Morricone predstaví v Bratislave hudbu k Tarantinovej novinke

Ešte pred premiérou nového westernu režiséra Quentina Tarantina Osem hrozných, ktorý sa dostane do slovenských kín 21. januára 2016, budú mať fanúšikovia filmovej hudby talianskeho skladateľa Ennia Morriconeho výnimočnú možnosť počuť skladby z očakávaného filmu naživo. Skladateľ ich zaradil do koncertného programu s názvom 60 Years of Music, s ktorým sa predstaví 19. januára v bratislavskej Slovnaft Aréne.

31.10.2015 12:11
Ennio Morricone, Quentin Tarantino, Foto: ,
Ennio Morricone odovzdal ocenenie za celoživotné dielo Quentinovi Tarantinovi na Rímskom filmovom festivale v roku 2013.
debata

Nový program aj s Oscarmi

Po jeho skladbách siahli filmoví režiséri ako Sergio Leone, Giuseppe Tornatore či Oliver Stone. Ennio Morricone sa po roku vráti do Bratislavy a svojím programom oslávi šesťdesiatročnú hudobnú kariéru. „Na hudobnom programe stále pracujem, ale určite mám v pláne zahrať známe skladby z oscarových filmov, pre ktoré som zložil hudbu. Taktiež plánujem zahrať časť partitúry z posledného Tarantinovho filmu, ktorú som nedávno nahral a zložil. Bude to po prvýkrát, keď bude hraná naživo,“ povedal skladateľ o príprave turné. Fanúšikovia sa podľa jeho slov môžu tiež tešiť na najznámejšie skladby z legendárnych westernov Sergia Leoneho.

Na turné 60 Years of Music bude Morriconeho sprevádzať Český národný symfonický orchester, s ktorým spolupracoval aj počas posledného turné. Pravdepodobne je to jeden z dôvodov, prečo sa maestro rozhodol začať európsku koncertnú šnúru práve v Prahe, kde sa predstaví 15. januára. Dvestočlenný orchester a úchvatné Morriconeho melódie sú zárukou veľkého hudobného zážitku. Medzi ôsmimi zastávkami na turné je tiež Budapešť, Dublin, Londýn či Amsterdam.

Ennio Morricone sa vracia na Slovensko po druhý raz vďaka fanúšikom, ktorí mu pripravili vo februári vrelé privítanie. „Bol nesmierne spokojný s naším publikom. Taký úspech bol neočakávaný, či už zo strany jeho talianskeho manažmentu, alebo z jeho strany,“ prezradila Zuzana Benediktová z usporiadateľskej agentúry JVS Group.

Žiadaný Morricone

Keď v roku 1978 spolupracoval s americkým režisérom Terrenceom Malickom na filme Nebeské dni, prinieslo mu to jeho prvú nomináciu na Oscara. Po takmer štyridsiatich rokoch sa spojili ich cesty opäť a Morriconeho hudba bude súčasťou Malickovho dokumentu Voyage of Time, ktorý bude „oslavou Zeme, zobrazujúcou celé obdobie, od zrodenia vesmíru až po jeho úplný kolaps.“ Do kín by sa mal film dostať na budúci rok. Snímka bude mať pritom dve verzie. Tú kratšiu prerozpráva Brad Pitt a dlhšiu bude sprevádzať hlas Cate Blanchettovej.

Hoci Ennio Morricone ešte začiatkom roka v rozhovore pre Pravdu povedal, že už nestihne napísať hudbu pre nový film Quentina Tarantina, pretože celý február a marec bude na turné, v júli prekvapil Tarantino oznámením, že Morricone predsa len pracuje na soundtracku k filmu Osem hrozných. Bude to prvý soundtrack, ktorý skladateľ vytvorí na mieru pre Tarantinov film a zároveň aj Morriconeho návrat k westernu. Maestro síce prispel skladbami k filmu Nehanební bastardi (2009) a stojí za hudbou k Divokému Djangovi (2012), ale pre časovú tieseň Tarantino vtedy použil len jeho staršie veci, čo skladateľ nepovažoval za regulárnu spoluprácu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Quentin Tarantino #Ennio Morricone #Slovnaft aréna #Osem hrozných