Hudba, pri ktorej je spánok povolený

Odprevádzať deti do snov je zodpovedná úloha, ktorej sa zhostil violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták a spolu s priateľmi vytvoril výnimočnú nahrávku Uspávanky. Projekt získal na crowdfundingovom portáli množstvo podporovateľov a podarilo sa mu prekonať požadovanú sumu o päťdesiat percent. "Príjemne nás to zaskočilo a prekvapuje nás to aj teraz, keď sme vyšli už s hotovým produktom. Ľudia naň veľmi pozitívne reagujú," vraví autor myšlienky projektu Jozef Lupták.

05.12.2015 11:31
Uspávanky, Daniela Olejníková Foto:
Obal nahrávky Uspávanky so snovou tematikou navrhla výtvarníčka Daniela Olejníková.
debata

Keď hudba lieta fantáziou

Narodenie vlastných detí bolo prvotným stimulom k Uspávankám. Jozef Lupták videl dieru na trhu a chcel ponúknuť malým poslucháčom hudbu, ktorá nie je „lacná“ a pomocou fantázie ich zoberie do ríše snov. Túto ideu sa mu však podarilo zrealizovať až po štrnástich rokoch. „Detský poslucháč je mimoriadne vnímavý. A jeho vnímavosť je veľmi čerstvá. Nechceme ho zahltiť niečím, čo pláva po povrchu. Dali sme si záležať na tom, aby to bolo poctivo prepracované zo skladateľskej aj interpretačnej stránky,“ vraví violončelista. K projektu si prizval hudobníkov, rovnako otcov, Borisa Lenka (akordeón, bandoneón), Štefana Bugalu (vibrafón), Marcela Comendanta (cimbal) a Branislava Dugoviča (klarinet, basklarinet), ktorí sa rovnako podieľali na výbere skladieb.

Nájsť finálnu osemnástku uspávaniek si vyžadovalo trpezlivú „hľadačskú“ prácu. Okrem pesničiek, ktoré hudobníci spievali svojim deťom, vyberali aj z archívnych hudobných dokumentov alebo z kníh. Nahrať čisto inštrumentálnu nahrávku bez spevu bol zámer. „Chceli sme zistiť, aký to bude mať ohlas a do akej miery to vieme spracovať tak, aby sme mali z toho dobrý pocit a radosť,“ vysvetľuje Lupták, pričom východiskovou myšlienkou bolo nepodceniť poslucháča. „Mám pocit, že je tam potenciál, aby sa deťom do vedomia a podvedomia dostávalo niečo, čo je aj v tejto krátkej forme veľmi dobre napísané a zahraté. A tým im pomáhame aj v hudobnom vkuse. Našou snahou je, aby si cibrili svoj estetický prístup k hudbe.“

Moment zaspávania vníma ako intímnu chvíľu, keď vzniká silné aj emocionálne puto. Nahrávka prináša ľudové uspávanky z rôznych kútov Slovenska, ale aj z Moldavska či Chorvátska. Výnimkou je skladba Mikuláša Schneidera-Trnavského, ktorú upravil jeho pravnuk Štefan Bugala.

Koncert medzi vankúšmi

Uspávanka má za cieľ upokojiť poslucháča. Či sa darí plniť tento ušľachtilý cieľ aj nahrávke Uspávanky, ukáže už sobotný krst. Tvorcovia predstavia projekt naživo pred najúprimnejším – detským publikom v Design factory v Bratislave o 17. h. „Zloženie nástrojov a inštrumentálna hudba v sebe majú veľký potenciál priniesť emóciu upokojenia. Mnohé z týchto uspávaniek majú aj optimistický výraz,“ vraví Jozef Lupták a s úsmevom dodáva, že tentoraz je spánok počas koncertu povolený, dokonca by sa dal označiť za žiaducu odozvu. Krst sa uskutoční v rámci cyklu Hudobné kakao. Publikum bude pohodlne „usadené“ na sedacích vakoch a vankúšoch a podávať sa bude aj obľúbený detský mliečny nápoj.

Koncertná podoba uspávaniek nie je novinkou. Na festivale Konvergencie dostala táto krátka hudobná forma priestor už dvakrát. Pod vedením skladateľa Vladimíra Godára uviedli ruské a európske uspávanky. Podľa Jozefa Luptáka to má niečo do seba a verí, že sa im v blízkej budúcnosti podarí aktuálnu nahrávku predstaviť ľuďom aj v živej forme na koncertoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Lupták #uspávanky #Design factory #Hudobné kakao