Lana Del Rey dáva popu noblesu

Staromódnosť sa vyplatila americkej speváčke Lane Del Rey. Spieva o láske s horkou príchuťou, albumu dala názov Honeymoon a inštrumentálne je nahrávka veľmi uhladená. Výrazné orchestrálne aranžmány jej dodávajú atmosféru čiernobieleho filmu, ktorú podčiarkuje jej zamatový hlas. Okrem bežných nosičov vyšiel album štýlovo aj na červenom vinyle.

22.10.2015 08:59
Lana Del Rey Foto:
Honeymoon Lany Del Rey neprekvapí, ale poslucháča si získa.
debata

Láska v sivom závoji

Sentiment vládne štrnástim romantickým pesničkám, ktoré prináša len 15 mesiacov po nahrávke Ultraviolence štvrtý štúdiový album Honeymoon. Je pokojný, pomalý a clivý. Lana Del Rey svojím hlasom dokáže tlmočiť poslucháčovi celú škálu pocitov podfarbenú istým temným odtieňom, ktorý už k jej pesničkám akosi patrí. Všetko je v dokonalej harmónii – texty aj melódie a inštrumentálne je nahrávka postavená na jednoduchosti a elegancii, ale dovolí si aj elektronické ozdoby prepájajúce album so súčasnosťou. „Honeymoon je slovo, ktoré zahŕňa nekonečný sen. Myslím, že život sú medové týždne. Život, láska, raj, sloboda… to je všetko,“ uviedla speváčka v rozhovore pre V Magazine.

Lana Del Rey na album preniesla kus luxusu a noblesy pripomínajúce časy Franka Sinatru. Úvodné sláčiky v titulnej pesničke pracujú s fantáziou poslucháča a vytvárajú obrazy, ktoré ďalej rozvíja aj Terrence Loves You. Rovnaká atmosféra, tempo, to všetko s dominantným hlasom v popredí. Hudobníčka sa snaží vyhnúť stereotypu, keď z nostalgie poslucháča vytrháva singel High By The Beach. S kombinovaním elektronických a hiphopových prvkov s novodobým zvukom patrí k tomu najlepšiemu na albume. Dokonca sa hovorí v súvislosti s touto skladbou, že je to najrádiovejšia pesnička z repertoáru Lany Del Rey.

V rukavičkách

High By The Beach štartuje „odvážnejšiu“ časť albumu, kde speváčka do svojho priestoru púšťa viac elektroniky, hoci hovoríme stále o veľmi decentnej dávke, čo sa prejavuje v skladbách Freak, Art Deco či Burnt Norton, znejúcej ako prehovor z vesmírnej lode. Je inšpirovaná básňou T. S. Eliota a svojou minutážou približujúcou sa k jeden a pol minúte je najkratším kúskom na albume. Po tomto „úlete“ si však speváčka opäť nasadzuje klobúk a biele rukavičky a vydáva sa na jazdu nočným Miami v pesničke Salvatore až zachádza k ponurým baladám The Blackest Day, 24 či Swan Song.

Podobne, ako to bolo v prípade úspešného albumu Ultraviolence, kde sa na záver pustila do coveru skladby Other Woman od Niny Simone, aj Honeymoon zakončila jej prerábkou Don't Let Me Be Misunderstood. „Sú to moje obľúbené skladby a som ich veľkou fanúšičkou. Rada sumarizujem album s džezovou pesničku. Pri mojej interpretácii som sa veľmi bavila,“ povedala pre Rolling Stone Lana Del Rey, ktorej sa podarilo nahrať album, ktorý je síce trochu jednotvárnou, ale podmanivou lahôdkou.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Lana Del Rey: Honeymoon, Interscope Records, 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Lana del Rey #Honeymoon