Tata Bojs sa na novinke A/B spájajú s vesmírom

Keď sa hudobníci vracajú k materiálom zo zásuvky, ktoré sa nedostali na predchádzajúce nahrávky, dvíha sa varovný prst, či dôvodom nie je nedostatok nových nápadov. Po svojich starších myšlienkach siahli aj Tata Bojs v prípade novinky A/B, ktorá je voľným pokračovaním Ležatej osmičky. Album prináša zvuk osemdesiatych rokov, spája sa s mimozemským svetom a miestami sa dáva opantať úplne bežným životom.

21.11.2015 13:21
TATA BOJS Foto:
Skupina Tata Bojs predstaví albumovú novinku A/B aj naživo v Bratislave a vo Zvolene.
debata

Osemdesiatky inak

Začali pracovať na albume hneď po koncertnom turné k Ležatej osmičke. Pre pracovnú zaneprázdnenosť či oslavy 25. výročia kapely však dokončili nahrávku až po štyroch rokoch. Prirodzenou hnacou silou sa stal pocit, že na koncertoch obohrávajú rovnaké pesničky, a tak vydali EP s názvom Strana A so skladbami Antikvariát a S ní. Priviedlo ich to na cestu v žiare osemdesiatych rokov. „Bavili sme sa, že by takto mohol znieť celý album, že by to bolo iné ako Ležatá osmička, a že by sme mohli vykročiť iným spôsobom. Potom prichádzali ďalšie nápady a nechávali sme sa voľne ,vláčiť',“ spomína frontman kapely a bubeník Milan Cais.

Používajú „synťakové“ zvuky typické pre hudbu osemdesiatych rokov, obal nahrávky zdobí Rubikova kocka, album obsahuje tiež dobovú nahrávku Ivana Mendeka z vysielania Hlasu Ameriky z roku 1986 a napokon do tohto konceptu zapadá aj samotný fakt, že Tata Bojs vznikli práve koncom osemdesiatych rokov. V prípade samplu s predhovorom Ivana Mendeka nie je dôležitý obsah výpovede, ktorému je ťažšie porozumieť, nahrávka je nositeľom atmosféry osemdesiatych rokov. „Sú to osemdesiatky inak, než ako sa dnes často vnímajú,“ hovorí Marek Huňát, vystupujúci pod menom Mardoša, ktorý stojí za mnohými textami na novom albume.

Úchylne a sexy

Album otvára Nadčasová, kde sa v texte hrajú so slovíčkami – anglicko-českými dvojzmyslami. „Minulost je past, co jsme si nastražili,“ spieva Milan Cais. Potom prichádzajú skladby s vesmírnou témou aj zvukom. „Sú zvuky, ktoré sú sexy a bavia nás, a potom sú zvuky, ktoré sú nejakým spôsobom úchylné, ale to neznamená, že s nimi nemôžeme pracovať. Ak sa dajú do správneho kontextu, tak aj úchylný zvuk môže byť zábavný a práve možno sexy alebo funkčný,“ vraví s úsmevom bubeník.

Tata Bojs zostali verní svojej odľahčenej poetike. Spájajú suši s kolou, ponúkajú náhľad do myšlienok rádioamatéra alebo sa stávajú sondou zbierajúcou informácie. „Ale jsem spíš jak Apollo 13. Ztracený na dráze, na oběžné dráze, řešící nesnáze,“ znie v tichu v závere skladby Sonda. Textom nechýba ani decentná dávka vtipu, príznačná pre ich tvorbu, hoci zachádzajú aj do filozofickejších tém.

„Je skvelé, keď sa podarí do pesničky dostať tému, ktorá je na zamyslenie, ale zároveň podaná s odľahčenou formou. Považujem, za dosť dôležité, aby človek v prvom pláne vnímania cítil pozitívnu energiu, ktorá ho núti k tancu, pohybu a k uvoľneniu, a zároveň, aby mal pocit, že to nie je ukladanie slov na seba, ktoré nie sú bez kontextu a nemajú žiaden pevný základ,“ vysvetľuje Cais.

Nový album A/B predstavia Tata Bojs aj slovenskému publiku na koncertoch už dnes v bratislavskom Ateliéri Babylon a v nedeľu vystúpia vo Zvolene v rámci Víkendu atraktívneho divadla. Program koncertu tvoria novinky, ale aj hity.

Na turné kapelu sprevádza aj bubeník Tomáš Neuwert, a je to vôbec po prvý raz, čo so sebou privezú aj vlastný vizuál, o ktorý sa postaral ich dvorný vídžej Clad, ale aj ďalší umelci, a k pesničke Sonda vytvoril vizualizácie fanúšik, ktorý sa stal víťazom súťaže. „Vždy sa bavíme a chceme ľudí baviť tým, čo robíme, ako hráme naživo, tým ako to vymýšľame. Dúfame, že keď to bude baviť nás, tak to strhne aj ostatných. Taká prirodzená akcia – reakcia,“ uzavrel Mardoša.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nový album #Sonda #Ateliér Babylon #Zvolen #koncerty #tata Bojs #A/B #Víkend atraktívneho divadla