a dávajú jej modernejší výraz.

Gitarista Mukatada Peter Dobrík v štúdiu. Foto: archív skupiny Mukatado
Peter Dobrík Gitarista Mukatada Peter Dobrík v štúdiu.

Ste mužská kapela, pred mikrofónom a najbližšie k divákom stojí žena – speváčka. Ako to vyzerá v reáli. Žena velí ostatným?
Jana Kozáková: (smiech) Cítim to tak, že všetci chlapci v kapele mi fandia. Snažia sa mi poradiť, ale veria, že v tom, čo robím, som dobrá. Ale chlapci musia povedať, ako to naozaj je.
Peter Dobrík: Tento problém je už dávno vyriešený. Ja aj bubeník sme staré páky a vieme, že treba hrať na speváčku. V kapele musí byť líder, ktorý stojí vpredu a spieva ľuďom. To je Janka. Za ňou stojí kapela, ktorá musí hrať tak, aby celú svoju energiu odovzdala a pomohla spevákovi byť čo najlepší.

Takto to funguje na koncerte a čo v skúšobni?
Peter Dobrík: Tam sme si všetci rovní. Kto má nápad, má slovo. Nikto sa na nikoho nehrá a nikto sa na nikoho nehnevá. Fungujeme na vzájomnej spolupráci a porozumení.

A ešte zvedavá otázka na záver, dokáže sa Mukatado uživiť muzikou, alebo všetci fungujete vo vlastných zamestnaniach?
Peter Dobrík: Dvaja chlapci ešte chodia do školy, bubeník má firmu a podniká, náš klávesák učí na súkromnej škole a ja aj Janka sme podnikatelia. Ale je to celkom divoký život. Rockeri kedysi žúrovali a brali drogy a naša divočina spočíva v skĺbení práce a hrania v kapele.

Banskobystricko – košickú skupinu Mukatado tvorí speváčka Janka Kozáková, gitaristi Peter Dobrík a Jakub Kúdela, basgitarista Braňo Podkonický, bubeník Robo Tkáč a klávesák Maťo Ferenčík. Cédečko Vo výšinách by malo vyjsť na jar 2009.

debata chyba