Piatok na Pohode bol príjemný, Patti Smith kázala publiku

Azda najviac ľudí si v piatok prišlo vypočuť koncert Richarda Müllera, ktorý na hlavnom pódiu okolo šiestej ponúkal najväčšie hity.

20.07.2009 13:43
Patti Smith Foto:
Speváčka Patti Smith vystúpila na Pohode v piatok.
debata

Po pesničke Tlaková níž mu Michal Kaščák so slovami: „Rišo, si zlatý,“ odovzdal zlatú platňu za album s pesničkami Jara Filipa.
„Ďakujem pekne, ale musíte odísť, aby sme mohli zahrať čo najviac,“ povedal Müller a vzápätí poslal Filipovi do neba pesničku Cigaretka na dva ťahy. Speváka sprevádzal aj Erich „Boboš“ Procházka na ústnej harmonike.

V rovnakom čase, keď z hlavného pódia znela čeština v Müllerovej pesničke Štěstí je krásná věc, ozývala sa čeština aj z ČSOB Arény. Marta Kubišová tu pred zrakmi hŕstky divákov spievala Hej, Jude. Nešlo však o nezáujem publika, ale o zvukovú skúšku. Neskôr sa hľadisko zaplnilo.

„Tak sa so mnou vydajte späť do šesťdesiatych rokov, budem vám spievať pesničky z mojej prvej kariéry,“ predstavila Kubišová hity ako Nechte zvony znít či skladbu Kdo těm růžím vůni vzal, ktorá preslávila Marlene Dietrichovú. Ďalšia slávna žena, americká punková „babička“ Patti Smith, ponúkla publiku aj svoje najväčšie hity ako Because The Night či People Have The Power.

„Osloboďte sa od vlády, od korporácií, buďte slobodní, využite svoj hlas! Vy ľudia ste budúcnosť,“ kázala publiku v emotívnych prejavoch z pódia. Šesťdesiatdvaročná hudobníčka v Trenčíne spievala a hrala s nasadením a hnevom dvadsiatničky. Počas jednej skladby dokonca postupne vytrhala struny na svojej gitare. Ale zišla tiež pod pódium, aby podala ruku fanúšikom.

Súčasný britský pop predstavilo zase duo The Ting Tings a v tanečnú párty premenila priestor pod pódiom skupina Pendulum. Kvalitná tanečná produkcia znela na festivale aj dlho po polnoci, starali sa o ňu Kraak & Smaak aj High Contrast. K najzaujímavejším piatkovým koncertom patrilo vystúpenie britskej skupiny Tunng či electro nádielka v podaní takisto britských The Whip.

Ale piatkovú pohodu zatienila tragédia nasledujúceho dňa. Nevystúpili pre ňu ani skupiny Travis, Klaxons, Lamb či hviezda tanečnej scény Laurent Garnier.

debata chyba