Na Minikvase roztrhajú namiesto Biblie kuchársku knihu

Radiohead, Mando Diao, Prodigy, Bloc Party, Jarvis Cocker či Glasvegas - ak ste si na festival Frequency v rakúskom St. Pöltene nekúpili vstupenky v predstihu, už sa naň nedostanete. Je totiž vypredaný.

19.08.2009 07:00
Behemoth
Poľská skupina Behemoth, ktorá chcela na Minikvase trhať Bibliu, na festivale nezahrá.
debata

Organizátori akcie, ktorá sa zo Salzburgu presunula do mesta vzdialeného len 150 kilometrov od Bratislavy, očakávajú počas každého z trojice festivalových dní zhruba 60-tisíc návštevníkov. Frequency sa začína vo štvrtok a potrvá do nedeľného rána. Hlavnou hviezdou je skupina Radiohead, ktorá možno zahrá aj dve úplne nové pesničky. Skladbu Harry Patch (In Memory Of) venovala skupina poslednému britskému veteránovi z prvej svetovej vojny, ktorý bol až do 25. júla, keď zomrel, zároveň najstarším žijúcim Európanom. Druhú novinku These Are My Twisted Words ponúka kapela na stiahnutie zadarmo. Okrem festivalu Frequency vystúpi skupina v nedeľu aj v Prahe. Najdrahšie vstupenky na státie pod pódiom sú vypredané, ďalšie lístky však zatiaľ sú.

Vypredaný zatiaľ nie je ani Minikvas v Modre. Headlinerom festivalu mala byť poľská deathmetalová kapela Behemoth. Organizátori jej účasť zrušili. „Boli sme k tomu donútení. Bývalý poslanec za Kresťanskodemo­kratické hnutie Peter Gabura bol jednoznačne proti tomu, aby táto kapela vystúpila na Minikvase. Pôvodne trval na tom, aby bola zrušená celá akcia. Nechceli sme ísť do konfliktu, to sa do festivalovej atmosféry nehodí, a tak sme, hoci nás to stálo dosť peňazí, vystúpenie Behemoth zrušili,“ povedal hovorca festivalu Tomáš Holetz. Behemoth chceli na Minikvase trhať Bibliu. Na udalosti zareagovala skupina Karpina. Na Minikvase chce počas koncertu roztrhať kuchársku knihu. „Skupina Karpina pevne dúfa, že týmto neurazí nijakú slovenskú gazdinku ani kuchárov,“ dodal Holetz.

Skupinu Behemoth nahradí v Modre maďarská groove-metalová kapela Ektomorf. „V rámci svojho žánru je zhruba na tej úrovni ako Behemoth, ale nie je to až taká »tvrďárna«,“ povedal Holetz. Podľa neho Ektomorf osloví aj poslucháčov, ktorí nie sú vyslovene fanúšikmi tvrdej hudby. Hviezdou Minikvasu bude aj rakúska a capella formácia Bauchklang. „Hrajú niečo medzi trip-hopom, miestami až drumandbassom. Počujete bicie, gitaru aj perkusie, ale na pódiu je iba sedem raperov,“ priblížil ich vystúpenie Holetz. Na kúpalisku v Modre zahrá aj francúzsko-nemecké trio Dead Sexy Inc, české recesistické duo Čoko voko, koncertný návrat tu chystá kapela Davová Psychóza a zaspievajú aj kapely Horkýže Slíže, Čechomor, Polemic či Zóna A. Druhé pódium bude venované dídžejom a tanečnej hudbe, pripravené sú aj filmové projekcie v neďalekom kine.

Rekreačná oblasť Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom hostila toto leto už niekoľko festivalov, v piatok k nim pribudne ďalší. Víkend legiend – Big Beat ponúkne v piatok a v sobotu české a slovenské skupiny preverené časom. Z Česka prídu kapely Blue Effect, Vladimír Mišík s ETC či Progres II. Zahrá aj Pavol Hammel spoločne s gitaristom Radimom Hladíkom, Fermata, Jožo Barina & The Meditating Four a celá akcia vyvrcholí koncertom Collegium Musicum. Zhruba päťdesiat slovenských populárnych interpretov ponúkne cez víkend posledný zo štyroch festivalov Orange Music Summer. Na Oravskej priehrade zaspieva Zuzana Smatanová, IMT Smile, Desmod, Mukatado či česká skupina Kryštof.

Rockoví a popoví hudobníci súperia medzi sebou v hitparádach, dychové kapely majú zase svoje majstrovstvá. Niekoľko slovenských a českých dychoviek, ktoré získali v posledných rokoch titul majstra Európy sa predstaví v sobotu na festivale Majstrov dychovej hudby v Kanianke v okrese Prievidza. Na futbalovom štadióne tu od 13. h zahrajú české dychovky Gloria a Túfaranka, slovenskú dychovku zastupujú Dunajská kapela, Vištučanka, Hradištská kapela a vicemajster Európy z minulého roku Maguranka z Kanianky.

debata chyba