Gott mapuje svoju kariéru piatimi cédečkami duet

Čo dueto, to zážitok. Platí to pre všetkých 98 duet Karla Gotta a jeho hostí, ktoré práve vydal Supraphon v boxe piatich CD pod názvom Duety 1962-2015.

31.10.2015 16:03
KONCERT: Karel Gott - TURNÉ 2012 Foto: ,
Český spevák Karel Gott.
debata

Ku Gottovým priaznivcom sa tak po prvý raz dostávajú najvydarenejšie a najzaujímavejšie duetá, tercetá a kvartetá, ktoré božský Kája naspieval nielen s českým a slovenskými, ale aj so zahraničnými interpretmi. Jeho speváckych partnerov je celkovo sedemdesiatdva. Okrem češtiny a slovenčiny sú na cédečkách duetá v angličtine, nemčine, španielčine, taliančine, vo francúzštine, v ruštine i latinčine.

Gott svoj najnovší počin krstil 7.¤októbra v pražskej Novomestskej radnici. „Vy, čo ma poznáte a boli ste už na krste mojich albumov niekoľkokrát, viete, že som vždy hovoril – a nebola to nejaká faloš – že tento album je najlepší,“ začal svoje rozprávanie s úsmevom.

„To si myslia a cítia aj moji kolegovia, ktorí so mnou na tomto komplete spolupracovali. Novinka má úplne iný charakter než moje predchádzajúce albumy. Keď sa obzriem späť, sám som prekvapený, čo sme za prvých 50 rokov natočili a akí sme boli odvážni – nech už to bol rokenrol, džez alebo swing – a ako sme sa dokázali odviazať… Veľmi rád spomínam na šesťdesiate roky – to bola explózia radosti, inšpirácie a vzájomnosti. Je to poznať aj na pesničkách, ktoré vtedy vznikali,“ povedal Karel Gott.

S nápadom vytvoriť komplet duet Karla Gotta prišiel jeho dlhoročný spolupracovník Jan Adam. Ten na tom pracoval podľa vlastných slov 40 rokov – tak dlho sa zaujíma o Karla Gotta. "Takýto projekt by totiž človek nedal dokopy, keby nevidel desiatky, možno stovky jeho koncertov. Vlastná práca na finálnom spracovaní celého kompletu trvala jedenásť mesiacov,“ povedal Jan Adam.

Päť cédečiek teda mapuje nevídanú spevácku kariéru 39-násobného laureáta Zlatého a Českého slávika od roku 1962 až po súčasnosť. Prvé štyri CD obsahujú nahrávky z rokov 1962–1978, 1980–1992, 1993–2006 a 2008–2015. Mimochodom, hneď na prvom CD je rarita. Prvou pesničkou je dueto Karla Gotta s džezovou legendou Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik, s ktorou v roku 1962 vyhrali prvé miesto v televíznej a rozhlasovej súťaži Hledáme písničku pro všední den. Táto pieseň je navyše vôbec prvou gramoplatňou Karla Gotta v jeho rozsiahlej diskografii.

Na druhom CD je zasa megahit Zvonky štěstí z roku 1984, ktorý naspieval so vtedy dvanásťročnou Darinkou Rolincovou. Na štvrtom CD je však aj ďalšia verzia Zvonkov s Darou Rolins z roku 2009. Zaujímavé je tiež dueto Gotta s Marikou Gombitovou z roku 1987 Neznámy pár, ku ktorému hudbu zložila Marika. Samozrejme, v zbierke nechýbajú ani duetá s ďalšími slovenskými interpretmi – napríklad Svet lásku má, ktorý Gott naspieval s Pavlom Haberom a Petrom Dvorským v roku 1996.

Na piatom CD sú živé nahrávky z rokov 1965 až 2010, kde na koncertoch a v televíznych šou Gott vystupoval napríklad s Evou Urbanovou, Evou Pilarovou, Luciou Bílou, Martou Kubišovou, Ilonou Csákovou, Helenou Vondráčkovou, Karlom Černochom, Petrom Mukom, s americkými sopranistkami Feliciou Weathers a Paulettou deVaughn či s Petrom Dvorským. Práve dve krásne nahrávky s Petrom Dvorským – dueto Rudolfa a Marcella z Pucciniho opery Bohéma – O MIMI, TU PIÚ NON TORNI a dueto s názvom VIVERE – patria medzi osemnásť nahrávok, ktoré vychádzajú na CD úplne po prvý raz. Obe tieto nahrávky sú z roku 2001.

„Tento komplet duet je pre mňa najprestížnejším albumom. Stretnúť toľko vynikajúcich spevákov a speváčok a rozdať si to s nimi na pódiu – sú to jedinečné zážitky,“ dodal ešte Gott. Kmotrami kompletu duet boli Pauletta deVaughn, americká sopranistka, s ktorou v roku 1999 naspieval slávnu pieseň Deep river, a Petr Kolář, s ktorým naspieval nové dueto – rockovú baladu To jenom láska zastaví čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott #CD box #duety #Supraphon #Duety 1962-2015