Dieťa z obalu Nevermind: Chcel by som byť na albume AC/DC

Spencer Elden, bábätko z obalu albumu Nevermind skupiny Nirvana, sám seba žartom nazýva najväčšou pornohviezdou na svete. Veď jeho nahú fotografiu má doma takmer tridsať miliónov ľudí. ,,Určite je to dobrá téma na začiatok konverzácie, na prelomenie ľadov," povedal Elden, ktorý nedávno oslávil osemnáste narodeniny, v telefonickom rozhovore pre Pravdu.

08.06.2009 15:39
Spencer Elden, bábätko z obalu Nevermind má 18... Foto:
debata

Kedy ste si uvedomili, že ste tvárou jedného z najznámejších hudobných albumov?

Nebolo to tak, žeby si ma rodičia zavolali, ukázali mi Nevermind a povedali – aha, to si ty. Proste som s tým vyrastal.

Ľudia na ulici vás však asi nezastavujú s otázkou: Hej, nie si ty ten chlapček z obalu Nirvany?

To určite nie. Ale keď som niekde na party a začne hrať Nirvana, vtedy sa kamaráti zvyknú uškŕňať. Preto mám z pesničiek Nirvany zvláštny pocit. Vlastne by som ani nevedel povedať, ktorá ich pieseň je moja najobľúbenejšia.

Čo si myslíte o skupine Nirvana?

Viem, že by som ich určite registroval, aj keby som s nimi nebol spojený, ako som. Mali veľký vplyv na hudobný svet, na to, ako kapely znejú dnes.

Stretli ste sa niekedy s nejakým členom kapely?

Raz som prešiel okolo ich bubeníka Davea Grohla po ceste na jeden rozhovor, ale to bolo asi tak všetko. Je to škoda, lebo by som bol rád, keby som sa s niekým z nich mohol raz normálne porozprávať.

Kurt Cobain sľúbil vašim rodičom, že vás raz pozve na obed. Ale nestihol to. Keby ste predsa len mali tú možnosť, čo by ste sa ho opýtali?

Neviem, či by som chcel vedieť niečo konkrétne. Skôr by som ho chcel viac spoznať, zistiť, ako vnímal svet. Zdá sa mi, že bol skvelý a inteligentný chlapík. A rád by som zistil, či to tak naozaj bolo.

A kto je váš hudobný idol? Akú hudbu počúvate?

To sa mení každý mesiac… Teraz je to klasický rock.

Keby ste si mohli sám vybrať, na obale albumu ktorej kapely by ste chceli byť?

Okrem album Nevermind som bol aj na obale albumu experimentátora cEvina Keya v roku 2003. Momentálne by som si však asi vybral AC/DC. Sú poriadne šialení, tak prečo nie.

Vaša mama sa narodila v Prahe. Viete nejaké české slová?

Je to veľmi zaujímavý jazyk. Ale mama ma po česky veľa neučila. Viem povedať napríklad Ahoj a Dobrou noc…

A boli ste už v Česku?

Iba raz, keď som bol veľmi malý. Veľa si z toho nepamätám. Ale mám odtiaľ veľmi pekné fotografie, staré budovy, krásne zábery. Určite sa tam chcem vrátiť. Cestovanie po Európe ma láka. Práve teraz sa chystám do Talianska.

Nedávno ste skončili strednú školu. Aké máte ďalšie plány?

Baví ma grafický dizajn a ilustrácie, takže si chcem spraviť portfólio a potom sa prihlásiť na umeleckú školu. Momentálne pracujem pre grafické štúdio Obey Giant. Veľmi ma to baví. A keď o tom hovorím, všimol som si, že už polhodinu meškám do práce, takže, bohužiaľ, už musím ísť.

debata chyba