Leonard Cohen zdvíhal v Bratislave ľudí zo sedadiel

Fantastický. Tak by sa dal jedným slovom zhrnúť bratislavský koncert Leonarda Cohena. Nie preto, že ide o legendu, ktorá je na hudobnej scéne už viac ako štyridsať rokov. Nie preto, že to možno bola posledná príležitosť vidieť ho v týchto končinách naživo. Ale preto, že Cohen neponúkal sebastrednú šou jedného muža. Z javiska znela dokonalá súhra celej kapely.

29.08.2009 15:51
Leonard Cohen, Bratislava Foto:
Leonard Cohen, 74-ročný elegán z Kanady.
debata

Slávnostne naladená bratislavská Incheba sa Cohena dočkala o ôsmej večer. „Ďakujem vám za vaše vrelé prijatie. Neviem, či sa sem ešte niekedy vrátime, a preto vám zahráme všetko, čo budeme môcť,“ povedal Cohen v úvode koncertu.

V trojhodinovom predstavení predviedol vyše dvadsať hitov. Sila jeho štýlovej šou, ktorú sprevádzalo účelné farebné svietenie, bola postavená na množstve detailov. Ako keď hneď v druhej piesni večera, skladbe The Future, podfarbenej v úvode country gitarou, dve z trojice vokalistiek znenazdajky spravili mlynské kolo. Alebo keď krehko pôsobiaci deduško Cohen pred prestávkou čiperne odskackal z pódia a kolená pritom dvíhal vysoko nad zem.

Spevák sa obklopil skvelými hudobníkmi. Medzi nimi vynikal virtuózny muzikant Dino Soldo, ktorý si pýtal potlesk či už hral na ústnej harmonike, klarinete alebo saxofóne. Veľký priestor dostával aj Javier Mas, ktorý hral na dvanásťstrunovej gitare, bandurrii a ďalších strunových nástrojoch.

Cohen často spieval kľačiac na pódiu s privretými očami. Inokedy zobral do rúk gitaru a pesničku odohral a odspieval stojac pokojne a s pokrčenými kolenami. Keď si s jednou z vokalistiek, Sharon Robinsonovou, vymieňali krehké vyznanie v balade In My Secret Life, spievali kúsok od seba jeden oproti druhému. Vo vzduchu bolo niečo magické. Práve Robinsonová túto pesničku spoločne s Cohenom zložila. Je tiež spoluautorkou ďalších hitov, vrátane skladby Everybody Knows, ktorá počas večera takisto zaznela. Robinsonová dostala aj samostatný priestor v Boogie Street.

Subtílnu modlitbu If It Be Your Will uviedol Cohen odrecitovaním niekoľkých prvých veršov. „Ak to bude Tvoja vôľa … stíchnem,“ hovorí sa v nej. Potom naozaj stíchol a pesničku odspievali ďalšie dve vokalistky, sestry Webbové, jedna s gitarou, druhá s malou harfou, doplnené ešte klavíristom. Webbové spoločne s Robinsonovou svojím nežným lamentovaním sprevádzali Cohena celým koncertom a výrazne dotvárali atmosféru väčšinou pomalých, vláčnych piesní.

Publikum burácalo počas celého koncertu. Nielen, keď spevák pridal do textu skladby Hallelujah Bratislavu. Inak sediaci diváci vyjadrili Cohenovi a jeho kapele niekoľkokrát priazeň aj potleskom postojačky. A väčšinu dnes už klasických hitov vítali potleskom hneď na ich začiatku.

Cohen sa s Bratislavou rozlúčil pesničkou Whither Thou Goest, ktorú s ním a capella odspievali všetci členovia jeho skupiny. Potom publiku požehnal. Nebolo to však treba. Požehnaním a naozajstným láskavým pohladením po duši bol totiž koncert samotný.

Leonard Cohen a jeho skvelý gitarista z Barcelony.
Leonard Cohen a časť jeho kapely.
+5Leonard Cohen v Bratislave: jednoduchá scéna -...
debata chyba